Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Access

Access

Ratings: (0)|Views: 51|Likes:
Published by Programmer

More info:

Published by: Programmer on Apr 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2011

pdf

text

original

 
Access quhet ndryshe edhe DBMS - Data base manegement system-thjeshton strukturimin e informacionit--shembuj, oracle, Microsoft sql server, IBM DB2, informixVersioni i pare --Access 1.0, Access 1.1Paketa Access permbanSQL - Structured Query languageQBE - Query by exampleKomponetet e nje databaseCdo komponet quhet objekt1.Tabelat ku ndodhen te dhenat aktuale dhe te futura me perpara ( perbehet nga rreshta dhe kolona)2.Queries - jane kerkesat bazet baze rreth fushave dhe kolonave.3.Forms jane bere per arsye thjeshtimi4.Reports5.Pages - jane krijuar per te punuar nga interneti6.Macros - grup veprimesh qe performojne nje veprim te caktuar7.modulet - grup aplikimesh dhe procedurash1.Database ne access konstiston ne objekte (1.. 7)2.Per te krijuar nje baze te dhenash te re FILE->NEW -> blank databasea.tabelab.te krijohen lidhje(relationships)c.futen te dhenatd. krijimi i formulareve (forms dhe reports)Tabelat jane zemra(pjesa kryesore) e access dhe perbehen nga fusha dhe recordenje record i korrespondon nje rreshti tabele dhe permban info rreth nje identiteti te vetem.Field - njesia baze e nje pjese te dhenashtabelat perbehen nga1.Datasheet View2.Design View perdoret per te krijuar nje fushe tjeter ne tabele3.Properties - qe perfshin input mask qe specifikon formatin e te dhenave - Caption (per te krijuar lehtesi per leximin e nje teksti) - Validation Rule (Spec vlerat e nje te dhene) -Validation Text4.Indeksimi - specifikon nese fusha5.Primary key - Eshte nje fushe ose disa te kombinuare qe ne menyre unike identifikon cdo rreshtSi krijohet nje tabele1.Selektojme Tables me pas klikojme new ne dritaren Database2 zgjedhim design view emrat e fushave nuk duhet te perfshijne hapesira dhe ne fund 3.zgjedhim primary KeyCelesi kryesor i nje tabele indeksohet ne menyre automatike.RELATIONSHIPS
 
jane lidhjet ndermjet tabelave - krijohen duke klikuar tek relaionships windowme pas aty zgjedhim tools- relationshipspra jane linja ose vija ndermjet fushave te tabeleskur bejme double-click ne kuti na del nje tabele qe krijon ose shton lidhje te reAccessi i krijo ne menyra auto keto relation ships kemi : nje ne shume ( fushat kane nje primary key ose indks unik), nje ne nje ( fusht jane disa primary keydhe kane shume indekse unike) - kur nje relationship eshte krijuar me perpara(nje nga fushat nuk ka indeksim unik) , fshirja realizohet duke klikuar tek lidhja dhe duke shtypur DELFORMSAto mund te hapen ne tre pamje - form view, design view, DataSHEET VIEWkontrolli tek forms - fusht jane te paraqitura ne kontrolle, fushat jane te paraqitura ne textbox dhe cdo kontroll i korrespondo nje fushe te vecantesub-forms -perdoren shpesh per 1 deri ne shume relationshipsperparesite(properties) - duke klikuar tek design view ( shumica esjane krijuarautomatikisht) dhe keto perparesi mund te ndryshojne nese duam (madhesine..)krijimi i nje formulari - menyra me e mire eshte duke perdorur forms wizard tipet: tabular(nje linje per record) columnar (nje rregjistrim per formular, justified(nje record per formular), datasheet(bejme edhe formatin)sub-forms - jane nengrup i formularesveNqs relationships ndermjet tabelave jane vendosur ne meyre koorekte, nje form ose subform ne menyre te suksesshmefutja e nje pamje(picture) - kjo mund te te realizohet duke perdorur OLE - Object Link Embedding pamjet nuk mund te shikohen ne nje datasheet dhe vendosja e saj behet duke klikuar ne pamje...Querieszgjedhja e tyre konsiston ne 1.Select parameter Crossed-up ketu mund teperfshihen llogaritje 2.Dublikimi - gjejme ato rekorde te cilat kane te njejtenvlere ne fushaVeprimet me query - Delete -Update -Krijimi i tabelave qe kate te beje me zgjedhjen e disa rekordeve dhe ruajtja ne nje tabele te reMund te shikojme ne : 1. Design View(behet ne menyre automatike), 2.SQL View (paraqet resultatin e cdo query)3.Datasheet viewREPORTSato mund te hapen ne tre menyra 1.design view 2.Print view 3.Lay out view (nuk do te thote qe te dhenat jane korrekte)Tipet e te dhenave nj=e nje database jane text (deri ne 255 char, emra, adresa,jo llogaritje matematikore)Memo - text te gjate deri ne 8200 chardata dhe koha autonumber(vendoset sa here qe krijome nje fushe te re)OLE objectPerparesite fushave(FIELD PROPERTIES) madhesia(field size, max 50 char),format, caption, validation text validation rule, indeksimi

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->