Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fillim i Bisedimeve per dialog apo lufte asimetrike

Fillim i Bisedimeve per dialog apo lufte asimetrike

Ratings:
(0)
|Views: 26|Likes:
Published by Bahri Gashi

More info:

Published by: Bahri Gashi on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2011

pdf

text

original

 
Fillim i bisedimeve për dialog apo luftë asimetrikeBahri M. Gashi
Presionet e fundit nga diplomacia e BE –së edhe përkundër situatës jo stabile politike në Kosovë paslegjitimitetit të ri institucional edhe pa një rezolutë nga Kuvendi detyruan që të paktën simbolikishttë rinisën bisedimet “dialogu” me takimin në Burksel, natyrisht se cështjet tekniko-politike, nuk janënë kohë të duhur për Kosovën. Serbët janë të njohur për përshtatjet e tyre në politike dhe diplomacinë interes të tyre, “të notuarit në ujra të temperaturave të ndryshme“, megjithate Kosova ka tëdrejtë të besoj se fundi i këtij dialogu do të jetë vetë aderimi i vendeve tona në BE –në. Përderisa,besohet se ky dialog nuk do të rrezikoj substancën e sovranitetit të shtetit të Kosovës në asnjërrethanë ky dialog nuk duhet të devijojë në mes dy vendeve dhe të mos siguroj komunikimin normalnë interes të dy shteteve sovrane.
 
Konstalacioni i dialogut të ciklit specifik – teknik, politiko - shtetëror Prishtinë –Beograd?
Shikuar situatën në retrospektivën që nga periudha e Rambujës e deri te bisedimet e Vjenës, tutje“tentim vazhdimi” i përmirësimit të raporteve shqiptaro – serbe të deklaruar nga dy palët se kaardhur koha e pajtimit mes dy kombeve, si duket nuk do te kenë fatin që të rinisin deri ne fund tëkëtij viti. Arsyeshmëria e terrenit politik dhe situata e krijuar në Kosovë edhe përkundër ngutisë ngaBeogradi ne duhet të jemi vigjilent, jo nga friga e komunikimit e as nga tentenca e humbjes nga kydialog, ndonëse një dialog I tillë u insistua edhe për kundër jo stabilitetit politik dhe institucional.Rilegjitimimi i institucioneve shtetërore padyshim dhe rezoluta nga Kuvendi do të ishte idealja ekëtij cikli specifik të dialogut teknik për lehtësimin e lëvizjës së jetëve të qytetarëve të dy shtetevereciprokisht.Në faktë është e qartë se për fillimin e këtij komunikimi normal dhe demoktatik në mes të dyvendeve tradicionalisht armike duhet të ndodhë një shtërngim duarsh “ simbolikë protokolare” efillimit të “dialogut praktik” në interes qytetarë, të diskutimit të temave specifike në niveleministrishë, ekspertësh të fushave të ndryshme me qëllim rregullimin e raporteve ndërshtetrore.
 
Pesha e dialogut nga këndëvështrimi politik në dimenzionin teknik 
 
“strategjia e luftësasimetrike”
Konceptualisht këto bisedimet duhet kuptuar si dialog teknik, miërpo në vetvete i gjithë procesi ikëtij dialogo që do të mund të zgjatë më tepër qe që mendohet, ngase edhe problemet e trahëguarajanë të të stërngarkuar. Vetëm problemi i ngritur nga serbia me pronat në Kosovë e në veqanti mepronat që tani janë publike si psh; PTK –ja etj etj, seriba akoma po i konsideron asete të PTT –së dhepo konsideron mbi një miliardë euro humbje si vlerë e përgjithshme nga to, andaj këtë cështje dheshumë të tjera të pazgjidhura duhet trajtuar me mjaftë kujdes, dhe pikërisht përveq ngritjes sëproblemit nga viveli teknik zgjidhja dhe përfundimi duhet të jetë gjithsesi marrëveshje diplomatiko -politikeShembulli më tipik i lartpërmenduar nga shumë të tjerë që nga marrja e pushtetit për qeverinë e renë Kosovë nuk do të jetë komoditet dhe privilegj, por gjithsesi përgjegjësi dhe djerës e madhe nëzgjidhjen e gjithë këtyre problemeve që tani më rinisin me dialogun tekniko – politik në mes Kosovësdhe Srebisë, kjo e fundit pjellë historike e problemeve shekullore në Ballkan.Pikërisht rinisja e dialogut të insistuar nga politika serbe dhe BE -ja duhet të tregoj bindshëmopinionit se me të vërtetë ka braktisur përfundimisht “politikat e njohura serbe” dhe jo të mebetet emaskuar dhe tani në pamundësi për pengim politik dhe diplomatik të “kuptimit ndërkombëtarë” tëkrijimit dhe njohjeve të shtetit të Kosovës të rikonfirmoj vullnetin për dialog por me tendenca të“riokupimit ekonomik” të aseteve të trashëguara. Ndonëse pikërisht për këtë kam skepticizminngase Serbia ka të nuhatura konceptet e reja bashkëkohore ku ka përfunduar lufta klasike përterritore, ajo si e tillë po manifesohet çdo ditë dhe ne nuk e shohim, me “qasje multidimensionale”,pra “strategjia e luftës asimetrike” me theks ajo ekonomike nga pushtimi i tregjeve me produkeserbe në Kosovë etj, është dëshmia e dhimbëshme por faktografike e kësaj situate. Prandaj

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->