Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ibn khaldun

ibn khaldun

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 1,622|Likes:
Published by Firda
falsafah dan logika melayu
ibn khaldun
MUHAMMAD BIN HASHIM
falsafah dan logika melayu
ibn khaldun
MUHAMMAD BIN HASHIM

More info:

Published by: Firda on Sep 03, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

pdf

text

original

 
Falsafah dan logikaFalsafah dan logika melayu jxea 1104melayu jxea 1104
 Tajuk Tajuk::ppemiemikiran ekonomi ibnkiran ekonomi ibn khaldun.khaldun.
PENSYARAH :PENSYARAH :DR. AMRAN BIN MUHAMMAD.DR. AMRAN BIN MUHAMMAD. TUTOR : TUTOR :SITI HADIJAH ABDOL RAHMAN.SITI HADIJAH ABDOL RAHMAN.NAMA :NAMA :MUHAMMAD BIN HASHIM.MUHAMMAD BIN HASHIM.NO.MATRIK :NO.MATRIK :JEA 080168.JEA 080168.SEMESTER 1, SESI 2008/2009SEMESTER 1, SESI 2008/2009AKADEMI PENGAJIAN MELAYUAKADEMI PENGAJIAN MELAYUUNIVERSITI MALAYA, KUALA LUMPUR.UNIVERSITI MALAYA, KUALA LUMPUR.
 
Abdul Al-RahmanIbn Muhammad Ibn Khaldun
PENGENALAN
 Nama penuhnya adalah
 Abd al-Rahman ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Abi Bakr Muhammad ibn al-Hasan Ibn Khaldun
lahir pada 27 Mei1332diTunisiadan meninggal 17 Mac 1406di Kaherah,Mesir . Keluarga Ibn Khaldun merupakan orang berada yang memberikan pendidikan terbaik kepadanya. Ibn Khaldun merupakan salah seorang pakar sejarah Arab teragung, juga dikenalisebagai bapa kepada sejarah kebudayaan dan sains sosial moden. Ibn Khaldun turutmengembangkan falsafah tidak berasaskan keagamaan paling awal, terkandung dalam karyanyaMuqaddimah (“Pengenalan”). Ibn Khaldun juga menulis sejarah Muslim di Afrika Utara yangterulung.Ibn Khaldun menjawat beberapa jawatan di bawah pemerintah Tinisia dan Morocco dan pada tahun 1363 bertindak sebagai duta raja Moor di Granada, kepada Pedro Kejam Castile "theCruel of Castile.Ibn Khaldun belayar ke Alexandria pada Oktober 1382, dimana beliau menghabiskanriwayatnya sebagai guru dan pensyarah di Al-Azhar dan universiti lain. Ibn Khaldun juga pernahdilantik sebagai Hakim Diraja oleh Sultan Abul Abbas, Cairo dan mengerjakan haji pada 1387.Ibn Khaldun menyertai orang-orang Mesir dalam kempen mereka memerangi Tamerlane, pemerintah Mongol, dan bertanggung jawab mengatur penyerahan diri bandar Damsyik semasaketiadaan Sultan Faraj.Karya teragungnya bermula sebagai penulisan mengenai sejarah orang-orang Arab danBarber, tetapi mengandungi pendekatan saintifik mengenai pemahaman sejarah, politik, dan
 
ekonomi. Ibn Khaldun juga mempercayai bahawa perkara yang di kurniakan Allah bolehdibuktikan secara empirikal.Ibn Khaldun juga memajukan konsep ekonomi, perdagangan dan kebebasan. Ibn Khaldunmembangunkan idea bahawa tugas kerajaan hanya terhad kepada mempertahankan rakyatnyadari keganasan, melindungi harta persendirian, menghalang penipuan dalam perdagangan,mencetak dan menguruskan penghasilan wang, dan melaksanakan kepimpinan politik bijaksanadengan perpaduan sosial dan kuasa tanpa paksaan.Dalam segi ekonomi, Ibn Khaldun memajukan teori nilai dan hubungkaitnya dengan tenaga buruh, memperkenalkan pembahagian tenaga kerja, menyokong pasaran terbuka, menyedarikesan dinamik permintaan dan bekalan keatas harga dan keuntungan, menolak cukai yang tinggi,menyokong perdagangan bebas dengan orang asing, dan percaya kepada kebebasan memilih bagimembenarkan rakyat bekerja keras untuk diri mereka sendiri.Tambahan lagi, Ibn Khaldun terkenal kerana hasil kerjanya dalamsosiologi,astronomi, numerologi,kimia, dansejarah. Secara berseorangan, Ibn Khaldun telah meletakkan titik mula  bagi tradisi intelelek pemikiran bebasIslamdanArab,kerajaan bertanggung jawab, pasaran efficent, penyiasatan sains empirikal, pengkajian sosialogi, dan penyelidikan sejarah.
PEMIKIRAN EKONOMI IBN KHALDUN
Manusia dan Ekonomi
Berdasarkan analisis mendalam, didapati kesemua teori ekonomi dan idea Ibn Khalduntentang manusia berdasarkan kepada prinsip-prinsip dan falsafah Islam. Ibn Khaldun tidak melihat fungsi utama manusia dalam aktiviti perekonomiannya seumpama haiwan ekonomi(economic animal). Sebaliknya beliau menganggap manusia itu sebagai manusia Islam (Islamicman/homo Islamicus) yang memerlukan pengetahuan ekonomi untuk memenuhi misinya di atasmuka bumi ini.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
YangTerlupakan liked this
Roy Iskandar liked this
Erwin Hari Kurniawan liked this
Herash Cokro liked this
Herash Cokro liked this
Jsue Hikmah liked this
Zaiazrien Akhmar liked this
Zaiazrien Akhmar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->