Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
aurele corpurilor

aurele corpurilor

Ratings: (0)|Views: 570 |Likes:
Published by mamulasioan9675

More info:

Categories:Types, Research
Published by: mamulasioan9675 on May 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2013

pdf

text

original

 
DESPRE AURELE CORPURILOR 
de
Ioan Mamulaş
 
1.
Termenul de “aură” nu are un înţeles unic, general recunoscut şi acceptat, fapt ce se poate constata din definiţiile de mai jos (la care ar fi de adăugat încă multe altele):
 –
“Aura:1. Orice emanaţie sau exhalaţie subtilă şi invizibilă provenită de la o substanţă,cum ar fi aroma florilor, mirosul sângelui, o presupusă emanaţie fertilizantă de la polenul  florilor etc. 2. (Med.) Senzaţia particulară, ca un abur sau ca un aer rece, ce se ridică dela trunchi sau membre spre cap, un simptom prevestitior în epilepsie sau isterie”
[1];
 –
“Aura: (…)
 
O presupusă emanaţie sau un fluid insesizabil ce transportă influenţele de tipmesmeric”
[2];
 –
“Aura: 1. Emanaţia subtilă a calităţii sau a stării cuiva sau a ceva. De exemplu: «Ea areo aură de independenţă absolută». 2. O luminozitate subtilă care, cred unii, înconjoară  fiinţele vii şi conţine informii despre ele. Examplu: «Culoarea aurei sale arată cruzime»”
[3];
 –
“Aura: 1. Un suflu, o emanaţie sau o radiaţie invizibile. 2. O calitate distinctidar intangibilă care pare să înconjoare o persoană sau un lucru; atmosferă: «O aură deînfrângere a cuprins sediul de campanie al candidatului». 3. O senzaţie, precum cea debriză rece sau de lumină strălucitoare, care precede declanşarea anumitor tulburări, cumar fi o criză epileptică sau un atac de migrenă”
[4];
 –
“Aura: 1a. Un stimul senzorial subtil (o aromă, de pildă); 1b. O atmosferă specifică înconjurând o sursă dată («Locul avea o aură de mister»). 2. O radiaţie luminoasă: nimb.3. O senzaţie subiecti(ca cea de lumini) experienţiată, în anumite afecţiuni (caepilepsia sau migrena), înaintea unei crize. 4. Un câmp de energie despre care se susţinecă emană de la o fiinţă vie”
[5];
 –
“Aura: o emanaţie, un suflu sau o radiaţie invizibile cu ochiul liber. De multe ori este gândită a fi un mediu invizibil emanând de la fiecare individ. Unele persoane cred că pot realmente să vadă aura unui individ şi, în funcţie de culoarea şi forma ei, aceasta este unindicator al stării mentale şi fizice a acelui individ”
[6];
 –
“Aura: un înveliş sau un strat de substanţă astrală care înconjoară şi pătrunde corpul  fizic. Un halou de lumină/energie spirituală ce înconjoară o persoană şi poate fi văzut declarvăzători”
[7];
 –
“Aura: Conform metafizicii mişcării New Age, aura este un contur colorat, sau un set decontururi învecinate presupuse a fi emanate de la suprafaţa unui obiect. (...) Se presupune
1
 
că aura reflectă un câmp de energie supranaturală sau o forţă vitală care permează toatelucrurile”
[8];
 –
“Aura: Un termen utilizat frecvent de adepţii New Age pentru a descrie un câmp deenergie emis de fiecare lucru viu, în particular de oameni. Această aură capătă diferiteculori depinzând de dispoziţia persoanei, de starea de sănătate etc., iar unii practicanţi New Age pretind a avea capacitatea de a interpreta culorile aurei şi de a diagnosticaastfel diferitele condiţii şi stări mentale ale persoanei respective”
[9];
 –
“Aura umană este un câmp de energie ce reflectă energiile subtile ale vieţii din corp.  Aceste energii fac din noi ceea ce suntem şi sunt afectate, la rândul lor, de mediul ambiant şi de stilul nostru de viaţă. Aura reflectă sănătatea noastră, activitatea mentală  şi starea emoţională. De asemenea, ea indică – cu mult timp înainte – declanşareabolilor”
[10];
 –
“Toate lucrurile vii (oameni, plante animale) sunt alcătuite din combinaţii complexe deatomi, molecule şi energie celulară. Întrucât aceşti ingredienţi coexistă, ei generează unmare câmp de energie care poate fi simţit şi chiar văzut în jurul corpului fizic. Acest câmpde energie este adesea o Aură”
[11];
 –
“Aura: O anvelopă de energie vitală, care aparent iradiază de la orice lucru din natură:minerale, plante, animale şi oameni. Aura nu este vîzibilă vederii normale, dar poate fivăzută prin clarviziune ca un halou luminos”
[12];
 –
“Aura: Un halou luminos care ar înconjura capul sau un nor ori o ceaţă multicolorate cear învălui corpul 
[13];
 –
“Aura (simptom): ... tulburare perceptuală avută de unii suferinzi de migrene înainte deun atac de migrenă şi de unii epileptici înainte de un acces al bolii. Se manifestă adesea prin perceperea de unei lumini stranii sau de mirosuri neplăcute”
[14];
 –
“Aura: Un câmp de radiaţii luminoase, multicolorate, subtile, presupuse a înconjuracorpul viu ca un halou sau un cocon; ocazional, termenul este folosit cu referire la forţelede câmp electromagnetic normal ce înconjoară corpul”
[15];
 –
“Aura: 1. Aureolă; 2. Stare particulară care precede o criză de epilepsie; 3. Fenomenbiofizic dintr-un câmp de emisiune a unor radiaţii ale corpului, de natură luminoasă sauelectromagnetică”
[16];
 –
“(…) un sistem viu este înconjurat de vibraţii specifice care formează ceea ce numim«câmpuri energetice» a căror rezultantă poate fi percepută sau pusă în evidenţă prinmijloace tehnice moderne şi este cunoscută sub numele de «aură»”
[17, p. 95].
2
 
2.
În continuare, referirea la noţiunea de
aură
se va face în sensurile sugerate, mai multsau mai puţin clar, de frazele subliniate din citatele de mai sus. Din această perspectivă, subdiverse denumiri, conceptul de aură datează de multe milenii şi este prezent în toate culturile.În Egiptul antic, zeii şi oamenii consideraţi importanţi erau reprezentaţi ca fiind înconjuraţi deun halou diafan; la fel procedau hinduşii, chinezii, grecii şi romanii, iar în iconografia creştinăaureola sfinţilor este un motiv tradiţional. De asemenea, dintotdeauna, ocultişti, misticiautentici şi persoane cu aptitudini parapsihice au descris formaţiuni aparent imateriale şiefluvii irizate care ar fi prezente în jurul corpurilor, îndeosebi în cazul organismelor vii şi cu precădere al fiinţelor omeneşti.Spre mijlocul secolului al XIX-lea, conceptul de aură a părut, pentru scurt timp, că vadeveni “respectabil” din punctul de vedere al ştiinţei academice, după ce chimistul germanKarl von Reichenbach a publicat un masiv volum în care descria rezultatele a mii deexperimentări şi teste ce păreau să demonstreze că anumiţi subiecţi umani – denumiţi de el“persoane senzitive” – puteau vizualiza o iradiere luminoasă de culoare albastră la polul nordal unui magnet, şi una de culoare roşie la polul sud. Unii subiecţi detectau prezenţa unuimagnet prin pereţi subţiri, chiar şi atunci când erau adormiţi. De asemenea, “senzitivii” puteausă perceapă iradieri luminoase emanând de la cristale şi de la vârfurile degetelor. Rezultateleexperimentelor l-au condus pe Reichenbach la concluzia că există o “forţă” necunoscută(botezată de el “forţă odică”), proprie vieţii, diferită, dar legată, de electricitate şi magnetism.Traducătorul în limba engleză al cărţii lui Reichenbach, dr. John Ashburn, a repetat multe dinexperimentele lui Reichenbach şi a confirmat rezultatele acestuia. Dar 
“nebunia spiritistă care a început la sfârşitul anilor 1840 (…) a avut ca efect apariţia unui val de scepticismacerb printre oamenii de ştiinţă şi, în mai puţin de un deceniu, forţa odică a lui Reichenbacha început să fie privită ca o glumă”
[18, p. 124].Aproximativ în acelaşi timp, medicul american Joseph Rodes Buchanan a constatat căunele persoane puteau identifica corect o serie de substanţe chimice introduse în prealabil în plicuri sigilate de culoare închisă; el presupunea că acest al “şaselea simţ” era determinat de oanume “forţă” specială caracteristică sistemului nervos şi pe care, în consecinţă, o denumea
“aură nervoasă”
.În anii 1880, psihiatrul francez Charles Féré se referea la o “aură neuropatică”, pe care oobservase la diferiţi pacienţi – de pildă, o strălucire portocalie în jurul capului unei bolnaveisterice.
3

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
lestatdim liked this
lestatdim liked this
Mirea Claudia liked this
Raluca Pop liked this
Carmen Bogdan liked this
Nicoleta Cristea liked this
Liu Ionescu liked this
cretzy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->