Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GLOBALISASI

GLOBALISASI

Ratings: (0)|Views: 854|Likes:
Published by Ali Mohd
draf mentah tugasan globalisasi. sebahagian teks dan petikan internet
draf mentah tugasan globalisasi. sebahagian teks dan petikan internet

More info:

Published by: Ali Mohd on May 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2013

pdf

text

original

 
GLOBALISASI
Memula tu terang le globalisasi tu apa...Menurut Kamus Dewan globalisasi didefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan duniamengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologimaklumat. Manakala orang barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupanyang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial, danekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh manusia dunia ini. Ini bermakna segala-galanyamenjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan.Globalisasi merupakan satu proses untuk meletakkan dunia dibawah satu unit yang samatanpa dibatasi oleh sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara. Melalui proses ini,dunia akhirnya tidak lagi mempunyai sempadan dengan ruang udara dan langit. Sesebuahnegara itu terbuka luas untuk dimasuki oleh pelbagai maklumat yang disalurkan menerusipelbagai perantaraan media komunikasi seperti internet, media elektronik,dan teknologisiber. Perkembangan ini mungkin melahirkan perhubungan antara sesebuah negara dengannegara yang lain dan perhubungan sesama manusia. Dunia bukan sahaja tidakbersempadan geografi tetapi pengaruh globalisasi menjangkau sempadan ekonomi,teknologi, bahasa, budaya, ideologi, politik dan dari segenap aspek kehidupan sesebuahmasyarakat.
1
Membuat perhubungan antara dua tempat atas skala global. Pada hari ini, semakinbanyak tempat-tempat di seluruh dunia dihubungkan antara satu sama lain dalambentuk yang sebelumnya tidak dapat dibayangi. Dalam istilahgeografi,proses inidikenali sebagai perhubungan kompleks, dimana semakin ramai tempat-tempatdihubung dalam semakin banyak cara.Arjun Appaduraimengenalpasti lima jenisperhubungan global:
o
Skop manusia: pergerakan orang, termasuk pelancong, pendatang, pelarian,dan pejalan bisnes.
o
Skop idea: perebakan global idea-idea dan ideologi-ideologi politik. Sebagaicontoh,Green Peacetelah menjadi gerakan alam persekitaran global.
o
Skop kewangan: pergerakan mata wang yang sering dipandu pasaran wangyang diperhubung, pertukaran stok, dan pasaran komoditi.
o
Skop media: penyebaran global imej-imej bawaan media yang muncul padaskrin komputer kita serta akhbar-akhbar, televisyen dan radio.
o
Skop teknologi: perkembangan teknologi dan penyebarannya ke seluruhdunia. Sebagai contoh,Revolusi Hijaudalam membajakan memperkenalkanamalan pertanian barat ke dalam banyak negara membangun.Walaupun taksonomi Appadurai boleh dipertikai, ia boleh menjadi tunjuk sebabglobalisasi sebagai sesuatu yang lebih daripada ekonomi pada skala global.
 
CIRI-CIRI GLOBALISASIGlobaliasi telah dikenal pasti sebagai dalang disebalik beberapa anjakan, dengankebanyakannya bermula dari eraPerang Dunia Kedua. Ini merangkumi pergerakankomoditi, mata wang, maklumat dan orang secara lebih kerap di peringkat antarabangsa,serta perkembangan teknologi, organisasi, sistem perundangan, dan infrastruktur yang
1
 
membenarkan pergerakan ini. Kendatipun, kewujudan sesetengah anjakan inidiperdebatkan.
Anjakan dari segi ekonomi
o
Penambahanperdagangan antarabangsapada kadar lebih cepat berbandingpertumbuhanekonomi dunia
o
Penambahan dalam aliran modal antarabangsa termasukpelaburanlangsung asing
o
Penubuhan organisasi-organisasi antarabangsa sepertiWTOdanOPEC  melalui perjanjian
o
o
Peranan organisasi antarabangsaWTO,WIPOdanIMFyang megendalikan urusniaga-urusniaga antarabangsa yang bertambah penting
o
Peningkatan amalan-amalan ekonomi seperipenyumberanoleh perbadananmultinasional
Anjakan dari segi budaya
o
Penukaran antara budaya pada peringkat antarabangsa yang lebih kerap,
o
Perebakan dan akses yang lebih baik kepadakepelbagaian budaya, misalnyamelalui ekspot filemHollywooddanBollywood. Akan tetapi, budaya yang diimpot boleh diasimilisasikan kedalam budaya tempatan, dan seterusnyamenyebabkanpenghibridan. Bentuk yang paling prominen adalahKebaratan,  tetapiKecinaanbudaya juga berlaku.
o
Perjalanandanperlanconganantarabangsa yang semakin bertambah
o
Imigrasi secara sah dan haram yang terus meningkat
o
Perebakan makanan-makanan tempatan sepertipizza, makanan Cinadan makanan Indiakepada negara lain (sering digubah mengikut cita rasatempatan)
o
Minat sementara dan budaya pop yang sama di seluruh dunia sepertiDoraemon,Pokemon,Sudoku,Origami,siri Idol,YouTube,MySpacedan pelbagai lagi yang lain.
o
Penggunaan istilah asing yang semakin bertambah. Contohnya perkataan"Amigo" dan "Adios" adalah istilah bahasa Sepanyol yang difahamikebanyakan orang Malaysia. Penduduk Malaysia juga fasih sedikit bahasaJepun, Korea, dan Hindi tampa mengenali pun bahasanya.
pembangunan satuinfrastruktur telekomunikasi globaldan aliran data antarasempadan yang lebih kerap menggunakan teknologi-teknologi seperti sebagaiinternet,komunikasi satelit-satelitdantelefon-telefon.
Penambahan standard yang digunapakai di peringkat antarabanga sepertiundang-undang hak ciptadanpaten
Tekanan untuk menubuhkan satu mahkamah jenayah antarabangsa oleh gerakan-gerakan keadilan antarabangsa (lihatMahkamah Jenayah AntarabangsadanMahkamah Keadilan Antarabangsa).
Ia juga dikatakan bahawakeganasanjuga telah mengalami globalisasi keranaserangan pengganas masa kini tidak mengira kaitan tempatnya dengan tempatperjuangan mereka sendiri
.
2
2
http://ms.wikipedia.org/wiki/Globalisasi
 
PAKAIAN –JEANS
Penyebaran budaya menyebabkan berlakunya penerimaan budaya luar dalam masyarakatasal di Malaysia. Budaya tempatan:-masyarakat Melayu: baju Melayu dan baju kurung-masyarakat india : saree-cina : cheongsam-Industri tekstil Malaysia : Batik dan songketIni disebabkan oleh:
Penyebarankapitalismedaripada negara maju ke negara membangun.
Globalisasi ekonomi — ada empat aspek pada globalisasi globalisasi iaitu empatpergerakan merentasi sempadan, secara nama pergerakan barangan/perkhidmatan,iaituperdagangan bebas(ataupun sekurang-kurangnya perdagangan lebih bebas),pergerakan manusia (migrasi), pergerakan modal dan akhirnya pergerakanteknologi. Satu hasil globalisasi ekonomi adalah pergiatan perhubungan antara ahlisuatu industri dalam bahagian-bahagian berlainan dunia (globalisasi suatu industri),dengan pada masa yang sama diikuti penghakisankedaulatan kebangsaanpadasphera ekonomi.IMFmenakrifkan globalisasi sebagai “perkembangan pergantunganantara negara di serata dunia melalui peningkatan jumlah dan kepelbagaianurusniaga dalam barangan dan perkhidmatan, pergerakan modal yang lebih bebas,dan penyebaran teknologi maklumat yang lebih meluas dan kerap” (IMF, WorldEconomic Outlook, May, 1997).Bank Duniamenakrifkan globalisasi sebagai"Kebebasan dan keupayaan para individu dan firma-firma untuk melakukanurusniaga ekonomi secara sukarela dengan penduduk negara lain".
Dalam bentuk budaya, globalisasi telah digunakan sebagai label untukmengenalpasti cubaan untuk menghakis budaya-budaya kebangsaan di Eropah danAsia, dan memasukkan ia kedalam satu budaya global yang ahlinya lebih mudahdipengaruhi melaluimedia massadan kerajaan boneka. Dalam konteks ini,imigrasi  besar-besaran telah dibenarkan di kebanyakan negara-negara Eropah, sama adasah atau haram di sisi undang-undang.
3
Masalahnya – ia menghakis identiti sesuatu bangsa dan kaum- permintaan pakaian tradisi menurun- syarikat batik tempatan gulung tikar - tidak menepati tuntutan menutup aurat – jean ketat, sendat (wanita), fesyen sengajadikoyakan antara pusat ke lutut (lelaki),- mengundang maksiatCARA MENGATASI
3
http://ms.wikipedia.org/wiki/Globalisasi

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
aifaomar liked this
Alin Yusuff liked this
Kakak SHita liked this
Kakak SHita liked this
Kakak SHita liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->