Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
A do të duhej kushtëzuar “bisedimet me njohjën”

A do të duhej kushtëzuar “bisedimet me njohjën”

Ratings: (0)|Views: 10 |Likes:
Published by Bahri Gashi

More info:

Published by: Bahri Gashi on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

 
A do të duhej kushtëzuar
“bisedimet me njohjën” 
Bahri M.Gashi 01.01.2010
Pas legjitimitetit të ri institucional, viti 2011 do të filloj me një dialog teknik të
“paspavarësisë”
që pritet së shpejti të ndodhë ku po tentohet të paktën simbolikisht tërinisën bisedimet
“dialogu”
, natyrisht për çështje teknike me motive politike, si të tillanuk janë në kohë të duhur për Kosovën, nëse ne nuk kushtëzojmë,
“bisedimet menjohjën”
. Serbët janë të njohur për përshtatjet e tyre në politikë dhe diplomaci në interestë tyre,
“të notuarit në ujra të temperaturave të ndryshme“
, megjithate Kosova ka tëdrejtë të besoj se fundi i këtij dialogu të cilit do nivel dhe përmbajtje që të ndodhë, fundido të jetë vetë aderimi i vendeve tona në BE – në. Përderisa, besohet se ky dialog nuk dotë rrezikoj substancën e sovranitetit të shtetit të Kosovës në asnjë rrethanë ky dialog nuk duhet të devijojë në mes dy vendeve dhe që mos të devijojë duhet të kushtëzohet dhesigurohet papaprakisht njohja reciproke dhe të filloj komunikimi normal në interes të dyshteteve sovrane, sipas parimit;
“dialog vetëm në mesin e të barabartëve”.
Si do duhet artikuluar kushtëzimin e
“bisedimeve me njohjën” 
përpara dialogut të
“ciklit specifik” 
– tekniko – politiko të
“paspavarësië” 
, Prishtinë –Beograd?
Arsyeshmëria e terrenit politik dhe situata e re politike e krijuar në Kosovë edhepërkundër ngutisë nga BE –ja, Beogradi etj konsideroj se është në favor të të dy palëverifilllimi dhe defiimi i shuçështjeve
“tekniko-praktike”
pazgjidhura mes dyshteteve. Megjithate ne duhet jemi vigjilent dhe këmbëngulës një poczicionthemelor politik dhe ajo të ndërlidhet me kushtëzimin e njohjës së Pavarësisë nga Serbia,e jo nga friga e komunikimit e as nga tentenca e humbjes nga ky dialog, por vetëm për shkat të mos njohjës së Pvarësisë dhe nivelit të përfaqësimit si dy shtete të plotësisht tëbarabarta. Njohja shtetërore e Republikës së Kosovës nga Serbia do të ishte idealja e
“pajtimit historik”
këtij cikli specifik të dialogut teknik për lehtësimin e lëvizjës së jetëvetë qytetarëve të dy shteteve reciprokisht.Serbia është në përparësi dhe dialogun e ka shumë më të domosdoshëm në raportme BE –në se sa Kosova, Serbia pas liberalizimit të vizave është në përparësi politike dhesociale në raport me ineteratst e saja që sa më shpejt të përmbushë detyrimet me BE –në
 
për antarësim, dhe ky dialog që po pretendon ta arrijë me Kosovën si një nga detyrimet eprocesit të antarësimit.Qeveria jonë, do të duhet që përpara rifillimit të dialogut ta kushtëzoj Serbinë nëkoordimin me BE –në dhe ShBA-t se tani është koha e duhur të tregohemi
“faktor politik”.
Ky kushtëzim do ti bënte mirë edhe vet Serbisë për ta arsyetuar veprimin enjohjës brenda komunitetit serb në Serbi dhe në interes të BE –së ta ndërmarrin vendiminpolitik për njohje të Republikës së Kosovës. Në fakt është e qartë se për fillimin e këtijkomunikimi normal dhe demokratik në mes të dy vendeve
“tradicionalisht armike
duhet të ndodhë një shtërngim duarsh
“simbolikë protokolare”
e fillimit të “dialogutpraktik” në interes qytetarë, por kjo ngjarje nuk duhet të ndodhë në rast se Serbia nuk njeh Pavarësinë. Me këtë veprim
“pompoz politik”
në nivel kryeministrash apopresidentësh, kalohet në nivelin teknik të komunikimit, të diskutimit të temave specifikenivel ministrishë, ekspertësh të fushave të ndryshme me qëllim rregullimin eraporteve ndërshtetrore. “
Republika e Kosovës duhet ti kushtëzoj bisedimet me njohje dheSerbia duhet ta arsyetoj njohjen e Pavarësisë me fillimin e bisedimeve. BE –ja duhet tambështetë këtë ide politike dhe të pajtimit historik në mes dy popujve, ndryshe nuk kakuptim human e as politik çfardo kozmetike mediale e dialogut pa njohjen reciproke”.
Rëndësia e dialogut nga këndëvështrimi politik të ”pas njohjës” në dimenzionin teknik,Aplikimi i modelit të “strategjisë së luftës asimetrike” 
Këto bisedime realisht duhet kuptuar si dialog teknik dhe si nevojë normale,bilaterale mes dy shteteve, mirëpo në vetvete i gjithë procesi i këtij dialogo që do të mundtë zgjatë më tepër se sa që mendohet, ngase edhe problemet e trahëguara janë të tëstërngarkuara. Vetëm problemi i ngritur nga serbia me pronat në Kosovë e në veqanti mepronat që tani janë publike që akoma pretendon si psh; PTK –ja etj etj, Serbia akoma po ikonsideron asete të PTT –së e që po konsiderohen mbi një miliardë euro humbje si vlerëe përgjithshme nga to Serbisë, andaj për këto
“çështje pretendimesh”
dhe shumë të tjeratë pazgjidhura duhet trajtuar me mjaftë kujdes, dhe pikërisht përveq ngritjës së problemitnga niveli teknik, zgjidhja dhe përfundimi duhet të jetë gjithsesi marrëveshje politiko-diplomatike, apo edhe me rrugë juridike.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->