Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kushtetuta Dhe Sistemi Politike

Kushtetuta Dhe Sistemi Politike

Ratings:
(0)
|Views: 909|Likes:
Published by Ideal Hoxha
Punim Kërkimorë në Lëndë "E Drejta Kushtetuese" me temë "Kushtetuta Dhe Sistemi Politike"
Punim Kërkimorë në Lëndë "E Drejta Kushtetuese" me temë "Kushtetuta Dhe Sistemi Politike"

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Ideal Hoxha on Apr 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2012

pdf

text

original

 
 
 Departamenti i Shkencave Politike Lënda : E Drejta Kushtetuese
Tema : Kushtetuta Dhe Sistemi Politikë 
 Prof.Dr. Zemri Elezi Punoi:Ideal Hoxha 115376 
13.12.2009 Tetovë
 
 
PËRMBAJTJA
KUSHTETUTA DHE SISTEMI POLITIK
SHTETI
TIPET DHE FORMAT E SHTETIT
PUSHTETI SHTETROR
ATRIBUTET E PUSHTETIT SHTETROR
LEGJITIMITETI I PUSHTETIT SHTETROR
FUNKSIONET E PUSHTETIT SHTETROR
SOVRANITETI
FORMAT E DREJTPËRDREJTA TË REALIZIMIT TË SOVRANITETIT
REFERENDUMI
PLEBISHITI
INICIATIVA (nisma e popullit)
VETOJA E POPULLIT
SISTEMI PËRFAQSUES SI FORMË E REALIZIMIT TË SOVRANITETIT
TEORIA MBI NDARJEN E PUSHTETIT
SISTEMI PRESIDENCIAL
SISTEMI PARLAMENTAR
SISTEMI I PËRZIER
TEORIA MBI UNITETIN E PUSHTETIT
 
KUSHTETUTA DHE SISTEMI POLITIK
Me termin “Sistem politik” kuptojmëushtrimin e pushtetit politik. Sistemin politik e kanë sanksionuar vetëminstitucionet shtetërore qendrore. Shumica e vendeve socialiste sistemin politik ekanë emruar si “Sistem shoqëror-politik”.
SHTETI
Shteti është forma themelore e organizimit të shoqërisë. Termi shtetburon nga fjala “status”. Ekzistojnë edhe teori se shtetitn e ka krijuar vet zoti.Teoritë idealiste-objektive përmes shtetit shohin rëndësinë e idesë absolute tëshpirtit popullor dhe të vlerës më të lartë morale. Teoritë biologjike organistikeshtetin e kuptojnë si organizëm të një rendi më të lartë, organet e të cilitfunksionojnë si ato të njeriut. Teoritë e dhunës, lindje dhe natyrën e shtetin embështesin në aktet e dhunës së organizuar që ngadhnjen kundër më të dobtit.Teoritë funksionaliste shtetin e trajtojnë si organizatë për ushtrimin e funksionevetë caktuara Brenda sistemit social. Sipas teorisë marksiste shteti zhvillohet siproduct i kundërthënieve klasore antagoniste të cilat nuk mund të kapërcehen pashtet. Në kuptimin e ngushtë shteti nënkupton aparatin shtetrorë, dhe su subject imardhënieve ndërkombëtare. Në kuptimin e gjerë me shtet kuptojmë gjithëshoqërinë të përfshirë me një organizëm shtetror.
TIPET DHE FORMAT E SHTETIT
Tippet e shtetit dallohen mes veti si për ngaorganizimi institucional, ashtu edhe për nga natyra dhe vëllimi i funksioneve qëushtrojnë. Sipas mardhënieve në prodhim dhe përmbajtja klasore kemi këtoshtete: shtetin skllavopronar, shtetin feudal, shtetin capitalist, shtetin proletar-socialist.
PUSHTETI SHTETROR
Elementet e nocionit të shtetit janë: populli, territory dhepushteti Sovran. Populli dhe territory konsiderohen si elemente personale emateriale të shtetit, ndërsa pushteti shtetror konsiderohet element ideal apo juridik i shtetit. Te shteti, element specific është pushteti i tij, si raport urdhëruesku njëri urdhëron e të tjerët i nënshtrohen atyre urdhrave. Në kufijtë e shtetit,pushteti shtetror është më i lartë dhe sovran.
ATRIBUTET E PUSHTETIT SHTETROR
Atributet e pushtetit shtetëror janë:pavarsia, kontinuiteti dhe pandashmëria. Pavarësia e pushtetit shtetrorënënkupton se ai nuk i nënshtrohet asnjë pushteti tjetër. Kjo shprehet si nëaspektin e brendshëm ashtu edhe në atë të jashtëm. Pavarësia është rezultat iorigjinalitetit të vet shtetit dhe vetëm pushteti i tij është burimor. Origjinaliteti ishtetit nënkupton se shteti është entitet i aftë për vetarsyetim. Kontinuiteti ipushtetit shtetror dmth se ai ushtrohet pandërprerë, pavarësisht se a ndryshohenbartësit e tij. Pandashmëria e pushtetit shtetror nënkupton se ai është njëpushtet, pavarësisht nga fakti se mund të ushtrohet përmes më shumë organeve.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Arsim Rexhepi liked this
Granit Gerbeshi liked this
ulsi-manja-6785 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->