Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Zlocini Oluje Djakomo Skoti

Zlocini Oluje Djakomo Skoti

Ratings: (0)|Views: 302|Likes:
Published by vuk300

More info:

Published by: vuk300 on Apr 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2013

pdf

text

original

 
 Zlocini u “Oluji” – Djakomo Skoti
ZLOCINI U "OLUJI"
www.krajinaforce.com
1
 
 Zlocini u “Oluji” – Djakomo Skoti
Djakomo Skoti 
UVOD
 
Izmedju 5 sati ujutro 4. avgusta i 18 sati 7. avgusta 1995. operacijomnazvanom "Oluja", 150.000 hrvatskih vojnika zaposeda teritoriju tzv.Republike Srpske Krajine i "cisti" teritoriju od naroda koji je tu ziveo petvjekova. Mediji cjelog svjeta pratili su nekoliko dana ove dramaticne,krvave i po srpski narod tragicne dogadjaje, a onda je nastala - tisina.Djakomo Skoti, poznati italijanski publicista iz Rijeke, nije hteo da cuti.Vodio je dnevnik o ovim dogadjajima "da bi sacuvao sjecanje na zlocinekoji su precutani, ili za koje se nije znalo, cija pozornica su bile teritorijena koje nisu bili usmereni medjunarodni reflektori".Njegovo svedocanstvo, koje je izazvalo bjes hrvatskih nacionalista ikoljaca, postalo je zvanican dokument Haskog tribunala.
www.krajinaforce.com
2
 
 Zlocini u “Oluji” – Djakomo Skoti
Pocetak pakla
Iz jednog izvestaja Misije OUN u Hrvatskoj prevodim i sastavljamhronoloskim redom dokumente koji se odnose na niz povreda ljudskihprava koje je pocinila hrvatska vojska tokom operacije ponovnogosvajanja Krajine (4-8. avgusta) i narednih dana.
5. avgust ‘95.
U tek okupiranom Kninu, prilikom prenosenja u bolnicu, tela nekolikosrpskih vojnika ubijenih u borbi izvadjena su iz plasticnih vreca iosakacena.Jedan hrvatski odred otvara vatru na osmatracko mesto ceskog bataljonaUNCRO: pet plavih slemova je ranjeno. Njihova evakuacija je sprecena,zbog cega dva vojnika OUN umiru od gubitka krvi. Hrvatske snagebombarduju iz bacaca kolonu srpskih civila u bekstvu na putu izmedjuGline i Dvora. Za tri minuta eksplodira sest granata koje ubijaju cetiriosobe i ranjavaju deset.
6. avgust ‘95.
Sedamnaest plavih slemova (sedam Indonezana, pet Danaca, tri Jordancai tri Ukrajinca iz glavnog staba UNCRO ) uzeti su kao taoci od stranesrpske vojske u Topuskom. Hrvatski vojnici iz brigade "Puma" pocinju sapljackom u Kninu. Na putu Drnis-Knin Plavi slemovi nailaze na lesevecetvorice iskasapljenih civila. U Korenici hrvatski vojnici ulaze u sedisteceskog bataljona i silom odvode dvojicu mladica srpskih civila koji sudobili azil.U Gracacu hrvatske trupe pocinju da pljackaju stanove: sve kuce sudelimicno razorene, pet ih je potpuno demolirano, sest je zapaljeno.Zapaljena je i zgrada u kojoj su kancelarije i stanovi vojnih posmatracaOUN.Jedna kuca u Kninu, u blizini kasarni, dignuta je u vazduh. Cetiri kuce ucentr grada su zapaljene. Hrvatski vojnici su opljackali jednu kucuudaljenu 50 metara od Plavih slemova. U Vrbniku se registruju eksplozije ipozari: celo selo je u plamenu. U Rastevicu jedan hrvatski vojnik pljackakucu ispred logora kanadskog bataljona.
7. avgust ‘95.
U Dvoru, naoruzani ljudi u uniformi (Hrvati i bosanski Muslimani)masakriraju devetoricu hendikepiranih Srba.U mesto Ceranje Donje usle su hrvatske trupe: opljackane su sve kuce,pet ih je zapaljeno. Zapaljena je jedna kuca u Miranju, zapaljene su dvekuce u Dagodnji. U Kninu su spaljene druge dve kuce; u toku je pljackasvih stanova. Pored toga sto prisvajaju vredne predmete koje nadju,vojnici kradu veliki deo civilnih automobila koji stoje po ulicama,ukljucujuci one koji se nalaze ispred sedista OUN (PHAO). Opljackano je iposmatracko mesto Sc-43-Gd koje pripada UNCRO. U Gracacu jeopljackano i spaljeno sediste vojnih posmatraca OUN. U istom mestuhrvatska policija je pokupila i natovarila u velika automobilska vozila stokusrpskih seljaka. Hrvatska policija je napala Plave slemove kenijskogbataljona, pokusavajuci da ih razoruza i odvuce u Sibenik. Poslepregovora, pusteni su na slobodu.
www.krajinaforce.com
3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
ml_kaldana liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
kozuldjordje liked this
zlatojce liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->