Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Te qenurit i huaj ne vendin tuaj!

Te qenurit i huaj ne vendin tuaj!

Ratings: (0)|Views: 271|Likes:
Published by Bahri Gashi

More info:

Published by: Bahri Gashi on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

 
TË QENURIT I HUAJ NË VENDIN TUAJ ! 
Bahri M. Gashi 16.03.2011
Nuk kam menduar ndonjëherë se do të shkruaj ndonjë artikull dhe të shprehi refleksionenegative e aq më tepër pesimiste, por ja që i ndikuar dhe emocionalisht i prekur thellë nga rrëfimi injë të riu i cili kishte humbur shpresat edhe përkundër insistimit tim për të ardhmën detyrohem siqytetarë i këtij vendi të bëjë me dije se jo çdo gjë duket ashtu sikur paraqitet.Ky këndvështrim nuk nënkupton konstalacionin juridik të gjendjes civile të qytetarit tëKosovës, por atë të shoqërisë sociale të gjerë dhe të jetës së tyre në vendin ku prespektivaintelektuale ka humbur kuptimin real të mbështetur në vlerat parimore. Jashtëzakonisht vështirë qëi riu të mund të gjejë vetën si i denjë për ta ndjerë sigurinë e jetës si i rrespekuar dhe i mbështeturnë realizimin e profesionalizmit të tij.Qëndrimet drejt baraspeshës të të jetuarit ka filluar të ketë përmasat e një dimensioni jo tëdëshiruar për të riun me të cilin çdo kush që ka rastisur ta zë në gojë, është krenuar me te.A thua vallë ne, rinia jonë meritojmë një trajtim të tillë ku përveq aspektit deklarativ,objektivisht i riu qytetarë i Kosovës akoma nuk beson se ekziston një plan kombëtarë - nacional i cilido të reflektonte planifikimin starategjik mbi bazën e një kornize kohore se si potenciali njerëzorë,rinia të ishte aseti kryesor i shtetit të Kosovës dhe të mbështetste fuqinë e saj.Si duket këtë përparësi strategjike – potencial njerëzorë e kemi në gjirin tonë dhe nuk po eartikulojmë në admistrim në të gjitha fushat, po ashtu si domosdoshmëri dhe detyrim do të duhej tabënin ata që janë të thirrur për ta bërë. Nuk dua ta besoj realitetin e të jetuarit në vendin tuaj si një ihuaj, madje i përqmuar dhe i shantazhuar, i pa mbështetur dhe i totalisht i manipuluar, i pa mbrojturdhe i neglizhuar, i pa vizion dhe pa siguri për të ardhmen shprehet i riu që në bisedë rrëfimi i tijmanifesohej me të qarë nga ankthi që e kishte kapluar.Jo rrallë herë rrëfente se si e kishte zënë gjumi duke lexuar pa ngrënë darkë, ndonëse nuk ishintë rralla edhe ditët që kishte kaluar në një gjendje të tillë. I dalur nga lufta dhe pjesë e saj pa as njëmbështetje, individualisht përpiqej të shihte dritën e adhmërisë, përpjektejt e tij drejt kapjës –përjetimit të lirisë, drejtë të ardhmës e cila ia kishte mbytur shpresën e jetës.I tmerruar nga rrëfimi i përlotur me sytë e zemrës kishte hyrë në fazë kritike për jetën. Disaherë kishte tentuar ta përfundonte jetën e tij, por fatmirësisht akoma ishte gjallë, por shumë i pashpresë. Si kur jeta tentonte ta mbytë vdekjës e tij edhe përkundër vdekjës së sigurtë për tëardhmën.Ekzistonte mendimi i tij se vendi i tij Kosova ishte bërë i pa mëshirë nga ithtarët e së keqës,nga egot e çmendura të ç’njerëzorës, madje edhe në njerëzit në të cilët kishte menduar se meritoninurtësinë, kshte humbur besimin se të tillët mund tia kthenin përsëri.Sa tragjedi reale të dëgjohet rrëfimi i një të riu të cilit i kishin shpërthyer ndjenjat dheshprehte përjetimet e hidhura të tij, ndonëse shumë prej tyre mbeten nën ndjenjën e pritjës se njëditë do të bëhet më mirë. Nuk po më dhimset aspak vetja ime thoshte tani miku im, por e ardhmja eqindra bashkëmoshatarëve të mi që rininë e tyre në vend që ta shëndrrojmë në energji mbinjerëzorepër atëdheun, ajo po shëndrrohet pa mëshirshëm në trupa të pa jetë që po lëvizin drejt dheut të zi.Sa e sa herë kishte rënë në gjumë duke menduar se nuk do të zgjohej më dhe sa herë ishtezgjuar dhe kishte kuptuar se ishte i vdekuri në mesin e të gjallëve. Andaj të qenurit i huaj në vendintuaj nuk ishte gjë tjetër veqse funerali i vdekur i luftës dhe paqës në mesin e atyre që i gëzohenlirisë së pa merituar përfundon rrëfimin e tij. 
Fundi i një fillimi të ri vazhdon...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->