Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dasar Sukan Negara 2009

Dasar Sukan Negara 2009

Ratings:
(0)
|Views: 761|Likes:
Published by zaharibb

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: zaharibb on May 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/03/2013

pdf

text

original

 
 
DASAR SUKAN NEGARA 2009MUKADIMAH
Sukan adalah agen perpaduan yang berkesan bagi segenap lapisanmasyarakat. Dalam perspektif ini, Malaysia adalah antara negara yangtelah terbukti berjaya menggunakan sukan sebagai platform kepadapengukuhan integrasi nasional. Sukan merupakan contoh di dalammendukung aspirasi 1Malaysia yang melangkaui batasan agama,bangsa dan politik. Bagi mengukuhkan lagi pencapaian sukan ke arahkegemilangan imej negara, Dasar Sukan Negara perlu menjalanisemakan berkala agar ianya dinamik bersesuaian dengan kaedah,pemikiran dan teknologi terkini selaras dengan perkembangan dankeperluan sukan di persada antarabangsa.Matlamat utama penggubalan Dasar Sukan Negara adalah untukmewujudkan
budaya sukan
1
di kalangan rakyat Malaysia. Budayasukan ini merangkumi penyertaan dalam aktiviti sukan dan kegiatanfizikal melalui
Sukan Untuk Semua
2
,
Sukan Prestasi Tinggi
3
dansukan sebagai industri.Dasar Sukan Negara menggariskan matlamat, objektif, strategi, peranandan tanggungjawab setiap agensi Kerajaan, bukan Kerajaan, persatuan-persatuan sukan, rekreasi dan kecergasan, majlis-majlis sukan, institusi-institusi pengajian serta badan dan individu yang terlibat dengan sukan.
 
 2
PENYATAAN DASAR
Dasar Sukan Negara merupakan dasar pembangunan sukan ke arahpembentukan budaya sukan dan pemantapan integrasi nasionalmenerusi penglibatan masyarakat secara menyeluruh dan pencapaiankecemerlangan di peringkat antarabangsa.
RASIONAL
Dasar ini adalah untuk semua lapisan masyarakat, merangkumiprogram-program Sukan Untuk Semua dan Sukan Prestasi Tinggi.Penggubalannya adalah berlandaskan rancangan pembangunannegara. Sukan diberi pengiktirafan, penghormatan dan penggalakanyang sama penting dengan sektor sosial yang lain bagi mencapaimatlamat pembangunan negara, perpaduan dan kestabilan yangberterusan.Sukan mampu menggalakkan pertandingan yang sihat, sikap muhibahdan toleransi yang tinggi, persefahaman dan pembinaan kualiti moraldan fizikal yang berterusan. Sukan memberi peluang dan ruang untukmengintegrasikan pelbagai kaum kepada satu masyarakat yang bersatupadu ke arah pemupukan maruah bangsa dan negara. Sukan memberimanfaat yang amat besar terhadap aspek kemanusiaan sejagat yangmelibatkan peranan individu, masyarakat dan negara.Di peringkat individu, sukan menyumbang kepada:
pembentukan sahsiah positif, kesedaran diri dan berdaya saing;
 
 3
peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal menerusipenggunaan
masa senggang
4
secara berfaedah;
pengukuhan interaksi sosial; dan
penguasaan
kemahiran pergerakan
5
asas
6
dan
kompleks
7
.
 Di peringkat masyarakat, sukan menyumbang kepada:
peningkatan jalinan perhubungan di antara pelbagai kaum;
peningkatan tahap kesihatan komuniti dan produktiviti; dan
peningkatan semangat kesukarelaan, penyertaan, kerjasama dansokongan.Di peringkat antarabangsa, sukan menyumbang kepada:
pemupukan jalinan dan kerjasama antarabangsa;
peningkatan ketahanan dan daya saing; dan
peningkatan kecemerlangan dan imej negara.
 
Dalam konteks pembangunan ekonomi, sukan adalah satu sektorekonomi yang dapat menjana pendapatan dan peluang pekerjaan,bukan sahaja kepada atlet tetapi juga kumpulan sokongan, pengeluarperalatan sukan, media dan lain-lain pihak yang berkaitan.
LATAR BELAKANG
Sukan di negara ini dianjurkan oleh persatuan dan badan sukan. Selainitu, terdapat juga acara-acara yang dianjurkan secara sukarela olehpihak swasta dan orang perseorangan. Tanggungjawab Kerajaan puladilaksanakan mengikut skop dan peranan Kementerian Belia dan Sukan

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Yunesh Vickneswaran liked this
Lyh Yeanhuan liked this
Yx Lee liked this
Doris Vincent liked this
Faizal Firecat liked this
Saranya Selvadorai liked this
tinyhowk liked this
Siti Umairah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->