Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2.8KActivity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
rezumat pe capitole Moara cu noroc

rezumat pe capitole Moara cu noroc

Ratings:

4.32

(1)
|Views: 232,557|Likes:
Published by ji_yume

More info:

Published by: ji_yume on Aug 30, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/14/2015

pdf

text

original

 
Moara cu noroc 
de Ioan Slavici
A. Continut
Capitolul I
Soacra lui Ghita, mama Anei, isi spune parerea in legaturacu intentia de a lua inarenda o carciuma de langa Ineu,
Moara cu noroc.
Ea credeca e mai bine saramana la locul lor, insa spune ca este decizia lor nu a ei.Dupa aceasta discutieGhita hotaraste sa arendeze carciuma.
Capitolul II
Carciuma este un loc unde se castiga bine deoarece oricedrumet ce trece prinzona se opreste acolo pentru a bea un pahar sau sa stea lavorba. Clientiicarciumei erau foarte multumiti pentru ca nu erau tratati caniste straini, ci camembri ai unei familii.
Capitolul III
Intro zi sosi la Moara cu noroc Lica Samadaul, “un om ca detreizeci si sase deani, nalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochiimici si verzi si cusprancenele dese si impreunate la mijloc”.
Samadaul 
era defapt o porecla,insemnand “cel ce are grija de turmele de porci dateporcarilor”. Era un “omaspru si neindurat”. Ana este fascinate de Lica, iar Ghita iicere sa-I spuna ce seintampla de obicei pe la carciuma.
Capitolul IV
1
 
In urma vizitei lui Lica, Ghita isi cumpara doua pistoale, ia oa doua sluga si doicaini pe care ii invata sa fie rai. Tot din aceasta pricina el isischimba siatitudinea, devenind mai rece, mai violent. Lica ii cere intr-una din zile, printr-unporcar sosit cu turma la Moara, sa dea mancare si bauturaporcarilor sai, si sa-siopreasca drept rasplata cinci porci. Ghita il refuza la inceputdar cazu in final deaccord. Cand vru sa-si opreasca porcii porcarii ii spusera canu au primit ordin dela Lica sa ii dea.
Capitolul V
Lica Samadaul impreuna cu doi tovarasi se apropie intr-oseara de carciuma peun drum laturalnic, insa este simtit de cei doi caini ai luiGhita, pe care reusestesa-i imblanzeasca. na trimite pe Laie, sluga, sa stea ascunsin spatele unor rachiti, pentru a putea da de stire daca se intampla ceva rau.Samadaul ii da luiGhita insemnele turmelor de porci, bucati de piele pe care leprinde la urechileporcilor, deosebite ca forma. Ii cere sa observe deplasarileturmelor si sa-linformeze despre ele. Dupa care ii ia o parte din bani,amenintand ca daca nu iida nu-l va lasa sa stea la Moara.
Capitolul VI
Ghita primeste de la Lica sase porci, niciunul purtandionsemnele Samadaului.In timpul unei vizite la carciuma Lica il intreaba pe Ghitacand are sa viearendasul evreu dupa arenda. Profitand de sosirea unor lautari, Lica ii pune safaca ce stiu ei mai bine si danseaza cu Ana, facandu-l gelospe Ghita.
2
 
Capitolul VII
Ghita se imprieteneste cu un jandarm de la Ineu, Pintea, “omscurt si indesat, cuochii mari, cu umerii obrajilor iesiti si cu falcile late, cumustata tunsa si cu otaietura pe frunte, dar mai presus de toate om asezat si tacutla fire”. Licaramane peste noapte la Moara, iar Ghita, trezit de latratulcainilor priveste afarasi vede apropiindu-se o femeie. Trezit din nou de caini elpriveste iarasi afara sivede aceeasi femeie insotita de un barbat, departandu-se deMoara. Sosit lacarciuma, Pintea ii spune lui Ghita ca arendasul a fost batutde nu “se mai poatepune pe picioare”. Totodata ii marturiseste ca si el a fost ingasca de talharii a luiLica, inainte de a deveni jandarm. Dupa care pleaca cuGhita si cele doua slugiale sale, Laie si Marti, la Ineu pentru cercetari asupra jafului.
Capitolul VIII
In absenta lui Ghita la bar soseste o femeie alaturi de fiul eiin varsta de cinci ani.Discurand cu feciorul Ana afla ca tatal acestuia sesinucisese in urma cu treisaptamani, si ca femeia ar avea turme de porci in padurilede pe langa Moara cunoroc. Feciorul discuta cu vizitiul si-i spune ca banuieste olegatura intre Lica sifemeie, ca unul fura bijuterii si ca celalalt le vinde.
Capitolul IX
La Ineu Ghita si slugile sale sunt anchetati de catre comisar,care afla de la Martica Ghita are insemnele turmelor lui Lica, ca a primit porci dela acestia si ca l-avazut intr-o seara discutand cu Lica, Raut, Buza-Rupta siSaila Boarul despre
3

Activity (2,751)

You've already reviewed this. Edit your review.
Farcas Andrei liked this
Edwin liked this
RobertEduard added this note
ms :)
RobertEduard liked this
Gutu Marius liked this
Ramona Paula Coştiug liked this
Dragos Gabriel liked this
GeorgeValentin added this note
e ok dar parca prea scurt :)
IulyDrk added this note
I like
Bal Hanni liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->