Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
37977900-Seminar-Semnificaţia-cinei-Domnului-in-Teologia-Catolică

37977900-Seminar-Semnificaţia-cinei-Domnului-in-Teologia-Catolică

Ratings: (0)|Views: 39 |Likes:
Published by George Grigorash

More info:

Published by: George Grigorash on Apr 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2011

pdf

text

original

 
SEMNIFICAŢIA CINEI DOMNULUI ÎN TEOLOGIA CATOLICĂ
Liturghia
Miezul romano-catolicismului este liturghia, mesa sau euharistia, descrisă de al doilea Conciliude la Vatican drept „izvorul şi punctul culminant al întregii vieţi creştine”. Kilian McDonnell,distins teolog romano-catolic şi preşedinte al Institutului pentru cercetare ecumenică şi culturalădin Minnesota, SUA, a vorbit despre faptul că „mulţi vor adeveri că una dintre cele mai buneexpresii ale reînnoirii sunt celebrările de către ea ale euharistiei. În Franţa, de exemplu, o serie decomunităţi importante îşi concentrează viaţa în jurul euharistiei”.Poziţia romano-catolică oficială cu privire la Cina Domnului a fost formulată de către Conciliulde la Trent (1545-1563).Potrivit romano-catolicului, liturghia este un sacrificiu. Ea e considerată a fi „unul şi acelaşisacrificiu cu cel de pe cruce, în sensul că Cristos, care S-a oferit pe Sine ca Ofrandă însângeratăpe cruce Tatălui Său ceresc, continuă să Se ofere pe Sine pe altar într-un mod lipsit de sânge,prin lucrarea preoţilor Săi.” Cristos este sacrificiul perpetuu, fiind reprezentat deci pe crucifix caatârnând pe cruce, Cuvintele Sale „s-a sfâr it” nu înseamnă conform învăţăturii date de Biserica
ș
 romano-catolică că sacrificiul Său s-a sfâr it, ci că El Şi-a sfâr it viaţa pământească şi este de
ș ș
 atunci gata să Se ofere pe Sine ca ofrandă permanentă. Această oferire de prinos e pentrupăcatele celor vii şi celor morţi, iar hostia (anafura) şi vinul sunt transformate de către preot într-adevăr în corp şi sânge, în „prezenţa reală”.Enciclopedia Catolică defineşte această schimbare, cunoscută sub numele de „transsubstanţiere”.
1.
Transsubstanţierea este doctrina
potrivit căreia la consacrarea elementelor de cătrepreotul care oficiază Cina Domnului are loc o transformare metafizică reală. Substanţapâinii şi a vinului – ceea ce sunt ele efectiv – este transformată în carnea şi respectivsângele lui Cristos. Deci după cum vedem substanţa este transformată, nu accidentele.Astfel, pâinea păstrează înfăţişarea, structura şi gustul pâinii. O analiză chimică ne-ar spune că este tot pâine. Toţi cei care participă la Cina Domnului, sau la Sfânta Euharistie,cum mai este ea numită, iau literal în ei înşişi trupul fizic şi sângele lui Cristos.Pentru persoanele moderne, care nu sunt deprinse să gândească în termeni metafizici,transsubstanţierea poate să pară ciudată, dacă nu absurdă. Ea se bazează însă pe acea distincţiefăcută de Aristotel între substanţă şi accidente, care a fost adoptată de Toma d’Aquino şi care aajuns astfel în teologia oficială a Bisericii romano-catolice. Din perspectiva filozofică respectivă,transsubstanţierea poate fi înţeleasă cât se poate de bine.
2.
O a doua teză majoră
a concepţiei catolice este că Cina Domnului implică un actsacrificial. În cadrul liturghiei (mesa) Cristos oferă din nou o jertfă reală în folosul celor care se închină. Este o jertfă în acelaşi sens în care a fost şi răstignirea. Ea trebuieînţeleasă ca o jertfă împăciuitoare care satisface cerinţele lui Dumnezeu. Ea serveştepentru ispăşirea păcatelor scuzabile.Când preotul consacră pâinea şi vinul, el foloseşte cuvintele din Matei 26:26 „hoc est corpusmeum”, „acesta este corpul Meu”. Prin faptul că el oferă hostia, care „a devenit acum întregulCristos”, el Îl sacrifică pe Cristos, conform modului catolic de înţelegere.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->