Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cosmarul Alegerii-Avortului

Cosmarul Alegerii-Avortului

Ratings: (0)|Views: 13|Likes:
Published by vietas

More info:

Published by: vietas on May 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2011

pdf

text

original

 
Cosmarul Alegerii - Efectele Psihologice aleAvortului
 
de Dr. Rachel M. Macnair 
"Am vise cu fetusi, toti le avem aici: vise cu avorturi nesfarsite, cu pete desange improscate pe pereti; arbori plini de foetusi agatati" – spune Sallie Tisdale,pe vremuri asistenta medicala la o clinica de ginecologie care facea avorturi. Intr-un articol trimis "Harper's Magazine" ea povesteste un cosmar pe care l-a avut:doi oameni o insfacasera si o tarasera undeva. "’Hai sa facem un avort’ -spuneau ei cu voci dezgustatoare - si am inceput sa tip, cuprinsa de o durereatroce; eram hacuita de instrumente chirurgicale neutre, care faceau exact ceeace trebuia. M-am trezit din vis scaldata in sudoare, abia putand sa respir, si m-am gandit la mese de bucatarie pe care zac femei pline de sange, muscand dincate o perna, sa-si poata inabusi tipetele ca nu cumva sa se auda in afaraapartamentului.”Munca ei nu era plina de bucurii si nici usoara. "Sunt momente in care cred ca nuo sa mai pot suporta vreodata un alt lighean plin cu ramasite de foetusi si saspun in acelasi timp femeilor cuvinte de incurajare" - scria ea. "...Ma pregatescpentru urmatorul lighean, pentru un alt avort. 'Cum de rezisti?' ma intrebauclientii... Ma uit la pantecele umflat al cate unei femei si mi se contracta si mieabdomenul gandindu-ma ce va urma”. (1)
******Care este impactul emotional al avortului asupra persoanelor care se ocupa deasa ceva? Cei care le executa au scris si spus destul pentru a fi limpede ca nueste o procedura medicala obisnuita. Unii, ca Tilsdale, au cosmaruri. Altii suferade simptome denumite "stres post-traumatic" (PTSD), numit altadata "soculobuzului" sau "oboseala de dupa lupta" (2). Dar practicarea medicinei nu ar trebui sa lase asemenea urme…In cele ce urmeaza vom cita numai publicatii oficiale pro-avort, mai putin ultimiidoi doctori, citati la sfarsit. Convingerea lor ca practica avortului are efectetraumatice nu provine din opozitia lor fata de aceasta.
 
TRAUMA LOR
 Prea putin s-a studiat comportamentul personalului medical din clinicile unde sepractica avorturi. Cunoastem doar doua asemenea studii. Unul (de M. Such-Baer) a aparut in “Social Casework” in 1974 iar celalalt (de K. M. Roe) in “SocialScience and Medicine” in 1989. Ambele studii au fost facute de cercetatorifavorabili avortului legal, totusi ambele atrag atentia asupra prezentei soculuipost-traumatic (PTSD). Articolul din 1974 a observat incidenta frecventa a"obsesiilor legate de avort, a depresiei, oboselii, iritarii, pierderea autorespectuluisi conflicte de identitate". Rezultatul - "dezordine reactiva trecatoare" simillara"oboselii de dupa lupta". (3) Celalalt studiu facea observatiiasemanatoare:"neplacere in a comunica cu colegii, retinere de a merge lamunca, lipsa de energie, nerabdare cu clientii, un sentiment generalizat dediscomfort. S-au mai raportat cosmaruri, viziuni obsesive si izolare de lume." (4)Nu s-a putut stabili clar ca toate aceste simptome sunt legate de faptul ca cei incauza fac avorturi. Este greu de demonstrat: e greu de spus cine face si cine nuface avorturi; acei care au suferit cel mai mult poate ca nu vor sa dea declaratii;poate ca aceia care practica avortul sufereau de asemenea tulburari mai inainte;in fine, dezbaterea politica curenta, toate acestea la un loc, pot afecta modul incare acesti oameni se raporteaza la ceea ce fac. Totusi, ceea ce stim ne arata caar trebui intreprinse si alte cercetari in domeniu.“American Medical News”, o revista publicata de American Medical Association,a demonstrat "sentimentele contradictorii care afecteaza personalul medical dinbransa... Ideea ca asistentele medicale, medicii, brancardierii si consilierii auprobleme psihice legate de munca lor este un secret bine pastrat".Iata alte intamplari: O asistenta medicala care a lucrat mai putin de un an intr-oclinica de avorturi a marturisit ca momentele cele mai grele nu erau atunci candfacea operatia, ci dupa aceea. De multe ori femeile care tocmai avortaserazaceau in pat si plangeau: "Tocmai mi-am omorat copilul, tocmai mi-am omoratcopilul...". "Nu stiam ce sa le spun acestor femei" - a declarat ea. "O parte dinmine le dadea dreptate"… Un medic din New Mexico a admis ca de multe ori erasurprins de furia pe care i-o provoca o noua cerere de avort. In primul rand erafurios pe clienta lui. "Dar de fapt eram furios pe mine, pe satisfactia lucrului binefacut pe care o aveam cand apucam capul fatului si il omoram cu o procedurabine pusa la punct." (5)
 
CAM TOTUL ESTE NEGATIV
 Studiul lui Such - Baer din 1974, la un an dupa ce Roe Wade a legalizat avortulin SUA, a aratat ca "aproape tot personalul medical din bransa are sentimentemai mult sau mai putin negative fata de ceea ce face". Cel mai rau este de ceicare iau contact cu ramasitele foetusului. "Toate reactiile emotive au fost foartenegative." (6) Studiul cel mai bine documentat s-a bazat pe intervievarea a 130de practicanti ai avortului din San Francisco, in perioada ianuarie 1984 - martie1985. "Curios este ca reactiile cele mai negative au fost constatate la adeptiinflacarati ai avortului" au notat ei. "Aceasta sugereaza ca si aceia care, teoretic,sunt de acord cu dreptul femeii insarcinate de a avorta, au probleme legate deconflictul dintre ideologia lor rationala si practica de la locul de munca."Ca atare, cercetatorii s-au decis sa ia interviu numai practicienilor care "seautodefinesc ca fiind pro-avort si sunt decisi sa lucreze in bransa cel putin 6 luni".Au considerat ei ca "aceste persoane nu sunt afectate de prejudecati si vor fi maipotrivite pentru o investigare stiintifica". Facand asa, lotul s-a micsorat la 105persoane. 75% din ei considerau ceea ce fac drept un act distructiv. Cat desprecrima : "ideea era neasteptata pentru partizanii avortului; totusi 18% din ei serefereau la ceea ce fac ca la o crima. Ideea aparea in timpul interviului si eratratata cu un discomfort psihic vadit (7). Chiar Tisdale, o partizana a avortului, aadmis ambiguitatea morala a ceea ce facea. Avortul, spune ea, "este la granitadintre bunatate si cruzime. Facut cum trebuie, si tot este o actiune violenta...Este o brutalitate blanda ceea ce facem noi, din dragoste fata de clienta." (8)Stresul pare sa fie cu atat mai mare cu cat foetusul este mai dezvoltat. "Pemasura ce sarcina avanseaza, ideea avortului devine din ce in ce mairespingatoare nu numai pentru mama, ci si pentru noi" - declara Don Sloan, unmedic partizan al avortului legal. Dupa ce descrie in detalii procedura, insistandasupra necesitatii de a te asigura ca toate ramasitele foetusului au fost extirpatedin uter, el conchide "Vrei sa avortezi? Plateste pretul. E o butada in medicina:daca vrei sa lucrezi in bucatarie, trebuie sa stii sa spargi un ou in tigaie. S-ar putea sa te si arzi." (9)Avorturile facute la sarcini avansate ridica o dilema practicianului - afirma WarrenHern, un specialist in avorturi. "Medicii si asistentii au retineri de a participa la ooperatie violenta si destructiva". El explica astfel retinerile lor: "O parte dinmostenirea noastra culturala - si poate chiar biologica - se opune unei operatiidestructive, chiar daca stim ca scopul este bun. Nimeni care nu a facut oasemenea operatie nu poate sa inteleaga ce inseamna; dar dupa ce ai facut-osuntem coplesiti de posibilitatile de interpretare. Nu putem nega ca am distrusceva: vedem fatul in fata ochilor. Senzatia de dezmembrare o simti in forceps caun curent electric. Cu cat incercam sa rezolvam problema, cu atat ea devine maiinsolubila." (10)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->