Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dodatak skripti Umjetnost 20. stoljeća

Dodatak skripti Umjetnost 20. stoljeća

Ratings: (0)|Views: 449|Likes:
Published by Ante Vranković
Vidjeti napomene uz skriptu
Umjetnost 20. stoljeća za ispit kod prof. Makovića
Vidjeti napomene uz skriptu
Umjetnost 20. stoljeća za ispit kod prof. Makovića

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Ante Vranković on Apr 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2012

pdf

text

original

 
Gospođice iz Avignona
Gospođice iz Avignona
, 1907.ulje na platnu243.9 × 233.7 cmMuzej moderne umjetnosti u NewYorkuNew York 
Gospođice iz Avignona
 Les Demoiselles d'Avignon
) je revolucionarno ulje na platnu Pabla Picassa, koje je naslikao od lipnja do srpnja1907.godine, a koje se smatra  prvomkubističkom, avangardnom, i općenito modernom slikom 20. stoljeća
. S ovim prikazom pet ženskih aktova s mrtvom prirodom Picasso je pokrenuo prostornu revoluciju uslikarstvu.
Povijest
 
]
Picasso je nazvao ovu sliku po bordeluu Avignonskoj ulici (
Carrer d'Avinyo
) uBarceloni. Naranijim verzijama slike bili su prisutni i mornar koji sjedi i student medicine s lubanjom. Obalika su predstavljala samog umjetnika. Uklonivši ih iz finalne verzije, Picasso je promijeniosvoj likovni iskaz s osobnog na snažnu mitsku sliku. Slika se danas nalazi u Muzeju moderneumjetnosti (MoMA) u  New Yorku, zahvaljujući Lillie P. Bliss Besquet.
Odlike
Picasso je ovu sliku naslikao koncipirao u duhu ranijih umjetničkih težnji povijesti umjetnosti prikazavši tradicionalnu temu ženskog akta
. Čak što više, položaj figure s lijeve strane podsjeća na standardnu pozuegipatskih faraona: lijeva noga je naprijed, a desna ruka je ispružena uz tijelo sa stisnutom pesnicom. Izegipatske umjetnostije također je posudio inačin prikazivanja lica u profilu, a oka gledano sprijeda. Druge dvije figure koje drže rukeiznad glave su utemeljene prema tradicionalnim pozama Venera. Na ovoj slici, Picasso je napustio tradicionalni način slikanja skjaroskuromi zamijenio ga je fovističkimodvažnim  potezima boje.
 
Od svih figura, lica žene koja sjedi i one krajnje desno su najočitije utemeljena na afričkimobrednimmaskama.Drvene maske iz središnje Afrike imaju iste izdužene geometrijske kvalitete. Nosovi posebno podsjećaju na duge i zakrivljene rubove nosova s maski. No, poputmaski, Picassova lica su neprirodna i suprotstavljaju se klasičnim idealima ljepote. Nos jezakrivljen u jednu stranu, dok su usta pomjerena na drugu. Kod dvije središnje figure jednooko je blago pomaknuto iznad drugog, a nos nije odmah iznad usta, te su i uši asimetrične. Najradikalniji prikaz tijela je na figuri koja sjedi, ili po nekima "koja čuči". Ona odvažnogleda izvan okvira slike dok istovremeno pomjera tijelo u suprotnom pravcu tako da su jojlice i leđa vidljiva u istom trenutku. Na ovoj figuri Picasso je dokinuo tradiciju prikazivanja prikazivanja s jedne točke gledišta u korist više-perspektivnog pogleda poput Cézanneovihslika. Ovaj tzv. simultani pogled je postao presudnim vizualnim efektomkubizma. Na ovoj slici Picasso je podijelio figure na geometrijske oblike jasnih rubova i oštrih kutova.Oni se prostorno preklapaju s oblicima iz pozadine u čemu se gubi jasna granica između planova. Ovakvo izobličavanje ljudskih figura je uznemirujuće jer napadaanatomskiintegritetljudskog tijela. Svjetlo je, poput oblika, iscjepkano kao da dolazi iz više izvora, tako da se promatračev pogled mora stalno pomjerati po slici. Upravo zbog ovakvog revolucionarnog pristupa prostoru i njegovoj psihološkoj snazi,
Gospođice iz Avignona
predstavljaju velikiizražajni izazov tradiciji, klasičnom idealu ljepote i harmoniji koji postoje još od renesanse.
Bilješke
1.
2.
Slika je zapravo produkt brojnih skica prema Cézannovojmonumentalnoj slici
, poputMatissove slike
, kojoj je ova slika bila direktna konkurencija.
Henri Laurens
 je bio kubistički kipar, koji je izlagao zajedno s Picassom i Braqueom. Radio je i postere ikolaže, kao i grafike te ilustracije za knjige. Na grobu mu se nalazi vlastita skulptura Tuga.
Rymnond Duchamp Villon
 je bio kubistički kipar i brat Marcela Duchampa. Najpoznatija skulptura mu je konj iz 1914.(Read, 120). Umro je od španjolske groznice 1918.
 
Guernica (Picasso)
Guernica
, 1937.ulje na platnu349 × 777 cmMuzej Reina Sofia
 
Guernica
je slikaPabla Picassa iz1937.god. koja je inspirirana događajem izŠpanjolskog građanskog rata (1936.-1939.);remek-djelokoje je izlagano širom svijeta, postajući poznata i široko prihvaćeno kao vječiti podsjetnik  ratnihtragedija, antiratni simboli oličenje mira.
Povijest
U travnju 1937. god.Francovi nacistički saveznici (njemački luftwafe) su izveli katastrofalno nasumično bombardiranje gradića Guernikeu kojem su stradali samo nedužni civili. U protestu protiv ovog neljudskog čina Picasso je naslikao "Guernicu".Slika je urađena za veliku svjetsku izložbu u Parizu 1937. god. na kojoj su dominirala alegorijska djela nacističke i sovjetske  propagande, i bila je jedino djelo koje odudaralo od ovih soc-realističnihdjela. Picasso je odbijao da smjesti ovu sliku uŠpanjolskoj sve dok se u njoj ponovno ne uspostavi demokratskavladavina, te je slika 19 godina putovala svijetom te postala "platno o kojem se najviše govorilo", neprestano izazivajući debate o političkimnamjerama, kulturnom značenju i estetskim vrijednostima. Naposljetku je1958.god. posuđena Muzeju moderne umjetnostiu  New Yorku. Tek 1981.god., nakon svrgavanja fašističkeuprave, slika je izložena u Madridu gdje se nalazi i danas.
Odlike

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
BoreusKv liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->