Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Consolidarea Planseelor Din Beton Armat

Consolidarea Planseelor Din Beton Armat

Ratings:
(0)
|Views: 1,002|Likes:
Published by agent206

More info:

Published by: agent206 on Apr 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2013

pdf

text

original

 
Consolidarea planseelor
De-a lungul istoriei constructiilor si a stiintei ei, marii constructori, marii ingineri sitehnicieni, marii oameni de stiinta, care cu totii au contribuit la progresul modern si-au exprimat convingerea ca marile realizari nu se pot obtine decat pe baza uneigandiri profunde si juste, bazata pe o experienta constinuu acumulata si aplicata.
Intretinerea planseelor
Din punct de vedere al materialelor din care se executa, planseele cladirilor pot fi:
-
beton armat monolit sau prefabricat;
-
grinzi metalice si boltisoare de caramida;
-
de lemn.
-
Plansee de beton armat monolit sau prefabricat
Planseele de beton armat, monolit sau prefabricat, sunt rezistente, rigide, durabile si secomporta bine in caz de incendiu. Ele necesita in general foarte putine lucrari deintretinere.Trebuie insa avut in vedere ca betonul este atacat atat de acizii organici cat si de ceianorganici.
Plansee din grinzi metalice si boltisoare de caramida
Aceste plansee se intalnesc foarte des deasupra subsolului, atat la cladirile de locuitmai vechi, cat si la cele social culturale.Datorita excesului de umiditate din subsoluri si condensarii vaporilor de apa pe acesteprofile, ele sunt supuse coroziunii. Pentru protejarea si conservarea lor in stare buna,profilele trebuie curatite de rugina cu perii de sarma si vopsite cu miniu de plumb indoua straturi.Plansee de lemnSe intalnesc din ce in ce mai rar la cladirile de locuit. Deterioarea prea rapida aacestor plansee poate fi provocata atat de defectiuni de executie, cat si de o exploatarenecorespunzatoare.Printre defectiunile de executie cele mai frecvente sunt:
-
folosirea unor grinzi de lemn umed sau insuficient tratate cu substanteantiseptice;
-
insuficienta izolare a capetelor grinzilor;
-
lipsa de aerisire a spatiilor de sub pardoseala;
-
umezeala excesiva.Cand aceste cauze nu sunt inlaturate, putrezirea grinzilor planseului este sigura. Inacest caz se inlatura capetele putrezite ale grinzilor si se repara cu material nou sau seinlocuiesc grinzile alterate prin putrezire cu altele noi.Repararea se poate face cu ajutorul unor eclise laterale, din scanduri batute in cuie saucupoane de otel U sau sub forma de constructie din vergele sudate cu saibe de otel U.Grosimea ecliselor de lemn se recomanda sa fie egala cu jumatatea grosimii grinzii,pastrandu-se aceeasi inaltime.Pentru a se asigura prelungirea durabilitatii planseelor de lemn la cladirile de locuit, inprocesul de exploatare a lor este necesar ca:
 
1. Elementele de lemn ale planseului sa nu fie expuse actiunii umiditatii;2. Sa se asigure o buna circulatie a aerului de sub pardoseala;3. Sa se evite condesul sau crearea de umiditati prea mari in camerele de locuit;4. Sa nu se admita executarea de pereti despartitori sau sobe pe plansee, faraverificarea in prealabil a rezistentelor grinzilor;5. Sa nu se admita intrebuintarea lemnului umed la inlocuirea elementelor alterateprin putrezire;6. Sa nu se admita folosirea ca strat de umplutura a rumegusului de lemn sau de turba,deoarece acestea sunt combustibile, higroscopice si putrezesc usor.O alta posibilitate de inlocuire a capetelor grinzilor de lemn putrezite se face cuajutorul unor eclise din bare, asezate deasupra sau dedesuptul grinzii. Aceasta solutieprezinta inconvenientul ca nu poate fi intotdeauna folosita in practica, deoarece ducela marirea gabaritelor grinzii.O alta solutie de consolidare a grinzilor de lemn este transformare grinzii intr-o grindacu tirant.Masuri constructive pentru protectia elementelor din lemn.
-
In cazul spatiilor inchise (subsoluir, poduri) este indicat a se prevedea canalede aerisire;
-
La contactul elementelor de lemn cu alte materiale, unde se produc umeziridin diferite cauze, lemnul se protejeaza prin straturi izolatoare sau daca esteposibil, contactul se face prin piese din materiale rezistente la umiditate astfelincat sa se poata crea spatii libere de continua aerare a elementelor de lemn.- Portiunile grinzilor de lemn care se afla in contact cu zidaria se protejeaza in dreptulreazemului cu bariera de vapori, alcatuita din unul sau doua straturi de carton saupanza bitumata. Capul grinzii se monteaza la o distanta de aproximativ 2 cm de la zid,creand in acest mod un locas de aerisire.
 
Consolidarea unei grinzi simple printransformarea ei intr-o grinda cu tirant.

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
negomireanu liked this
aspe4green liked this
Loana Sopa liked this
ciocolattayo liked this
Voiculescu Iulia liked this
clazar liked this
clazar liked this
Doru Darius liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->