Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
krs-perkemahan

krs-perkemahan

Ratings:
(0)
|Views: 68|Likes:
Published by Vicky Devi

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Vicky Devi on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2012

pdf

text

original

 
KEKUATAN 
Merapatkan hubungan silaturrahim antara peserta-pesertaMembina insan yang kental dari segi fizikal dan mental.Memberi pendedahan tentang cara hidup di hutanMembentuk disiplin yang mantap dalam diri peserta
KEKUATAN 
Membentuk jati diri dan sahsiah pesertaMemupuk nilai cintakan alam sekitar Membentuk kerjasama antara ahli kumpulan.Membentuk nilai kepimpinan
KELEMAHAN 
Keadaan cuaca yang kurang baikKekurangan peralatanTerdapat binatang berbisaTiadanya khidmat professionalKurangnya sumber air bersihPara peserta kurang mematuhi masa dan jadual aktiviti yang telah ditetapkan
CARA MENGATASI 
 
 
Memilih tarikh yang sesuai untuk menjalankan aktiviti perkhemahanMemastikan kelengkapan yang dibawa mencukupiMendapatkan khidmat professionalMemastikan adanya bekalan air tambahan AJK perkhemahan hendaklah lebih tegas
Post-mortem
 
Pengenalan
 
Pada 26 April 2009 sehingga 29 April 2009, Persatuan Kadet Remaja Sekolah IPGMKampus Sarawak Miri telah melaksanakan Program Perkhemahan Tahunan di Kem BeliaPueh, Lundu. Secara amnya, perkhemahan ini dijalankan untuk memupuk jatidiri dalam diripeserta perkhemahan serta membina ketahanan diri mereka kepada cabaran. Ini dapatmenyiapkan diri mereka untuk menghadapi cabaran sama ada dari segi fizikal mahupunmental. Perkhemahan ini melibatkan 40 orang peserta sahaja. Terdapat beberapa aktivitiyang akan diadakan sebagai pengisian kepada perkhemahan tahunan yang berlangsungselama 4 hari ini. Antaranya ialah ceramah kemahiran perkhemahan, demonstrasipenyediaan tapak perkhemahan, khidmat komuniti, sukaneka, jungle tracking dansebagainya. Semua aktiviti yang dijalankan berobjektifkan membina jati diri peserta supayamenjadi insan yang berdisiplin, berkemahiran serta berdikari.Kekuatan
 
š
Merapatkan hubungan silaturrahim antara peserta-peserta dimana mereka perluberinteraksi sesama sendiri atau dalam aktiviti berkumpulan supaya tugas yang diberi dapatdilaksanakan dengan cekap.
 
š
Membina insan yang kental dari segi fizikal dan mental. Aktiviti yang dijalankan semasaperkhemahan ini sebenarnya mengandungi elemen-elemen yang boleh meningkatkanketahanan fizikal dan mental peserta dalam menghadapi cabaran.
 
š
Memberi pendedahan tentang cara hidup di hutan. Memandangkan kem ini terletakberhampiran dengan hutan, jadi aktiviti yang dijalankan juga difokuskan dengan kemahiran-kemahiran untuk menyelamatkan diri di dalam hutan selain cara untuk hidup di dalamhutan.Ini dapat membantu peserta yang juga bakal guru apabila mereka dihantar bertugaske pedalaman kelak.
š
Membentuk disiplin yang mantap dalam diri peserta. Salah satu aktiviti wajib untukdilaksanakan setiap hari pada perkhemahan tahunan ini ialah kawad kaki. Aktiviti ini dapatmendisiplinkan para peserta dan membentuk mereka menjadi orang yang berguna.
š
Membentuk jati diri dan sahsiah peserta. Semasa perkhemahan ini dijalankan, unsur kerohanian tidak dilupakan dimana ceramah agama dan moral diberikan kepada peserta-peserta dalam satu aktiviti yang dijalankan pada sebelah malam. Ini dapat membina insanyang berakhlak mulia serta baik budi pekertinya.
 
š
Memupuk nilai cintakan alam sekitar. Semasa mendirikan khemah dan melaksanakanaktiviti yang dirancang, peserta telah diingatkan supaya tidak merosakkan tumbuhan yangada di sekeliling serta memastika kawasan persekitaran sentiasa dalam keadaan bersih. Ini
 
mendidik mereka supaya menghargai alam sekitar.
 
š
Membentuk kerjasama antara ahli kumpulan. Semasa aktiviti berkumpulan diadakanpeserta-peserta terpaksa berinteraksi antara satu sama lain dalam menyiapkan tugasanyang telah diberi. Di sini, mereka dapat belajar bekerjasama dan bukan bertindak seorangdiri.
š
Membentuk nilai kepimpinan. Melalui perkhemahan ini, peserta-peserta akan dididik untukmenjadi pemimpin dalam kumpulan mereka. Ini akan menghapuskan rasa malu merekauntuk berinteraksi dengan orang lain.
 
Kelemahan
 
š
Keadaan cuaca yang kurang baik di tapak perkhemahan telah menyebabkan sesetengahaktiviti yang telah dirancang tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna.
š
Kekurangan peralatan juga merencatkan perlaksanaan aktiviti semasa perkhemahan ini dimana peralatan ini disediakan dalam kuantiti yang sedikit serta keadaan peralatan yangsudah uzur.
 
š
Terdapat binatang berbisa seperti lipan, ular, kala jengking dan sebagainya di kawasantapak perkhemahan yang boleh membahayakan keselamatan para peserta.
 
š
Tiadanya khidmat professional semasa melaksanakan perkhemahan menyebabkanperlaksanaan sedikit kucar kacir.
 
š
Kurangnya sumber air bersih terutamanya apabila selepas hujan. Ini menyukarkan tugasmenyiapkan makanan dan minuman untuk para peserta.
 
š
Para peserta kurang mematuhi masa dan jadual aktiviti yang telah ditetapkan. Inimenyebabkan sesetengah aktiviti dijalankan lebih lewat daripada yang sepatutnya.
 
Cara mengatasi
 
š
Memilih tarikh yang sesuai untuk menjalankan aktiviti perkhemahan iaitu mengelakkandaripada melaksanakan perkhemahan pada musim hujan.
 
š
Memastikan kelengkapan yang dibawa mencukupi. AJK peralatan yang telah dilantikhendaklah memainkan peranan dengan menyemak segala kelengkapan yang hendakdibawa dan memastikannya mencukupi untuk aktiviti yang akan dijalankan.
 
š
Mendapatkan khidmat professional seperti tentera, pelatih PLKN mahupun sesiapa yangmahir dalam kemahiran dalam perkhemahan untuk memberi nasihat berkaitan perlaksanaanperkhemahan.
 
š
Memastikan adanya bekalan air tambahan sebagai persediaan sekiranya tiada sumber air bersih di kawasan perkhemahan semasa hari hujan.
 
š
AJK perkhemahan hendaklah lebih tegas dengan melaksanakan aktiviti tepat padamasanya serta menghukum peserta yang tidak menepati masa.
 
Penutup
 
Secara keseluruhannya, perkhemahan ini berjalan lancar dan mencapai objektifnya. Namun,masih terdapat beberapa permasalahan dan kekurangan yang perlu diambil perhatian dandiambil tindakan segera supaya tidak lagi berlaku pada sesi perkhemahan tahunan yangakan datang. Segala permasalahan ini mungkin tidak dapat dilihat kesannya secaralangsung, namun sedikit sebanyak ia menjejaskan kesempurnaan perlaksanaan aktivitisemasa perkhemahan ini. Adalah diharapkan perkhemahan tahunan yang akan datangdapat dijalankan dengan lebih menarik dan lebih teratur.
 
OPERASI
 

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Norhayati Mohamad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->