Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
12345

12345

Ratings: (0)|Views: 18 |Likes:
Published by Fjala e Lire

More info:

Published by: Fjala e Lire on Apr 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2011

pdf

text

original

 
 Tivari, ky Varr masiv i asgjësimit të shqiptarëveNë përkujtim të masakrës së TivaritShqiptarët e robëruar nga mbretëria serbo-sllave, për dekada me radhë e kishin të ndaluarçdo gjë që u përkiste atyre si komb,që nga gjuha, shkollimi,tradita, dhe deri te vet emri ityre për tu quajtur - Shqiptar-ishte i ndaluar. Shqiptari mundë të lajmërohej vetëm membiemrin e bastarduar nga serbët,të cilit në mënyrë të dhunshme i ishte nguliturprapashtesa sllave; iq - viq! për gjatë gjithë kohës së pushtimit sllavë deri më ardhjen egjermanëve në luftën e dytë botërore.Megjithëse për herë të parë pas çlirimit ngapushtuesit sllavë me ardhjen e gjermanëve, shqiptarët si shpesh herë, në historinë etyre,kishin formua edhe qeveri provizore dhe hapur shkolla në gjuhën shqipe gjithandejtrojeve të okupuara,që para ardhjes së gjermanëve nuk i kishin, emrave të tyre tanimë uishte kthyer tingëllimi normal- shqip, dhe mbiemrat e shqiptarëve ishin liruar ngaprapashtesat ngatërrestare-sllave, iq e viq, të cilat sipas gjuhës tonë,tingëllonin edhe sipjesë e qenieve shtazore, dhe nuk kishin të bënin fare me emrat shqiptarë.Përkundër të gjitha vuajtjeve nga sllavët, shqiptarët, ftesës për luftë antifashiste,do tipërgjigjeshin jo vetëm me fjalë por edhe me vepra e pjesëmarrje masive me armë në dorënë luftë kundër gjermanëve dhe italianëve. Por edhe udhëheqja sllavo-komuniste e"vëllazërim bashkimit" nuk kishte ndenjur duarkryq, ajo u kishte shitur shqiptarëvemashtrimin më të madh në histori, i cili do tu kushtonte dhjetëra-mijëra vdekje,shpërngulje e syrgjynosje dhe edhe 50 vjet të tjera robëri.Ofertat e PKJ-s, ishin tejet joshëse,dhe premtimet të pa dëgjuara ndonjë herë më parë,saqë shqiptarët me përvojën e hidhur që kishin nga pushtimet sllave, çuditeshin duke mosu besuar veshëve të tyre, kur dëgjonin nga bijtë e pushtuesve të deriatëhershëm të cilëtpër pak kohë do të ktheheshin prapë në vendet tona si pushtues të rinj,kur mu nga ana etyre u premtohej, se si shqiptarët do ti gëzonin të gjitha të drejtat njerëzore ekombëtare,që nga liria dhe shkollimi në gjuhën e tyre amtare, deri te vetëvendosja përfatin e tyre të ndrydhur,dhe të vendit të coptuar, në të ardhmen e pas luftës.Shi për këtë edhe shqiptarët do ti përgjigjeshin me pjesëmarrje masive, luftës antifashisteqë nga ditët e para të shpërthimit të saj,dhe në bazë të premtimeve të proklamuara dhe tëdrejtës së tyre legjitime për bashkim,ata ishin mbledhur në Bujan për mbajtjen e njëkonference kombëtare, ku do të merrnin pjesë të gjitha grupimet politike,dhekombëtare,përfshi edhe përfaqësuesit serbo-malazezët, punimet e së cilës do të zgjasninnga 31 dhjetori i vitit 1943 deri me 1 e 2 Janar të vitit 1944. Në punimet e Konferencës sëBujanit do të silleshin vendime historike dhe një Rezolutë për Vetëvendosjen eShqiptarëve të robëruar,në të ardhmen e pas luftës së ashtuquajtur "nacional çlirimtare.Luftë me gjithë sakrificat e mëdha dhe premtimet përrallore nuk u dëshmua e tillë edhepër shqiptarët,pasi që edhe një herë përfundoi me ripushtimin e asaj pjese të shqiptarëveqë edhe më parë ishin nën pushtim dhe edhe për një herë më tepër, u bë edhe një ri-copëtim tanimë i brendshëm i trojeve shqiptare nën jugosllavi,nga republikat sllave,ku
 
trojet tona u ndanë në mes të Serbisë, FYROM-it dhe Mal të zi të cilat,me përjashtim të70 % të Kosovës që është e lirë,pjesët tjera të trojeve shqiptare gjenden edhe sot nënpushtimin sllav dhe grek.Vendimet e konferencës së Bujanit i kishin tmerruar komunistët nacionalist serbo-malazezë si dhe komunistët internacionalist shqiptar, aq sa kundër rezolutës përbashkimin e shqiptarëve,përheqë kundërshtimit serb,kundër do të ngrihej edhe vet EnverHoxha, duke e hedhur si të pa pranueshëm një vendim të tillë kombëtar, edhe psepërfaqësuesi i dërguar nga PKSH në konferencën e Bujanit,e kishte pranuar dhenënshkruar Rezolutën për vetëvendosjen e shqiptarëve.Vendosja e gjendjes së jashtëzakonshme të regjimit ushtarak në KosovëPas Konferencës së Bujanit, të mbajtur nga 31 dhjetor të vitit 1943 dhe 1 e 2 janar tëvitit1944 ku u aprovua Rezoluta për Vetëvendosje të popullit shqiptarë në Kosovë,dhetrojet tjera shqiptare,anëtarët e Komitetit Qendrorë të Partisë Komuniste Jugosllave siSvetozar Vukmanoviq
– 
Tempo dhe Millovan Gjillasi,jo vetëm se e kishin kundërshtuarRezolutën e Konferencës së Bujanit,për të drejtën e shqiptarëve për vetëvendosjes, porishin angazhuar dhe kishin arrit deri atje sa që me vendim të shtabit operativ jugosllav tëvendosnin edhe gjendje të jashtëzakonshme ushtarake,në Kosovë,dhe si udhëheqës tëregjimit ushtarak ishin caktuar kolonel Sava Drleviqit,dhe Spasoje Gjakoviqit si shef iOZNA-s siç quhej UDB-ja e atëhershme.Menjëherë pas vendosjes së regjimit ushtarak në Kosovë,nën komandën e kolonelit SavaDrleviq,dhe ati UDB-asho -policor Spasoje Gjakoviq ata kishin vendosur që ti realizoninplanet e Çubrilloviqit, për shfarosjen e shqiptarëve të projektuara në vitin 1944,kështu qënë fund marsin e vitit 1945 me urdhrin e tyre,kishte filluar robërim-kidnapimi masiv imijëra shqiptarëve që nga mosha 16 deri në 65 vjeç në emër të të ashtuquajturit"mobilizim" për frontet e luftës së Sremit në Serbi, "çlirimit" dhe bashkimit të Istrës meKroacinë dhe Triestes me Sllovenin,edhe pse Triesten pas disa kohësh,Jugosllavia eatëhershme do të detyrohej t'ia kthente prapë Italisë, Istra e dikurshme italiane,edhe sot itakon Kroacisë.Ky lloj mobilizimi i destinuar për largimin masiv të shqiptarëve të aftë për luftë ngaKosova, kishte për qëllim largimin e të gjithë atyre shqiptarëve që shiheshin si potencial imbrojtjes së trojeve tona kombëtare, dhe si forcë e realizimit të bashkimit kombëtar, sipas
 
Rezolutës së Bujanit,ndaj që ato të mos ndodhnin dhe brigadat serbo-malazeze tëvepronin të lira në gjithë hapësirat shqiptare, në fund të Marsit dhe fillim të Prillit 1945,nga komandanti i gjendjes së jashtëzakonshme ushtarake,kolonel Savo Drleviq,dhe ai iOZNA-UDB-s Spasoje Gjakoviq, do të organizoj shfarosje masive e shqiptarëve nëKosovë,përmes vrasjeve,likuidimeve,mobilizimit,dhe shpërndarjes së tyre në shumëfronte,në hapësirat e gjithë Jugosllavisë,duke mos mobilizuar asnjë serb,për dërgim nëkëto fronte,derisa mblidheshin mijëra shqiptar nga të gjitha anët eKosovës,Iliridës,Preshevës Bujanocit, shqiptarët nën Mal të zi dhe gjithandej nga kishteshqiptar, me regjistër dhe numër të paracaktuar për secilën pjesë të trojeve shqiptare se sashqiptar të aftë për luftë duheshin mobilizuar,ku me vrasjen e 5000 shqiptarëve nëtragjedinë e Tivarit,Plani serb në pjesën më të madhe të tij edhe u realizua.Qëllimi kryesor i kësaj Tradhtie, siç u cek edhe më lartë, ishte pengimi i realizimit tëvendimeve të Konferencës së Bujanit e cila u mbajt nga 31 dhjetor të vitit 1943 dhe 1 e 2janar të vitit 1944,në të cilën me aklamacion ishte miratuar Rezoluta për Vetëvendosjen eshqiptarëve të Kosovës pas luftës e cila akoma zhvillohej, duke caktuar si "GARANT"Ushtritë Nacional -Çlirimtare Jugosllave,në kuadër të së cilës,me shpresën për liri dhebashkim kombëtar siç u ishte premtuar , luftonin edhe shqiptarët, dhe UNÇ të Shqipërisë,bile atëbotë propagandohej se të drejtën e Vetëvendosjes për secilin Komb e garantoninedhe aleatët e mëdhenj -si Amerika, Anglia madje edhe Rusia apo Bashkimi Sovjetik,siçquhej deri vonë, bazuar edhe në Kartën e Atlantikut, Konferencën e Teheranit dhe tëMoskësQendër të robërimit shqiptar,e cila atëbotë quhej "Qendër e mobilizimit" ishte caktuarPrizreni ku shqiptarët e mobilizuar me dhunë dhe mashtrim nuk kishin as armë e asveshje ushtarake dhe sipas përjetuesit të kësaj ngjarje Azem Hajdini-Xani edhe ndonjëritqë kishte armë, ato ua kishin marrë,në mënyrë që pas kalimit në Shqipëri,ti vrisnin mëlehtë,gjë që edhe kishte ndodhur gjatë gjithë rrugëtimit,pasi që në mesin e tëmobilizuarve në pranverën e vitit 1945, nuk kishte asnjë serb apo malazez të mobilizuar,por vetëm shqiptar,të cilët me arsyetimin e "lirimit" të tyre nga pesha e armëve,i lantërësisht duarthatë,dhe siç u kishin thënë, armët atyre nuk u duheshin,sepse ishin të sigurt,pasi që marshuta e tyre do të kalonte nëpër Shqipëri,për në destinacionin e vdekjes,tëquajtur Tivar i cili do të kthehej në varr masiv për 5000 shqiptarët e asaj marshute tëvdekjes.Marshimi i Brigadave serbo-malazeze me robërit shqiptarë nëpër ShqipëriBesimin për përcjelljen e shqiptarëve të mobilizuar nga Kosova dhe viset tjerashqiptare,përgjatë marshutës së tyre rrënqethëse,nëpër Shqipëri, e kishin fituar BrigadatSerbe që vepronin në Kosovë,nën komandën e Sava Drleviqit,të cilat sipas planit, vrasjene shqiptarëve e kishin filluar me të hyrë në Shqipëri,që nga ndalimi i parë në Kukës, dukei ftuar natën në shtab,së pari shqiptarët më me ndikim siç u thoshin "për konsultime" rrethitinerarit të rrugës,për ti vrarë pastaj, si dezertor, gjoja se ata kishin tentuar të iknin,për tëvazhduar kështu edhe në Pukë me rrahje,maltretime, uri, etje dhe vrasje, mbytje nëpër

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->