Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Plan Afaceri - Ferma Melci

Plan Afaceri - Ferma Melci

Ratings: (0)|Views: 1,834|Likes:
Published by Rogoz Alex
Mic da bun...
Mic da bun...

More info:

Published by: Rogoz Alex on Apr 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

 
Universitatea Petru Maior – Facultatea de Stiinte Economice si Administrative “
PLAN DE AFACERI
FERMA PENTRU CRESTEREAMELCILOR 
 
Ferma pentru cresterea melcilor
Cresterea melcilor a fost privita, mult timp, ca o gluma. Chiar si acum, exista sceptici inprivinta profitabilitatii unei ferme de melci. Insa, datele statistice din domeniu arata altfel:- in ultimii 10 ani cererea de carne de melc pe piata mondiala a explodat- in prezent cererea de carne de melc este acoperita doar in proportie de 17%.Astfel, pretul unui kilogram de carne de melc este cuprins intre 1 – 7 euro.
 
Descrierea societatii
Societatea Elansor Srl va avea ca obiect de activitate “cresterea altor animale”, conformcodului CAEN 0125, respectiv cresterea de melci pentru carne.Inteprinderea va fi o societate cu raspundere limitata si va face parte din categoriainteprinderilor mici. Sc Elansor Srl, va avea 3 asociati pe Tulbure Sorina, Lung Andrea siDina Andra, ultimul ocupand si functia de manager. Cei trei asociati vor aduce in modegal ca aport la capital o suma totala de 10.000 euro sau echivalentul in lei, 36.500 RON,si terenul necesar pe care se va desfasura activitatea de productie si comercializare.Obiectivul societatii este dezvoltarea unei ferme de melci pentru consumul de carne sicomercializarea pe plan national si international a carnii de melc.Desi in ultimii 10 ani, cererea de carne de melc a explodat pe piata modiala, cererea fiindacoperita doar in proportie de 17%, aceasta activitate este privita cu scepticism chiar dacapretul unui kilogram de carne de melc este cuprins intre 1 – 7 euro.
Concret
Practic o ferma de melci poate fi pornita oriunde in Romania. Necesarul pentru pornireaunei ferme de melci este 2.000 mp de teren(de preferinta mai la deal) si pentru inceput1.000 de perechi de melci. Poate pare putin, dar melcii se inmultesc foarte repede, unmelc face anual, 100 de pui, iar pe un metru patrat se pot creste 100 pana la 150 de melci.
Avantaje ale afacerii
1. Investitie redusa – bugetul minim necesar pentru pornirea unei ferme de melci este de8.890 euro plus terenul necesar.2. Concurenta zero – In momentul de fata concurenta se poate considera zero, prin faptulca cererea mondiala de carne de melci este acoperita doar in proportie de 17%.3. Derulare rapida. Succesul vine cu o viteza invers proportionala cu cea a melcului. Indoar cateva saptamani se poate incepe deja “recoltarea” melcilor.
4.
Nu este necesara asigurarea de conditii speciale de umiditate sau caldura. In Romaniaclima este perfecta pentru cresterea melcilor 
 
 
 
Produse si piete
In cazul cresterii melcilor, se poate vorbi de doua tipuri de piete: o piata locala, existentain tarile in care consumul de melci are o traditie indelungata si o piata internationaladeservita de marii procesatori.Prima dintre pietele mentionate consta in magazine de delicatese, restaurante si pieteagro-alimentare locale, deservite de una sau mai multe ferme de dimensiuni mici-medii.Desfacerea in acest caz se face in proportie covarsitoare en-detail.Piata internationala e constituita din marile retele de retail, care ofera produse proaspetesi semipreparate. Aprovizionarea acestora se realizeaza de catre un numar relativ mic deprocesatori, capabili sa ofere cantitati mari si constante de produse. Acesti procesatori larandul lor trebuie sa dispuna de o logistica complexa pentru a putea oferi constanta inaprovizionarea pietei (surse de melci vii, capacitati de prelucrare si stocare, sisteme detransport si distributie). Pietele europene interesante pentru producatorii din tara noastrasunt in primul rand Italia, Franta, Spania,Grecia, tari care au si o traditie gastronomica inceea ce priveste consumul de melci si reunesc, deasemenea, cei mai importantiprocesatori din domeniu.Amenajarea fermei va fi realizata de firma HelixStart Sovata Srl, firma specializata inamenajarea fermelor si consultanta in domeniul heliculturii.Societatea Elansor Srl are deja in proprietate un teren de 2000 mp, situat in localitateaGaiesti caruia i s-a facut deja un studiu si o analiza a solului pentru a determina ce speciede melci se poate creste pe acest teren de catre firma Helixstart Sovata Srl. Dupa analizaterenului s-a ajuns la concluzia ca terenul este perfect atat locatia, topografia, clima sifactorii inconjuratori, si desigur analiza solului pentru a creste melci din familia Helixpomatia si Helix aperta.
Produse
Helix pomatia sau Linnaeus, mai popular numit melcul de livada, melcul de vie saumelcul de gradina, este raspandit in regiunile in care nu se afla sub efectul brizei marine.Aclimatizarea lui este rezultatul a numeroase modificari morfologice. In Romania, segaseste in numar mare prin gradini, paduri, podgorii si in general, prin locuri umbrite siumede pana la altitudinea de 1500 m. Aceasta specie are cochilia groasa, solida si opaca,de forma ovala. Culoarea este cenusie-bruna, adesea cu 5 dungi longitudinale maiintunecate. Operculeaza la sfarsitul toamnei si reinvie primavera devreme. Operculii suntalbi, grosi si foarte duri, dar permeabili la aer si aderenti la cochilie. In mod obisnuit seinmulteste de 2 ori pe an, depunand la o ponta intre 40-100 oua, in functie de habitat si declimat. Este o specie foarte cautata pentru consumul de carne.Helix aperta sau Born, mai popular numit de catre romani si melcul cantaret. Traieste inzonele calde si uscate din Franta, Italia si alte tari mediteraneene precum si SUA dar se

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->