Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
obligatia_de_intretinere

obligatia_de_intretinere

Ratings:
(0)
|Views: 1,065|Likes:
Published by DonMikele

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: DonMikele on Apr 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/19/2013

pdf

text

original

 
OBLIGATIA LEGALA DE INTRETINERE
Consideratii introductive
Notiunea si fundamentul obligatiei de intretinere
1. Notiunea.
Obligatia legala de intretinere este indatorirea impusade lege unei persoane de a acorda altei persoane mijloacele necesaretraiului inclusiv satisfacerea nevoilor spirituale, precum si in cazulobligatiei de intretinere a parintilor catre copiii lor minori – mijloacelepentru educarea, invatatura si pregatirea lot profesionala. Aceasta obligatiede intretinere nu trebuie confundata cu furnizarea intretinerii stabilita princonventie sau testament.
2. Fundamentul obligatiei de intretinere.
Se afla in sentimentele deprietenie si afectiune, care caracterizeaza relatiile de familie si regulile deconvietuire sociala, care cer ca persoanele intre care exista relatii de familiesau relatii asemanatoare acestora sa nu ramana indiferente in cazul in careunele din ele s-ar afla in nevoie din cauza incapacitatii de a munci.
Persoanele intre care exista obligatia legala de intretinere
Obligatia legala de intretinere exista numai intre persoaneledeterminate de lege.
3. Persoanele prevazute de art. 86 C. fam.
Obligatia de intretinere exista,potrivit acestui text, intre urmatoarele persoane:a)
Intre sot si sotie
. Aceasta presupune existenta casatoriei valabile;b)
Intre parinti si copii
, fara a deosebi dupa cum acestia sunt dincasatorie sau din afara casatoriei;c)
Intre adoptator si adoptat 
. In urma aparitiei O.U. nr. 25/1997 cuprivire la adoptie, trebuie avut in vedere ca, in prezent, adoptia da nastere larudenie intre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si rudeleadoptatorului, pe de alta parte. Asa fiind, in acest caz, obligatia deintretinere dintre bunici si nepoti (cand acestia din urma sunt adoptati) sistranepoti, dintre frati si surori trebuie inteleasa ca referindu-se si la rudeleprin adoptie. Referirea la obligatia de intretinere intre parinti si copiiacopera, in prezent, raportul dintre adoptator si adoptat.Pana la aparitia O.U. nr. 25/1997, referirea la obligatia de intertinereintre adoptator si adoptat avea in vedere numai adoptia cu efecte restranse,care in prezent nu mai este cunoscuta. Obligatia de intretinere exista si intre
1
 
adoptator si descendentii adoptatului. De aceea, ordinea de intretinere intreparinti si copii este aplicabila si obligatiei de intretinere intre adoptator siadoptat, deci nu mai este o situatie distincta.d)
Intre bunici si nepoti
. Conform vechii reglementari, se deosebeaudoua situatii:1. daca bunic era adoptatorul si nepot era descendentul adoptatului,obligatia de intretinere exista fara a deosebi intre felul adoptiei;2. daca bunic era ascendentul adoptatorului – respectiv nepot eraadoptatul – obligatia de intretinere exista numai in cazul adoptiei cu efectedepline.In prezent obligatia exista in ambele cazuri, cu alta motivatie.e)
Intre strabunici si stranepoti
. De asemenea, se deosebeau:1. daca strabunic era adoptatorul, obligatia de intretinere exista faradeosebire intre felul adoptiei;2. daca strabunic era ascendentul adoptatorului obligatia deintretinere exista numai in cazul adoptiei cu efecte depline.In prezent, obligatia de intretinere exista in ambele cazuri.f)
Intre frati si surori
, fara a deosebi dupa cum sunt din casatorie saudin afara casatoriei ori din adoptie.Prin frate sau sora intelegem si pe cel adoptat.
4. Celelalte persoane anume prevazute de lege.
In acest caz, obligatia deintretinere exista:a) intre fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort (art. 86alin. 1 si art. 41 alin. 1 C. fam.);b) intre fostii soti a caror casatorie a fost desfiintata, dar la careiincheiere cel putin unul dintre ei a fost de buna credinta (art. 24 alin. 1 siart. 86 alin. 1 C. fam.); are dreptul la intretinere numai sotul de buna-credinta;c) cel care a luat un copil spre a-l creste fara a intocmi formele cerutepentru adoptie are obligatia de intretinere fata de acel copil (art. 86 alin. 1si art. 88 C. fam.);d) sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot areobligatia de intretinere fata de acel copil (art. 86 alin. 1 si art. 87 alin. 1 C.fam.);e) copilul astfel intretinut timp de cel putin zece ani va putea fiobligat la intretinerea parintelui sau, care l-a intretinut (art. 86 alin. 1 si art.87 alin. 2 C. fam.);f) mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui copilminor sau care, fara a avea obligatia legala, a dat intretinere fata de acelminor (art. 86 alin. 1 si art. 96 C. fam.).
Ordinea in care se datoreaza intretinerea
2
 
Intretinerea se datoreaza intr-o anumita ordine. Aceasta presupune cao persoana este indreptatita sa ceara intretinerea de la mai multe altepersoane. Aceasta ordine trebuie respectata cand se cere intretinerea prinjustitie. Daca persoana obligata la intretinere, in primul rand, se gaseste inimposibilitatea de a o acorda, atunci intretinerea se poate cere de lapersoana obligata in ordinea imediat urmatoare. Obligatia acestei persoaneeste, deci, subsidiara. In acelasi fel se va proceda si in privinta persoanelor obligate in ordinea urmatoare. Imposibilitatea de a acorda intretinereatrebuie sa fie totala. Daca imposibilitatea de a acorda intretinerea estenumai partiala, atunci persoana care datoreaza intretinerea in ordineaimediat urmatoare va putea fi obligata de catre instanta judecatoreasca sa ocompleteze (art. 91 C. fam.).
5. Ordinea in care se datoreaza intretinerea prevazuta de art. 89 C.fam.
Intretinerea se datoreaza in urmatoarea ordine:a) Sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;b) Descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului.Daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad derudenie mai apropiat datoreaza intretinerea inaintea celui mai indepartat.Prin urmare, intretinerea se datoreaza mai intai de descendentul maiapropiat in grad de rudenie si, in sfarsit, de ascendentul mai indepartat.c) Adoptatorul datora intretinerea fata de adoptat si descendentiiacestuia inaintea parintilor firesti ai adoptatului. Aceasta la adoptia cuefecte restranse. In consecinta, adoptatul avea drept la intretinere, in primulrand, fata de adoptator, apoi fata de parintii sai firesti si ascedentii acestora.Descendentul adoptatului are drept la intretinere, in primul rand, dela adoptat, apoi in aceeasi ordine ca si adoptatul.d) Fratii si surorile datoreaza intretinere, dupa parinti, insa inainteabunicilor.
6. Ordinea in care se datoreaza intretinerea de catre “celelaltepersoane anume prevazute de lege”.
In aceasta situatie, ordinea esteurmatoarea:a) Intre fostii soti, a caror casatorie a fost desfacuta prin divort, inlipsa unor dispozitii legale in aceasta privinta si avand in vedere ca aceastaobligatie de intretinere se intemeiaza pe relatiile de casatorie care au existatintre ei, se poate admite ca intretinerea se datoreaza in aceeasi ordine ca siintre soti;b) Intre fostii soti a caror casatorie a fost desfiintata, urmeaza sa seadmita ca intretinerea se datoreaza in aceeasi ordine ca si intre sotiidivortati (art. 24 alin. 1 C. fam.);c) Cel care a luat un copil pentru a-l creste, fara a indeplini formelecerute pentru adoptie, are obligatia sa-l intretina, cat timp este minor,numai daca parintii firesti au murit, sunt disparuti ori in nevoie art. 88 C.
3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Miki Mihaela liked this
Balanean Tatiana liked this
Emilia Moise liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->