Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Leacuri si remedii populare

Leacuri si remedii populare

Ratings: (0)|Views: 348|Likes:
Published by abaflori

More info:

Published by: abaflori on Apr 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

 
Cum sa scapati de durerea provocata de intepaturi
Muscaturile de insecte
sint cauza unui numar foarte mare de decese, multmai multe fata de cele provocate de muscaturile de sarpe. Oamenilosanatosi intepaturile de albine le provoaca o durere de scurta durata, urmatade o umflatura, care se micsoreaza dupa citeva ore. Cele mai gravesimptome se observa atunci cind este provocata o alergie, care poate duce lasoc anafilactic. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti la asemenea simptome: oapasare in piept, urticarie, greturi, varsaturi, respiratie greoaie, raguseala,ameteli, limba sau fata umflata, lesin. Cu cit apar mai repede acestesimptome, cu atit ele va vor ingreuna situatia mai mult.
Intepaturile de meduze
pot fi urmate de dureri de cap, crampe musculare,tuse, respiratie greoaie, greata si varsaturi. Daca simptomele nu dispar sauchiar cresc in intensitate, trebuie sa va adresati imediat medicului.
Albinele, viespile si rudele lor 
Aceste insecte in timpuintepaturii elibereaza venin in tesuturile pielii, ceeace provoaca durere, inrosire si o umflatura pe locuafectat. Indispozitia poatedura de la citeva ore pina la 24 de ore, in functie de ce insecta v-a muscat.Trebuie sa vedeti mai intii ce fel de insecta v-a intepat. Acest lucru va poateda cheia pentru tratamentupe care trebuie sa iurmati si va ajuta sa evitati alteintepaturi.Albina care are corpupufos de culoare auriu-maronie va poate intepa doar osingura data. Aceasta se intimpla pentru ca acuei zimtat ramine in piele, ceeace duce la moartea albinei.Pe de alta parte, bondarii si viespile au acele netede, ceea ce le permite sa vaintepe de mai multe ori, astfeincit trebuie sa fiti pregatiti sa va salvati cufuga.Bondarii mai ridica o problema suplimentara. Daca omoriti unudintre ei,aceasta poate conduce la navalirea intregului roi asupra dumneavoastra.Atunci cind saculetului cu venin este distrus se elibereaza o substantachimica (aceasta ii provoaca pe ceilalti bondari sa va atace).Actionati rapid! Cheia unei tratari reusite este rapiditatea cu care actionati.Cu cit vi se acorda mai repede primuajutor cu atit aveti mai multe sanse de acontrola durerea si umflatura.Indepartati acul! Daca v-a intepat o albina, indepartati cit puteti de repedeacul, pentru ca altfesaculetucu venin care se gaseste in eva continua sapulseze inca doua-trei minute, contribuind la patrunderea acului si aveninului cit mai adinc in piele. Fiti atenti sa nu rupeti acusau saculetul.Daca se intimpla acest lucru, in organismudumneavoastra va patrunde maimulta otrava.
 
Curatati bine rana! Albinele si rudele lor sint niste gunoieri, de aceea inveninulor se gasesc cemai adesea bacterii daunatoare. Spalati locuintepaturiicu sapun, apa si antiseptic.
Cum scapati de durere
In acest stadiu rana dumneavoastra inca mai pulseaza, de aceea doriti sascapati de durere cit mai repede. Iata citeva metode recomandate pentruacest lucru, singura conditie fiind sa actionati cit mai rapid dupa ce ati fostintepati:-punind peste locul intepaturii o punga cu gheata sau chiar un cub de gheata,puteti face sa scada umflatura si impiedicati raspindirea veninului.-probabil ca o sa vi se para o ironie, dar chiar si caldura va poate ajuta sa vasimtiti mai bine, neutralizind substantele chimice care provoaca inflamarea.Luati uscatorupentru par si tineti-indreptat catre locuintepaturii citevaminute.unul dintre cele mai simple si mai eficace leacuri care se pot folosi in acestecazuri este aspirina. Umeziti locul intepaturii si puneti o tableta de aspirina.Aceasta neutralizeaza diversii agenti inflamatori din venin.-adesea amoniacul pe care il aveti in casa poate face minuni. Daca presaratiamoniac peste rana, durerea va trece foarte repede.-este recomandata de asemenea o pasta preparata din bicarbonat de sodiu siapa, cu care se unge rana.-foarte repede inlatura veninul o pasta pregatita din carbune de lemn,astfeincit rana nici nu se va umfla, nici nu va durea. Farimitati un carbune,amestecati-cu apa si ungeti cu aceasta pasta rana, pe care o bandajati dupaaceea. Carbunele actioneaza foarte bine daca este mentinut tot timpul umed.-luati un preparat antihistaminic. Preparatele antihistaminice pentru uz interncare se gasesc in farmacii va ajuta sa scapati de durere (unudintre acesteproduse este siropupentru tuse care contine substante antihistaminice).Acestea scad umflatura si inrosirea pielii provocate de veninuinsectelor.-incercati sa evitati intepaturile. Este cunoscut ca unele masuri profilacticeva pot proteja de foarte multe neplaceri. Purtati haine deschise la culoare.Insectele prefera culorile inchise. Iata de ce apicultorii se imbraca de obiceiin haine kaki, albe sau in alte culori deschise. Scapati de intepaturi si dacaaveti grija sa nu mirositi prea strident: evitati parfumurile, lotiunile dupabarbierit si alte arome, pentru ca albinele sa nu va confunde cu nectaruuneiflori. Cresteti consumul de zinc: albinele sint atrase de persoanele caresufera din cauza deficientei de zinc (puteti creste consumude zinc numai cuindrumarea medicului).
 
-intrati la adapost. Daca va urmareste un roi intreg de insecte, intrati laadapost, in padure sau sariti in apa. Insectele vor intilni astfeo piedica inurmarirea jertfei.-cumparati-va un sevalet. Ca ultim mijloc de protectie puteti deveni pictor.Acestia sint intepati foarte rar, pentru ca terebentina pe care o folosescalunga insectele nedorite.Spalati ranile provocate de meduze cu apa sarataMeduzele reprezinta cea mai raspindita specie marina ale carei intepaturisint la fede periculoase ca si ale albinelor. In tentaculele lor lungi se gasesccelulele care provoaca intepatura. Cind va ating, celule strapung pieleaumana si imprastie veninul. Chiar si tentaculele taiate sau ranite pot provocarani deosebite.Daca va raneste una dintre aceste creaturi marine, spalati imediat rana cu apasarata. Nu folositi apa nesarata, pentru ca aceasta poate trezi celulele careinca nu fost distruse si care va pot intepa din nou. Din acelasi motiv numasati locuintepaturii.Neutralizati celulele care va pot intepa. Incercati sa scapati de durere spalindcit se poate de repede locuafectat cu una dintre urmatoarele solutii (chiar siasa insa durerea va reveni dupa citeva ore, astfeincit trebuie sa repetatiprocedura):-alcool: puneti alcoope locuafectat. Nu trebuie neaparat alcoosanitar, putetifolosi si vin, lichior sau orice alta bautura alcoolica.-otet: puneti cit se poate de repede otet pe rana, durerile vor fi astfecalmate.amoniacul este de asemenea eficient impotriva intepaturilor de meduze.Dupa ce ati fost intepat trebuie sa inlaturati tentaculele, dar nu faceti acestlucru cu miinile goale.Georgeta Licsandru………………………………………………………………………………

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
nic1238 liked this
Robert Antonescu liked this
sandu53 liked this
lamasanu cezar liked this
lasting liked this
IDEHALL liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->