Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perhiasan Diri (pendidikan seni )

Perhiasan Diri (pendidikan seni )

Ratings:
(0)
|Views: 4,557|Likes:
Published by Paklong Cikgu

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Paklong Cikgu on May 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2015

pdf

text

original

 
96
 
 
TOPIK 10 PERHIASAN DIRI
Topik 
10
PerhiasanDiri 
4.
 
HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat:
 
1. Menerangkan tentang latar belakang perhiasan diri;2. Menerangkan rekabentuk, moti dan ragam hias perhiasan diri;3. Mengaplikasikan alat dan bahan untuk menghasilkan perhiasan diri;dan4. Menghasilkan satu perhiasan diri.
PENgENALAN
Perhiasan diri adalah merupakan salah satu daripada kra tradisional. Anda akandidedahkan dengan secara mendalam tentang asal usul, rekabentuk, rekacorak,alat dan media,dan teknik untuk penghasilan perhiasan diri. Anda juga didedah bagaimana untuk menghasilkan satu reka corak baru salah satu perhiasan dirimelalui satu proses stailisasi berdasarkan kepada satu bahan semula jadi yangdisarankan.Akhir sekali anda akan menghasikan satu karya perhiasan diri denganmenggunakan bahan yang mudah bersuaian dengan aktiviti untuk dijalankansekolah rendah. Penilaian juga dibuat terhadap setiap karya yang dihasilkan berdasarkan kemasan, kemahiran mengaplikasi alat, media dan teknik. Sesiapresiasi juga diadakan di dalam kelas untuk memberi peluang kepada pelajaruntuk memperbincangkan tentang hasil kerja masing-masing dan juga hasilorang lain.
 
TOPIK 10 PERHIASAN DIRI
 
97
10.1LATAR BELAKANg PERHIASAN DIRI
Amalan menghias diri telah bermula sejak zaman primiti lagi.Masyarakat padazaman itu menggunakan pelbagai warna untuk mewarnai tubuh badan merekasebagai hiasan diri. Faktor kepercayaan dan kebubayaan menentukan carapenghiasan diri bagi sesuatu kumpulan manusia.Apabila manusia bertamadun, rekaan pelbagai alat perhiasan diri mula diciptadengan menngunakan pelbagai bahan yang berharga seperti emas, perak dan batu permata. Dengan penemuan perhiasan dan wang emas di Lembah Bujang,Kedah, membuktikan bahawa orang-orang Melayu telah menggunakan alatperhiasan diri sejak abad tujuh masehi (7 M) lagi.Pada zaman kegemilangan Raja-Raja Melayu pembuatan barangan kemas adalahuntuk memenuhi keperluan dan kegunaan keluarga di raja. Oleh yang demikian,penghasilan barangan kemas pada zaman dahulu adalah di bawah naunganistana. Antaranya ialah hiasan kepala, telinga, leher, tangan dan kaki serta hiasandi kepala.
10.2HIASAN KEPALA
(a)
Cucuk sanggul
Kebanyakan wanita Melayu zaman dahulu menyimpan rambut panjangdan membuat sanggul. Mereka menggunakan pelbagai cucuk sanggul.Cucuk sanggul diperbuat daripada buluh, tembaga, perak, suasa danemas. Cucuk sanggul digunakan untuk menyemat dan menahan sanggulsupaya tidak terburai. Di samping itu, ia juga berungsi sebagai hiasanyang menambahkan seri kepada si pemakai. Untuk itu cucuk sangguldihias dengan batu-batu permata beranika warna. Wanita nyonya dan cetidi Melaka menggunakan beberapa cucuk sanggul yang menyerupai ekormerak yang kembang.(b)
Sikat atau sisir rambut
Sisir rambut merupakan alat untuk mengemas dan merapikan rambut.Selaindigunakan untuk menyisir rambut, sikat juga digunakan sebagai hiasankepala yang telah disematkan pada sanggul dalam kedudukan tertentu.
LATIHAN 10.1
Sejak bila hiasan mula diperkenalkan. Bincangkan.
 
98
 
 
TOPIK 10 PERHIASAN DIRI
Sikat dibuat daripada bahan seperti kayu, tanduk, buluh, tulang, gadingdan kulit. Bahagian atas mata sisir dihiasi dengan ukiran yang menarik.(c)
Penutup Kepala
Memakai penutup kepala ialah satu kelaziman bagi orang Melayu zamandahulu sama ada lelaki dan perempuan. Orang lelaki memakai tenggolak.Tenggolak golongan bangsawan dan pengantin lelaki biasanya dihiasidengan barang kemas yang diperbuat daripada emas bermotikan fora danauna dalam berbagai bentuk. Mahkota pula, digunakan dalam adat istiadatdi raja atau dipakai oleh pengantin. Ia diperbuat daripada logam biasa atauemas bertahtakan intan permata.
10.3HIASAN TELINgA
Terdapat tiga jenis hiasan telinga tradisional Melayu, iaitu anting-anting (subang jurai), kerabu dan sunting malar. Anting-anting diperbuat daripada emas dansuasa yang dibuat dengan teliti dan halus. Ia dipakai oleh pengantin perempuandan wanita untuk ke majlis tertentu. Bentuk anting-anting selalunya berjuraidan labuh.Kerabu ialah subang yang melekat pada telinga yang dibuat dalampelbagai bentuk seperti geometric, fora dan diikat dengan sebutir batu permataatau mutiara. Sunting malar pula merupakan satu hiasan yang digantung ditelinga dan berjurai ke bawah. Biasanya wanita yang memakai sunting malarakan menyanggul rambut agar kelihatan lebih berseri.
10.4HIASAN LEHER
Terdapat beberapa jenis hiasan leher tradisional Melayu seperti rantai, loket,dokoh dan kalung.(a)
Rantai
Rantai terbahagi kepada dua jenis, iaitu rantai pendek dan rantai labuh.Rantai diperbuat daripada emas, suasa atau perak yang bermotikan awanlarat atau fora.Kadang kala ia diikat denga intan atau berlian.(b)
Loket
Loket hanya dipakai bersama rantai. Loket selalunya bermotikan fora danauna dan dibentuk dalam pelbagai rupa seperti geometrik dan organik. Ada juga loket yang diikat dengan batu permata atau mutiara sebagai hiasan.(c)
Dokoh
Dokoh terkenal di kalangan penduduk di Pantai Timur SemenanjungMalaysia. Ia bermotikan alam semulajadi seperti bentuk daun dandicantumkan bertingkat-tingkat pada seutus rantai. Selalunya dokohmempunyai tiga tingkat.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
Maryam Solehah liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Norlizah Mohamad Yunos liked this
vicknas02 liked this
Andika Purnama Purnama liked this
Ngieng Siewyin liked this
Abdul Hafiz Kamarulzaman Chegu liked this
Siti Zakiahanim liked this
Aisya Kamar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->