Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
glucide1

glucide1

Ratings: (0)|Views: 237|Likes:
Published by daana13
12. Metabolismul glucidelor
În organismele vii, glucidele îndeplinesc diverse funcţii: servesc ca sursă de energie şi fond energetic de rezervă, constituie material plastic pentru celulă; au unele roluri specifice.

12.1. Anabolismul glucidelor
Prin anabolismul glucidelor se înţelege formarea acestor substanţe în organismele vii. Plantele verzi, care reprezintă principala sursă de formare a substanţelor organice din substanţe anorganice în natură, realizează biosinteza glucidelor prin intermediu
12. Metabolismul glucidelor
În organismele vii, glucidele îndeplinesc diverse funcţii: servesc ca sursă de energie şi fond energetic de rezervă, constituie material plastic pentru celulă; au unele roluri specifice.

12.1. Anabolismul glucidelor
Prin anabolismul glucidelor se înţelege formarea acestor substanţe în organismele vii. Plantele verzi, care reprezintă principala sursă de formare a substanţelor organice din substanţe anorganice în natură, realizează biosinteza glucidelor prin intermediu

More info:

Published by: daana13 on Apr 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2015

pdf

text

original

 
12. Metabolismul glucidelor 
 În organismele vii, glucidele îndeplinesc diverse funcţii: servesc ca sursă deenergie şi fond energetic de rezervă, constituie material plastic pentru celulă; auunele roluri specifice.
12.1. Anabolismul glucidelor 
Prin anabolismul glucidelor se înţelege formarea acestor substanţe în organismelevii. Plantele verzi, care reprezintă principala sursă de formare a substanţelor organice din substanţe anorganice în natură, realizează biosinteza glucidelor prinintermediul fotosintezei, din dioxid de carbon şi apă. Organismul omului şi alanimalelor nu este capabil să sintetizeze glucidele din compuşi anorganici . Caurmare, ele depind de componenţii organici existenţi în hrană pe care- i potconverti în glucidele specifice.
12.1.1. Formarea diverselor glucide în organismele vegetale
 
Formarea glucozei
.
Acest proces începe de la fructozo-6-fosfatul rezultat înfotosinteză. O parte din fructozo-6-fosfat continuă ciclul pentru resinteza ribulozo-1,5-difosfatului, iar o altă parte se izomerizează în glucozo-6-fosfat:
 
Biochimia produselor alimentare
Sub acţiunea unei
fosfataze,
glucozo-6-fosfatul poate conduce la formareaglucozei, iar sub acţiunea
fosfogluco-mutazei 
se transformă în glucozo-1-fosfat.Glucoza reprezintă produsul final al fotosintezei şi punct de plecare (împreună cufructoza) în sinteza altor glucide.
 
Formarea pentozelor 
.
 
 În plante, pentozele se formează în cantitate mare dinglucozo-6-fosfat prin intermediu ciclului pentofosfaţilor, ce se va prezenta lacatabolismul glucidelor.Pentozele se pot forma din hexoze prin intermediul acizilor aldonici şi uronici. Prinoxidarea hexozelor se formează aceşti acizi care prin decarboxilare dau pentoze:
OCH
2
OHHHOHOHHHOHHOHHOHHOHOHHHOHCOOHHO
 galactoz-dehidrogenazã 
 NADP
+
 NADPH+H
+
+H2O
decarboxilazã 
-CO2
D-galactozã acid D-galacturonic L-arabinozã
HOHOHHHOHOH
 
HHOH
 
Dar pentozele se mai pot forma şi din produşi intermediari ai fotosintezei (xiloză,riboză etc.).Din pentoze, prin mecanismul transglicozidării se formează poliglucide specifice(arabani, xilani, etc.) care sunt larg răspândite în regnul vegetal.
 
Formarea oligozaharidelor 
.
In ţesuturile plantelor, oligozaharidele se formeazădin monozaharide prin reacţii chimice care nu necesiprezenţa luminii.Transformarea monozaharidelor în oligozaharide şi polizaharide se realizează prindiferite mecanisme, reacţiile având un pronunţat caracter enzimatic.Pentru ca monozaharidele să reacţioneze între ele trebuie să fie activate. Activarease face fie prin fosforilare, cu formare de esteri fosforici, fie prin combinarea cuUTP cu formare de UDP-derivaţi, ce au rol principal în formarea legăturiloglicozidice.La formarea oligozaharidelor, în prima fază monozaharidele se fosforilează, iar în adoua fază esterul format reacţionează cu UTP şi formează UDP-derivat. Acesta cuun nou ester glucidic va forma un diglucid.De exemplu, la formarea trehalozei reacţiile sunt următoarele:
47
 
Metabolismul glucidelor 
Glucozã + ATPGlucozo-6-fosfat + ADP
hexozokinazã  fosfoglucomutazã 
Glucozo-6-fosfatGlucozo-1-fosfatGlucozo-1-fosfat + UTPUDP-glucoza + PPi
UDP-glucopirofosforilazã 
UDP-glucoza + Glucozo-6-fosfatTrehalozo-6-fosfat + UDP
trehalozãsintetaza
Pentru formarea
trehalozei
libere, restul fosfat din poziţia 6 a esterului trehalozeieste hidrolozat de fosfatază:
 Trehaloza-6-fosfat +H
2
O Trehaloza +H
3
PO
4
fosfataza
Zaharoza
, care se găseşte exclusiv în regnul vegetal, se poate forma din UDP-glucoză şi fructoză-6-fosfat, sub acţiunea
sucrozsintetazei 
, conform reacţiei:Aceasreacţie este frecvent întâlniîn germenii de grâu, orz şi porumb.Zaharoza liberă provine din hidroliza acestui ester sub acţiunea
fosfatazei 
:UDP-glucoza este o substanţă foarte reactivă care poate să participe la numeroasereacţii de sinteză. Sub acţiunea unei
epimeraze,
UDP-glucoza se transformă înUDP-galactoză. Reacţia fiind reversibilă are o deosebită importanţă deoarece prinaceastă reacţie galactoza se metabolizează mai uşor, poate contribui şi ea laformarea unor oligozaharide şi polizaharide.
UDP-glucozãUDP-galactozã
epimerazã 
 
Formarea amidonului
.
Biosinteza amidonului are loc în anumite plastidecelulare, denumite amiloplaste, unde se depune sub formă de granule. Enzimelecare catalizeaformarea amidonului sunt
fosforilaze
şi au drept coenzipiridoxalfosfatul.Amidonul se formează din α-D-glucoză, iar esterul glucoza-1-fosfat şi alte hexoze(fructoză, manoză etc) pot contribui la formarea sa.Biosinteza amidonului din hexoze are loc în două etape şi se realizează prin reacţiide fosforilare, izomerizare şi transglicozilare. În prima etapă se formează glucoza-1-fosfat din glucoză şi din celelalte hexoze, iar  în a doua etapă se produce transferul acestui ester la o oligoglucidă sau pe unfragment poliglucidic, formându-se amiloza şi amilopectina, cele două componenteale amidonului. Atât formarea amilozei cât şi cea a amilopectinei se realizează prinreacţii de transglucozilare şi are loc într-un timp mai scurt dacă în plastide există unfragment poliglucidic din molecula de amidon.
48
Zaharoza-6-fosfat + H2OZaharoza + H
3
PO
4
 fosfataza

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
avamorena liked this
ginetta_23ro liked this
Marinescu Ioana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->