Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Romantizam

Romantizam

Ratings:
(0)
|Views: 4,142|Likes:
Published by radimmaturske

More info:

Published by: radimmaturske on Apr 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2013

pdf

text

original

 
Romantizam
Izvor: Wikipedia
Romantizam
(
 Romantizam = romantično, nestvarno, nerealno
 
) koji se javlja krajem18. vijeka,vrhunac mu je od1800. -1830.
o
o
romantizam
o
o
o
o
Razni su događaji uvjetovali da se romantizam javi kao opći kulturni pokret: Francuskarevolucijai pad Napoleona; ništa što je obećano nije ispunjeno, nisu ostvareni ideali ljudi, te je uslijedilo razočarenje.
Sadržaj/Садржај
 
Karakteristike romantizma
čovjek želi pobjeći od krute stvarnosti, odbacuje razum, prepušta se mašti
kao i književnici, njihovi su likovi nesretni, neshvaćeni, suvišni ljudi koji smisaoživota traže u prirodi i osjećajima.Postoje dvije skupine romantičara:
aktivni - barem djelomično sagledavaju stvarnost i pokušavaju uticati narješavanje društvenih problema,
 pasivni - oni ne sagledavaju probleme već bježe i povlače se u sebe, u svijetsvojih problema i emocija. Oduševljava ih priroda.
Teme
 
]
osobne preokupacije
 pejsaž, daleki i nepoznati krajevi
nacionalno - povijesna tematika
mistika Najpopularniji pojam romantizma je tzv. svjetska bol(njem.
weltschmerz 
) tj. pesimizam ituga nad neskladom svijeta i neskladom mašte i stvarnosti. Najčešće književne vrste:  poema, lirika,roman u stihovima,dnevnik .
Romantizam u književnosti
 
]
Romantizam u književnosti (prema francuskom
le romantisme
) ili romantika (premanemačkom
die Romantik 
) kao književnoistorijski tipološki pojam u nauci o književnostioznačava književni metod, pravac i stilsku formaciju.Romantizam kao književni metod (vanvremena kategorija koju čini kompleks postupaka,izražajnih sredstava i umetničkih afiniteta) koji se javlja u svim književnostima od antikedo danas kao suprotnost klasicističkom metodu, označava književnost koja svojim predmetom smatra svet čovekovih osećanja, daje prednost iracionalnom u odnosno naracionalno, nadahnuće traži u dalekoj prošlosti, posebno u srednjem veku, i razvijainteresovanje za usmeno stvaralaštvo vlastitog i drugih naroda koji su bili vanzapadnoevropskog kulturnog kruga.Ovakva shvatanja književnosti dovela su do stvaranja književnog pravca najpre uzapadnoevropskim književnostima (nemačka, francuska, engleska književnost), postepeno zahvatajući književnosti naroda koji su u to vreme razvijali nacionalnu svest.
 
Romantizam kao književni pravac javlja se u zapadnoevropskoj književnosti krajem 18.veka i preovlađuje tokom prve tri decenije 19. veka. Razvijao se kao suprotnostklasicizmu.
Odlike romantizma
Romantizam je pre svega lirska književnost u kojoj pesnik izražava sebe, svoju ličnost isvoja osećanja. Ona je u funkciji izražavanja lirskog subjekta. Izražavanju pesnikoveličnosti podređen je i pejzaž. Slike prirode prate, odnosno u funkciji su ekspresijeosećanja lirskog subjekta. Pored toga romantičarsko stvaralaštvo odlikuje muzikalnoststihova, hiperbolizacija osećanja, nemotivisanost zbivanja, fragmentarnost strukture,romantičarska ironija, hibridnost književnih vrsta. Za romantizam je karakterističanžanrovski sinkretizam. Klasicizam insistira na strogo propisanim žanrovskim kanonima inezamislivo je odstupanje od njih. Romantizam označava pobunu protiv takvih stegastvarajući nove oblike i narušavajući ustaljenu strukturu književnih rodova i žanrova.Drama se oslobađa od klasicističkih normi (pravilo o tri jednistva), razvija se lirsko-epskispev. Dominiraju kratke pesničke forme. U prozi se podstiče stvaranje novog tipa romana – sentimentalističkog, čija je osnovna tema ljubav. U dramskim žanrovima dolazi domodifikacija u pravcu nacionalno-romantičnih drama koje su po osnovnom tonukazivanja tragedije. U njima se prepliću dve teme - patriotizam i ljubav. Romantičarski pesnik gaji iluziju da je titan i da može promeniti svet, ali kad sazna koliko je svet okonjega običan i ne može da ga prati u njegovoj titanskoj nadmoći, romantičarski pesnik  poredi svoju sudbinu sa Prometejevom, a svoju misiju sa prometejskom. Romantičarski pesnik želi da ljudima podari novi princip nade.Iz doživljaja romantičarskog pesnika kao boga na zemlji javlja se još jedan bitan poetički princip romantičarska ironija.Predstavnici:

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Edina Vražalica liked this
Mirza Kovačević liked this
Alema Gagula liked this
Miodrag Ječmenić liked this
Katarina Matkerić liked this
avatar2316 liked this
Petar Todorović liked this
Marina Vasic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->