Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cabaran Dalam Merealisasikan Wawasan 2020

Cabaran Dalam Merealisasikan Wawasan 2020

Ratings:
(0)
|Views: 12,641|Likes:
Published by Li Ma Xe

More info:

Published by: Li Ma Xe on May 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2015

pdf

text

original

 
CABARAN MEREALISASI WAWASAN 2020Pengenalan
Semasa pelancaran Majlis Perdagangan Malaysia pada 28 Februari 1991, Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri pada ketika itutelah membentangkan satu kertas kerja bertajuk"Malaysia - Melangkah ke Hadapan",yang mengandungi satu pemikiran dan rangka kerjamengenai matlamat Malaysia menjadi sebuah negara maju pada tahun 2020. Ianya dikenalisebagai "Wawasan 2020".Wawasan 2020, wawasan yang baru dan berani bagi Malaysia.Sepanjang dekad sebelum itu, negara kita berkembang pada kadar purata 8% setahun. Tibawaktu tersebut, kita memerlukan objektif dan matlamat prestasi yang baru. Sasaran yang baruadalah ³menjadi sebuah negara maju dalam tempoh masa yang ditetapkan. Kita memutuskan,masa yang logik, mudah dan sesuai adalah tahun 2020. Bagi pakar optometri, 2020 adalahtahap penglihatan yang sempurna, dan kita impikan penglihatan sempurna untuk melihat masadepan kita.
1
Wawasan 2020 adalah unjuran yang optimistik, kerana kadar pertumbuhan yangmahu dicapai adalah 7% setahun dalam 30 tahun, di antara 1991 dan 2020. Wawasan 2020 bukanlah merupakan satu dasar khas tetapi merupakan tindakbalaskepada perkembangan ekonomi, sosial dan politik yang berlaku di peringkat nasional danantarabangsa yang telah memberi cabaran hebat kepada negara. Wawasan ini telahdiketengahkan sebagai satu garis panduan dan rangka kerja mengenai pendekatan yang harusdiambil dalam memulakan langkah bagi perjalanan jauh yang akan ditempuh oleh negara.Matlamat terakhir yang dicita-citakan ialah pembentukan sebuah negara Malaysia yang benar-benar maju menjelang tahun 2020. Kemajuan yang dimaksudkan bukan terhad kepada bidang
1
 
Tun Dr Mahathir Mohamad, ³Revisiting Vision 2020: New Challenges for Malaysia´, dari Readings on Development:Malaysia 2057, edisi Nungsari dan Suryani, Kuala Lumpur: Khazanah Nasional Berhad
 
 
ekonomi sahaja malah ia akan merangkumi segala aspek kehidupan: ekonomi, politik, sosial,kerohanian, kejiwaan dan kebudayaan.Menjelang tahun 2020, Malaysia sebagai sebuah negara merdeka akan menjadi negarayang benar-benar maju, bersatu, mampu berdikari, progresif dan makmur. Rakyat akanmenikmati kehidupan yang sempurna dalam satu masyarakat yang demokratik, bertoleransi,bermoral, adil, mampu bersaing, dinamik dan mempunyai daya ketahanan yang tinggi.
2
Inibermakna Wawasan 2020 bertujuan mewujudkan negara bermatlamat iaitu Malaysia akanmenjadi negara maju dengan caranya tersendiri tanpa terikut kepada cara dan corak negaramaju yang ada sekarang. Kemajuan yang dicita-citakan ialah kemajuan yang sempurna yangtidak semata-mata diukur dari segi pencapaian lahiriah atau fizikal semata-mata malah ia akanmeliputi pewujudan satu masyarakat yang sempurna dengan nilai moral dan etika yang tinggidan boleh dicontohi oleh negara-negara lain.Objektif di atas hanya boleh dicapai jika rakyat Malaysia dapat menghadapi danmengatasi pelbagai halangan/rintangan yang dianggap sebagai cabaran.
Menjelang tahun 2020,Malaysia dapat menjadi negara bersatu, dengan masyarakat Malaysia yang yakin, mempunyai nilai moraldan etika yang kukuh, hidup dalam masyarakat yang demokratik, liberal dan bertolak ansur, penyayang,adil dari segi pengagihan ekonomi, progresif dan makmur, dan mempunyai penguasaan sepenuhnyaterhadap ekonomi yang bersaing, dinamik, cergas dan kental.
Di bawah ini dibincangkan beberapacabaran dalam merealisasikan Wawasan 2020.
 
Tidak akan wujud Malaysia yang majusepenuhnya sehingga kita akhirnya dapat mengatasi sembilan cabaran strategik yang kitahadapi sejak kelahiran kita sebagai sebuah negara merdeka.
2
Pusat Maklumat Rakyat,
Perspektif Wawasan 2020
daripada http://pmr.penerangan.gov.my
 
Cabaran Dalam Merealisasikan Wawasan 20201.
 
Mewujudkan Negara Malaysia bersatu yang mempunyaimatlamat dikongsi bersama.
Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayahdan kaum, hidup dalam harmoni, bekerjasama sepenuhnya secara adil, dan terdiridaripada satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepadanegara. Konsep 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh YAB Dato Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri, adalah langkah yang bertepatan dengan suasana dancita rasa rakyat dalam mengadapi cabaran ini. Konsep ini selari dengan apa yangtermaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Prinsip-Prinsip Rukun Negara.1 Malaysia membawa aspirasi untuk memperbaiki hubungan kaum bagi memastikanrakyat Malaysia dapat menjalin perpaduan yang lebih erat. Perkara asas yang perludiwujudkan dalam semangat perpaduan adalah perasaan hormat menghormati,keikhlasan dan sikap saling mempercayai antara kaum. µ1 Malaysia¶ juga akanmewujudkan sebuah kerajaan yang mengutamakan pencapaian berpaksikan keutamaanrakyat sebagai mana slogan YAB Perdana Menteri iaitu µRakyat didahulukan,Pencapaian diutamakan¶.
3
 
2.
 
Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika.
Dalam tempoh pelaksanaan RMK 8, Pelan Intergriti Nasional (PIN), telah dilancarkanbertujuan membentuk masyarakat yang bermoral dan beretika serta mempunyai nilaikeagamaan dan kerohanian yang utuh dan tahap etika yang tinggi dan seterusnya
3
Konsep 1 Malaysia daripada http://www.1malaysia.com.my

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
MuhammadMirza liked this
zetymomoy liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
LingLau liked this
Wong Shan Shan liked this
Aini Syaheeda Tukiman liked this
Mustaza Kukuyaya liked this
ruby_rejab_180269243 liked this
ruby_rejab_180269243 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->