Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
72Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Assigment JPAM semester 2 UiTM

Assigment JPAM semester 2 UiTM

Ratings:
(0)
|Views: 16,155|Likes:
Published by Azfar Zack

More info:

Published by: Azfar Zack on Apr 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2015

pdf

text

original

 
1
OBJEKTIF
Kami pelajar JPA bahagian 2 telah diberi satu kerja khusus yang merangkumi semua topic yang kamipelajari pada semester ini.Kerja khusus ini diberi secara mengejut dan perlu disiapkan secepat mungkin. Mungkinsetiap pelajar mempunyai persepsi masing-masing yang berbeza. Namun, bagi kami, kerja khusus inidiberikan mungkin untuk menguji tahap kepantasan kami dalam melakukan sesuatu tugasan. Selainitu, ujian untuk JPA juga sudah semakin dekat, jadi kerja khusus ini adalah salah satu elemen yangdigunakan untuk pelajar mengulangkaji pelajaran.Disamping itu, ilmu yang kami dapat daripada penghasilan kerja ini, kami bolehaplikasikannya dalam kehidupan seharian. Pengalaman mengajar kita erti kehidupan. Ianya jugaadalah pelengkap untuk silibus JPA pada semester ini. Tanpa kerja khusus ini, mungkin laluan untukkami skor A dalam subjek ini semakin susah kerana ianya termasuk juga dalam pemarkahan.Akhirnya, kami harap ilmu-ilmu yang dilampirkan dalam buku ini dijadikan panduan kepadaanda semua.
 
2
Pengenalan jabatan pertahanan awam malaysia (JPAM)
VISI 
y
 
Menjadikan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia sebuah organisasi bertaraf dunia dalam perancangan,pembangunan dan pengurusan sumber manusia yang cemerlang berteraskan profesionalisme, integriti danteknologi terkini selaras dengan matlamat Wawasan 2020 untuk menjadikan Malaysia negara maju.
ISI 
 
y
 
Menjadi penasihat utama kepada Kerajaan dalam urusan sumber manusia sektor awam;
y
 
Menggubal dasar sumber manusia sektor awam termasuk pengambilan, penempatan, kenaikan pangkat, latihan,gaji, elaun, kemudahan, faedah persaraan, ganti rugi kemalangan, suasana kerja, motivasi, insentif danpenghargaan;
y
 
Merancang keperluan sumber manusia sektor awam yang berkualiti;
y
 
Menentukan saiz dan struktur yang optimum; dan
y
 
Menguruskan hubungan majikan dan pekerja untuk memastikan ianya sentiasa harmonis.
OBJEKT 
IF 
 
y
 
Menjadi agensi yang berprestasi tinggi dalam membekalkan sumber tenaga manusia yang berupaya memberiperkhidmatan yang cemerlang melalui penggubalan dasar dan pengurusan sumber manusia dengan menepaticiri-ciri kualiti seperti berikut:
o
 
Cepat dalam semua tindakan;
o
 
Tepat dalam membuat keputusan;
o
 
Layanan mesra kepada pelanggan;
o
 
Menepati masa yang dijanjikan;
o
 
Telus dalam semua peringkat pengurusan;
o
 
 Adil dan saksama dalam pertimbangan;
o
 
Menentukan perkhidmatan dan maklumat mudah diperolehi (availability) dan boleh dipercayai (reliability); dan
FUNGSI 
 
y
 
Perancangan
o
 
Menentukan peranan sektor awam;
o
 
Menentukan saiz dan struktur organisasi agensi awam;
o
 
Menentukan keperluan dan pembangunan sumber manusia;
o
 
Menentukan saraan dan faedah-faedah persaraan;
o
 
Menentukan implikasi penswastaan/pengasingan ke atas sumber manusia sektor awam; dan
o
 
Membangunkan strategic alliances and networking.
o
 
Pembangunan
o
 
Menentukan Dasar Pembangunan Organisasi;
o
 
Menentukan Dasar Pembangunan Kerjaya;
o
 
Pembangunan laluan kerjaya;
o
 
Membangunkan pelan perancangan penggantian; dan
 
3
 
TEKNIK EXTRIKASI DAN MENGELUARKAN MANGSA
Extrikasi ialah satu proses di mana mangsa terperangkap dihampiri, dirawati dandikeluarkan dengan selamat dari situasi yang bahaya. Antara situasi tersebut ialah sepertikenderaan yang remuk, dari dalam timbunan bangunan yang runtuh, di dalam lif dan rumahyang terbakar.Teknik menghampiri, merawati dan mengeluarkan mangsa dari keadaan tersebut mestilahdilatih dan dipraktikkan secara yang standard dan selaras supaya semua penyelamat bolehmenggunakan konsep extrikasi yang baik. Terdapat beberapa prinsip yang penting selaindaripada kemahiran terlatih. Antaranya ialah commonscence, resourcefulness, inovasidan keselamatan diri.Teknik extrikasi ini memerlukan beberapa peralatan dan pakaian perlindung penyelamatuntuk prosedur extrikasi seperti topi keledar, perisai muka dan goggles. Selain itu, sarungtangan dan pakaian yang tidak terbakar (Flame Resistant) juga diperlukan.Terdapat beberapa agensi yang terlibat dalam prosedur extrikasi mangsa daripadakenderaan remuk, runtuhan bangunan dan lain-lain. PDRM, SMART, Bomba danPenyelamat, Pertahanan Awam, Hospital dan lain-lain agensi adalah merupakan agensi yangterlibat dalam prosedur tersebut.
Panduan Asas Prosedur Dalam kerja Extrikasi
Dalam kerja extrikasi, mengetahui tahap kemahiran, penggunaan peralatan dan skopperkhidmatan yang dilatih merupakan perkara yang paling utama. Kita juga haruslahmengenalpasti hazard di tempat kejadian. Selain itu, mengawasi dan memperbaiki keadaanyang berisiko ke tahap kemahiran yang terlatih sahaja juga merupakan perkara yang harusdiutamakan. Mangsa yang terlibat hanya digerakkan jika diperlukan setelah dirawati dandistabilkan. Apabila memasuki situasi berbahaya, penyelamat haruslah melalui jalan yangmudah dahulu dan mestilah dirancang dengan rapi. Sebelum mengeluarkan mangsa,perawatan mangsa haruslah dilakukan terlebih dahulu. Namun begitu, ianya bolehditangguhkan jika keselamatan penyelamat atau mangsa terancam
.
Langkah-langkah Extrikasi
Teknik extrikasi membabitkan beberapa langkah. Antara langkah tersebut adalah sepertimengawasi keadaan tempat kejadian, menstabilkan keadaan di tempat kejadian sertamenghampiri dan mencari jalan masuk untuk mengeluarkan mangsa. Sesudah itu,penyelamat memberi perawatan ke atas mangsa sebelum mengeluarkannya denganmenggunakan prosedur mengeluarkan pesakit dari keadaan terperangkap iaitudisentanglement. Langkah yang terakhir adalah pengalihan mangsa dari kereta danmenghantar mangsa ke hospital secepat mungkin.

Activity (72)

You've already reviewed this. Edit your review.
MohdIkrami added this note
LIKE
MohdIkrami liked this
Farzana Halim liked this
cw siti nor farizan binti che wan badri liked this
Pond Chira liked this
HaziqNasib92 liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Nur Azliza Azman liked this
Nur Adibah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->