Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Zdrava in Okusna Kuhinja

Zdrava in Okusna Kuhinja

Ratings: (0)|Views: 85 |Likes:
Published by Sean Grant

More info:

Categories:Types, Recipes/Menus
Published by: Sean Grant on Apr 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2011

pdf

text

original

 
KUVARČEZ D R A V O I U K U S N O
Stvarne koristi od pobeđivanja štetnih navika daleko su iznad bilo kakvogteorijskog znanja o potencijalnim koristima. Patnja koja se mora pretrpetikako bi se pobedila štetna navika, daleko je manja od patnje koja će sena kraju iskusiti ako se ne pobedi loša navika.Neka Bog blagoslavi svaki Vaš trud!SADRŽAJ:
 
Namazi, paštete, majonezi, pavlake..........................11Razna jela...................................................................18Supe i čorbe................................................................21Vegetarijanske šnicle.................................................28Prelivi..........................................................................33Salate...........................................................................34Pripremanje zimnice................................................. 41Poslastice.....................................................................42Napici...........................................................................50Biljna mleka.................................................................49 Kontakt telefoni:Dožić Emeli –Ema: 021/ 527-992 i 063/ 211-049PUT KA ZDRAVLJU
Brojni faktori utiču na naše zdravstveno stanje.Na mnoge od njih nismo u mogućnosti da utičemo. Ipak, postoji mnogo toga što zavisiod nas. Za početak je potrebna dobra informacija.Faktori na koje, svakako, možete da utičete su:1.Pravilna ishrana2.Obilna upotreba vode
 
3.Umerenost4.Sueva svetlost5.Adekvatan odmor, san6.Svvazduh7.Pravilno reagovanje na stres,8.Pozitivno životno iskustvo, vera- molitva9.Redovna fizička aktivnostO svim ovim faktorima, detaljnije možete čitati u knjizi « Zakoni zdravlja i izlečenja.»U ovom delu, nudimo Vam savete koji su konkretno vezano za ishranu.Za većinu, promene koje su neophodne da se sprovedu su radikalne, utoliko pre štoovakav način ishrane ne predstavlja kratkotrajnu dijetu, već ona treba da postanesastavni deo života, svakog onog koji ceni život i zdravlje. Želimo da vas ohrabrimo, dase ne plašite. I dalje ćete moći da pripremate i jedete ukusnu hranu.PRINCIPI KOJE TREBA USVOJITI:
-
Piti dovoljno vode
, to je svakako više od litar dnevno, zavisi od temperature ifizičke aktivnosti. Na koji način i kako treba piti vodu prilažem vam dodatnouputstva.
-
Nikada ne jesti voće i povrće zajedno, u istom obroku
. Voće jestiodvojeno, npr pola sata pre jela ( ako nije reč o bananama i suvom voću, u tomslučaju treba sačekati pedeset minuta, pre nego se pređe na slani obrok).
-
Ne jesti između obroka.
Razmak između obraka je
 
pet sati. Nije dozvoljenogrickanje, ništa osim vode, eventulno nezaslađenog čaja. Grickalice svake vrstesu zabranjene kao i kafa, cigarete, alkohol.
-
Tri obroka dnevno
( osim kod dijabetičara). Doručak je obavezan i to obilniji, avečera lagana i to tri sata pre spavanja. Večera može da se i izostavi.Podrazumeva se da bi trebalo leći rano, već u pola deset, naročito ako je osobabolesna. Cilj uspostaviti prirodnu-Bogom danu ravnotežu organizma. Ko želi dase njegov imuni sistem bori i izbori sa bolešću, mora svom telu dozvoliti da se upravo vreme odmora. Dan iskoristiti za aktivnosti, a noć za spavanje!
-
Posle jela bilo bi korisno prošetati
, bar pola sata.
-
Iz ishrane se izbacuje sledeće grupe namirnica: Proizvodi životinjskog porekla,meso, jaja, mlečni proizvodi, puter, svi rafinisani proizvodi( beli šećer, belobrašno, beli pirinač), margarin, turšije, sirće ( čak i jabukovo), biljna ulja kojanisu hladno ceđena, svaka vrsta hrane koja sadrži aditive i konzervanse, vegeta,začin C, soda bikarbona, prašak za pecivo.
HRANA KOJA SE UVODI
:VOĆE I POVRĆEŽITARICE: Koristiti integralne žitarice: pšenicu, pirinač, ječam, ovas, proso, heljdu,raž, kukuruzORAŠASTI PLODOVI: Orasi, bademi, lešnici, pistaći i ostale vrste oraha (kešu,brazilski), kesten, kokosov orahSEMENJE: Susam, lan, semenke bundeve, suncokret, kimMAHUNARKE: Soja, pasulj, bob, grašak, leća ( sočivo), boranija,lucerka, leblebija(naut) kikiriki.MORSKA NERAFINISANA SOMASLINOVO NERAFINISANO ULJE I DRUGA BILJNA HLADNO CEĐENA ULJA.
NAČIN PRIPREMANJA JELA:

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->