Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
212Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ELABORAREA UNUI PROIECT DE CERCETARE

ELABORAREA UNUI PROIECT DE CERCETARE

Ratings:

4.83

(1)
|Views: 21,187|Likes:
Published by horacio

More info:

Published by: horacio on Nov 28, 2007
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2013

pdf

text

original

 
ELABORAREA UNUI PROIECT DE CERCETARE
- REFERAT-
CUPRINS: 
1. INTRODUCERE – “Medicina bazata pe dovezi”2. TEMA DE CERCETARE CLINICA3. CERCETAREA BIBLIOGRAFICA4. REDACTAREA PROTOCOLULUI5. DEMARAREA STUDIILOR6. REDACTAREA MEDICALA
1. INTRODUCERE“Medicina bazata pe dovezi” 
Practica medicala evolueaza. Aceasta poate fi considerata ca o veritabila schimbare deconcept in modalitatile practicarii medicinei. Bazele noilor concepte rezida atat in descoperirilecercetarii clinice cat si in integrarea rezultatelor cercetarii in practica cotidiana a medicului,generalist sau specialist. Iata de ce pare necesar sa acordam un plus de obiectivitate abordariideciziei medicale.A face credibile studiile de cercetare clinica si de evaluare, prin claritatea obiectivelor,rigoarea metodei si utilitatea rezultatelor aceasta inseamna timp, competenta si experienta.Lumea medicala trebuie sa se pregateasca si sa dea exemple de astfel de medicina„fondata pe dovezi" ("evidence-based medicine"). Aceasta se realizeaza prin etape succesive:definirea precisa a
problemei
,
informatia
necesara pentru rezolvarea acestei probleme,cercetarea eficienta a
literaturii medicale
si selectarea celor mai bune studii referitoare laproblema, elaborarea si demararea
protocolului
si
prezentarea
in mod pertinent a logiciirationamentului cu punctele sale forte dar si cu cele slabe.Aceasta lucrare prezinta bazele metodologice ale studiilor de cercetare, parcurgand aceleasietape mentionate mai sus pentru a scoate in evidenta faptul ca un bun proiect de cercetare esteacela care este:
- Util
: raspunsul adus la intrebare trebuie sa aiba repercusiuni asupra unui anumit aspect al vietiimedicale
- Nou
: studiul trebuie sa aduca o informatie noua si sa nu se repete un studiu deja realizat
 
- Realizabil
: investigatorul trebuie sa estimeze chiar din stadiul de concepere a proiectului sanselesale de succes, inainte de a investi timp, energie si bani in elaborarea unui studiu care poate sa fieirealizabil.
2. TEMA DE CERCETARE CLINICA 
Proiectul de cercetare se naste dintr-o intrebare care isi gaseste originea in curiozitateacercetatorului, in calitatile sale de observatie si in experienta profesionala.Descrierea inadvertentelor intre ceea ce este observat si ceea ce ar trebui sa poate sa ducala aparitia unor propuneri de solutii pentru a suprima acest decalaj. O atitudinea critica poate astfelsa fie generatoare de intrebari interesante. Lectura sistematica si critica a literaturii medicale siparticiparea la congrese sunt surse de teme de cercetare.Exista doua mari tipuri de teme de cercetare care corespund la doua mari categorii destudii:• Obiectivul proiectului poate fi descrierea distributiei caracteristicilor unei populatii. Este vorba deun studiu descriptiv. Nu exista ipoteza.• Daca intentia este de a emite o judecata asupra unei posibile relatii intre diferiti factori studiati,atunci problema de cercetat este fundamentata pe o ipoteza. Este vorba de un studiu analitic. Temele de cercetare si ipoteza sunt deci legate dar nu se situeaza pe acelasi plan: existentaunei ipoteze atesta vointa si posibilitatea de a generaliza rezultatele.O buna tema de cercetare sau ipoteza trebuie sa fie simpla, specifica, conceputa siredactata inainte de inceperea studiului. Trebuie de asemenea sa fie bine formulata.
3. CERCETAREA BIBLIOGRAFICA
Un bun proiect de cercetare trebuie sa fie
nou
. Tema de cercetare odata formulata, trebuieverificat daca raspunsul la aceasta nu exista deja.Principala sursa este literatura medicala. Trebuie sa stim sa cercetam, intr-o masaconsiderabila de informatii, articolele pertinente. Urmeaza apoi etapa parcurgerii acestor articole,pentru a le aprecia validitatea si aplicabilitatea. Daca la sfarsitul acestei etape raspunsul laintrebare nu exista sau daca este incomplet, atunci este perfect justificat sa intocmim un protocol.
1. Prima etapa
este cercetarea bibliografica propriu-zisa, adica identificarea publicatiilorcare se refera la subiectul in discutie.
2. A doua etapa
este lectura critica, activa, a publicatiilor selectate.Inainte de a incepe trebuie sa ne asiguram ca stim ceea ce cautam si unde cautam. Adicatrebuie
elaborate cuvintele – cheie
si descrise
mediile de cautare
.
1. Cuvintele cheie
(„descriptori") trebuie intr-adevar sa descrie toate aspectele subiectului:
materia tratata (intrebare: despre ce se vorbeste ?)
intrebarea pusa (intrebare: ce vrea sa spuna ?)
 
Materia tratata
este extrasa din domeniul in care se afla cercetatorul. Cuvintele cheie careo descriu trebuie sa contina pe deasupra numelui specific al materiei tratate sinonimele sauechivalentii sai.
Intrebarile puse
sunt si ele de o mare diversitate (impun o ipoteza si o testeaza, identificaclar o problema, definesc o intrebare, gasesc punctele comune ale diferitelor observatii discordanteale unuia si aceluiasi eveniment).Experienta ne invata de altfel ca cercetarea referintelor sugereaza ea insasi cercetatorilornoi intrebari si noi cuvinte-cheie.
Mediile de cautare
Cercetarea bibliografica poate utiliza diferite instrumente de lucru, prea numeroase pentru afi toate citate. Exista mai multe sute de titluri, mergand de la cele mai generale ca:
Index Medicus
(Medline),
Excerpta Medica
(Embase),
Biologicul Abstracts
(Biosis),
Chemical Abstracts
pana la celemai specializate despre SIDA, psihiatrie, cancerologie, cosmetica, chimie analitica, farmacieindustriala...Pot fi folosite mai multe suporturi: hartie, CD ROM, on-line (asigura pe langa rapiditateaaccesului si posibilitatea consultarii celor mai noi articole in timp real).Astfel se ajunge la notiunea - despre care se vorbeste din ce in ce mai mult - de bibliotecaelectronica, virtuala, sau chiar de publicatie fara hartie. Informatia in totalitatea sa poate sa apara -de aici inainte - direct pe biroul cercetatorului - indiferent de distanta, gratie Intemet-ului.
2. Lectura critica a literaturii medicale
Cercetarea bibliografica si articolele odata obtinute, trebuie citite documentele si judecatacalitatea continutului lor. Aceasta este sarcina viitorului investigator care doreste sa precizeze temasa de cercetare clinica sau sa gaseasca justificarea proiectului sau de protocol.Parcurgerea literaturii necesita deci o selectie si o evaluare. Pentru aceasta s-a dezvoltatconceptul de „literatura critica". Principiul consta in a judeca valoarea publicatiilor, indiferent dacaeste vorba de calitatea cercetarii intreprinse sau de pertinenta rezultatelor publicate.In aceasta etapa, cercetatorul, pe langa consultarea literaturii medicale cu referire directa latema elaborata, va pune in balanta si criteriile etice de baza in materie de cercetare medicala, carese supun urmatoarelor principii:
principiul interesului si beneficiului cercetarii;
principiul inocuitatii cercetarii sau punerea in balanta abeneficiului si a riscului;
principiul respectarii persoanei;
principiul echitatii sau repartitia echitabila si onesta ariscului si beneficiilor cercetarii.
4. REDACTAREA PROTOCOLULUI
Protocolul este documentul care descrie metoda studiului propus, justificarea obiectivelor, dela ipoteza pana la constrangerile metodologice si care defineste conditiile de realizare sidesfasurare.

Activity (212)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Paula Cozariuc liked this
Flora Solomon liked this
Madalina Romyna liked this
marish88 liked this
Pufyk Raluk liked this
Pufyk Raluk liked this
Nedelcu Anca Maria liked this
Vally Badea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->