Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
syair seribu satu hari

syair seribu satu hari

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 1,217|Likes:
Published by Nur Ain Mohd Amin
falsafah dan logika melayu
syair seribu satu hari
NOOR AINI BINTI AWANG
falsafah dan logika melayu
syair seribu satu hari
NOOR AINI BINTI AWANG

More info:

Published by: Nur Ain Mohd Amin on Sep 01, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
FALSAFAH DAN LOGIKA MELAYUJXEA 1104
TAJUK KARYA KLASIK :-
SYAIR SERIBU SATU HARI 
 NAMA : NOOR AINI BINTI AWANG NO. MATRIK : JEA 080064 NAMA PENSYARAH : DR. AMRAN MUHAMMAD NAMA TUTOR : CIK SITI HADIJAH ABDOL RAHMANSEMESTER 1 SESI 2008/2009,AKADEMI PENGAJIAN MELAYU,UNIVERSITI MALAYA.
 
HIKAYAT BAGINDA KHALIFAH HARUN AR-RASYID DAN LIMA ORANGTUTUPAN. DARIPADA HARI YANG PERTAMA HINGGA SERATUS.181Beberapa laki-laki terpasung nyata,Terbelenggu terantai tubuh anggota,Di penjuru penjara berdukacita,Tadharra’ kepada Tuhan semesta.182Di bumi tutupan sembahyang mereka,Suaranya perlahan berhati duka,Hampir tiada kedengaran beka,Segera didekati Seri Paduka.183Baginda bermadah dengan lembutnya,Jikalau pekerjaan dipandang zahirnya,Kamu sekaliannya di masjid patutnya,Di rumah tutupan bukan layaknya.184Soleh ibadat zahir atasmu,Laksana orang berbakti berilmu,Apakah sebab maka dirimu,Ke dalam penjara dimasukkan kamu.185Di dalam tempat gelap gelita,Kisahkan olehmu supaya nyata,Tiap-tiap seorang kamu cerita,Dengan yang benar jangan berdusta.186Tiadalah lain aku kehendakkan,Melainkan benar kamu ceterakan,Siapa menyalahi seperti disebutkan,Balasannya besar aku hukumkan.
 
Syair merupakan salah satu kesusasteraan melayu lama yang berasal daripadakesusasteraan arab. Syair biasanya mengandungi empat baris kalimat pada tiap-tiaprangkapnya yang mengandungi isi yang saling berkaitan. Kebiasaannya, syair dikaranguntuk meluahkan perasaan dan menyatakan sesuatu oleh penyair yang selalunya berhubungan dengan perasaan antaranya sindiran, nasihat, kiasan, pengajaran mahupunkeagamaan. Syair Seribu Satu Hari ini merupakan salah satu syair yang digunakan untuk  bercerita. Teks syair ini tergolong dalam kategori cerita berbingkai berbentuk puisi yangmempunyai dua unsur penting, iaitu bingkai cerita dan cerita-cerita yang dibingkaikanatau cerita ini berdasarkan cerita atas cerita. Dalam hal ini, sesebuah hikayat yang panjang digubah menjadi syair.Syair Seribu Satu Hari mengisahkan Puteri Farukhtar yang tidak mahu berkahwinekoran dari mimpinya mengenai dua ekor rusa. Mimpi itu juga membuatkan PuteriFarukhtar begitu bencikan lelaki. Keadaan ini membimbangkan ayahandanya iaituMaharaja Tughrul Baya. Walaupun telah banyak pinangan yang datang untuk puterinya,namun baginda terpaksa menolaknya. Baginda meminta bantuan daripada pengasuh puterinya iaitu Mardhi’ah untuk menasihati puterinya agar mampu menerima lelakidalam hidupnya. Mardhi’ah menceritakan kisah lima orang banduan yang begitu kuatmempertahankan kasih sayang dan cinta mereka. Pelbagai dugaan dan rintangan yangharus diterimaa oleh banduan-banduaan untuk cuba mempertahankan cinta merekasehingga mereka sanggup membunuh, mendera, mengkhianati kawan sendiri dan berlapar untuk membahagiakan orang yang mereka sayang.

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
misztake liked this
Nabila Mohammad liked this
Moty Hujanderas liked this
Zarinah Said liked this
Wan Zakaria liked this
Marzuqi Herdianto liked this
Mar'ah Sholihah liked this
uluk77 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->