Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Baji Bela - Önellató Gazdálkodás: Permakultúra

Baji Bela - Önellató Gazdálkodás: Permakultúra

Ratings: (0)|Views: 734 |Likes:
Published by Pal Andrea
Ki hogyan olvassa ezt a könyvet? Egy témát számos oldalról meg lehet közelíteni. Különösen fontos ezt tudnunk egy olyan, újszerű , a konvencionális gondolkodástól eltérő téma esetében, mint amilyen a permakultúra. Ki-ki személyiségének, beállítódásának megfelelően kell, hogy megközelítse ennek a könyvnek a tartalmát is.

Ki hogyan olvassa ezt a könyvet? Egy témát számos oldalról meg lehet közelíteni. Különösen fontos ezt tudnunk egy olyan, újszerű , a konvencionális gondolkodástól eltérő téma esetében, mint amilyen a permakultúra. Ki-ki személyiségének, beállítódásának megfelelően kell, hogy megközelítse ennek a könyvnek a tartalmát is.

More info:

Published by: Pal Andrea on May 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2012

pdf

text

original

 
1
Önellátó biogazdálkodás: Permakultúra.
Baji Béla.be-jo@t-online.huDlt betvel: A második kiadásbeszúrásai. Ajánló: Ki hogyan olvassa ezt a könyvet?Egy témát számos oldalról meg lehet közelíteni. Különösen fontos ezt tudnunk egyolyan, újszer, a konvencionális gondolkodástól eltér téma esetében, mint amilyen apermakultúra. Ki-ki személyiségének, beállítódásának megfelelen kell, hogymegközelítse ennek a könyvnek a tartalmát is. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani azalábbi néhány sorban:Legkönnyebb dolguk azoknak van, akiknek fogalmuk sincs, mi lehet ennek akönyvnek a tartalma, csak úgy kíváncsiságból leemelték a polcról. k olvassák el azÅElhangµ-ot!Akik olyanok, mint én, hogy akármiféle etikai megfontolások, és alapelvek csak akkor érdeklik ket, ha elbb megmutatják, nekik, hogy mit, és hogyan valósítottak megbelle a gyakorlatban, azok a végén, ÅApermakultúra mit-hogyanµ, és aÅPermakultúra praktikákµ c. részeknél kezdjék.Akik az Anyaföldet véd, természetszeret lelkek, netán Greenpeace aktivisták, aÅPermakultúra tanításaµ c. részt olvassák el elször.Az olyan agrárvégzettség, gyakorló szakembereknek, és kutatóknak, akiknek az azérzésük, hogy az Åegész úgy hülyeség, ahogy vanµ, ÅApermakultúra az ökogazda
 
2
 
szemévelµ, ÅA permakultúra és a magyar földmveléstan klasszikusai, ÅApermakultúra elzményei, és párhuzamai a Világ agrárgazdaságábanµ, valamint aÅPermakultúra a hagyományos népi gazdálkodásbanµ c. fejezeteket ajánlomfigyelmébe.Leginkább azoknak ajánlom azt, hogy írásomat elejétl végéig végigolvassák, mintegy regényt, akik már hallottak valamit a permakultúráról, és alig várják, hogy végreolvashassanak róla valamit magyar nyelven.Éppen azért, mert nem számítok arra, hogy könyvemnek mindenki, -ráadásulsorrendben- minden egyes részét elolvassa, a szöveg számos ismétlést, ésugyanakkor a más részekre való utalást tartalmaz. Mindig van egy hely ahol akérdéses, kevéssé ismert, nehezen elképzelhet fogalmat részletesen,összefüggéseiben ismertetem, de mindenhol, ahol még szóba kerül a kérdésesfogalom, röviden ismertetem a lényegét, és utalok arra a helyre, ahol részletesenlehet olvasni róla.Elre is köszönöm érdekldésüket: a szerz.Elhang:Gödön a családi házunknál volt egy gyümölcsösünk. Egyetemistaként átvettemszüleimtl gondozását, és annak rendje-módja szerint, ahogy a Kertészeti Egyetementanultuk permeteztem, metszettem mtrágyáztam a fákat. Termettek is szépen, de haa kétheti permetezésbl akár egy is kimaradt, a fákat ellepték a kártevk, kórokozók.
 
3
 
Ez a vizsgaidszakban volt, és a körtefák tele voltak körte levélbolhával, ragadtak akárevk által kibocsátott mézharmattól.Pár évvel késbb, 1981-ben jelent meg Magyarországon AlwinSeifert: ÅKertészkedésmérgek nélkülµ c. könyve. Amit ebben a könyvben olvastam, hihetetlennek tnt egykertészmérnök számára. Nem mennek tönkre a gyümölcsfák, ha nem permetezzükket gomba, és rovaröl szerekkel? Ez minden tanulmányomnak, addigitapasztalatomnak ellentmondott. Mégis úgy döntöttem, megpróbálom.Az els két évben átálltam AlwinSeifert komposztkészítési módszerére, és elhagytama mtrágyázást. A vegyszeres permetezést évi 4-5-re ritkítottam. Meglep módon nemszaporodtak el a körte levélbolhák és a több más kártev sem okozott komoly gondot(barackmoly, körtevarasodás, gyümölcsmolyok).A második évben a vegyszeres permetezést is elhagytam, helyette a Åbioµreceptekben ajánlott növényi leveket, teákat alkalmaztam permetez szerként. A kór és károkozók közül általában a fentebb felsoroltak nem okoztak komoly gondottovábbra sem, némelyek viszont megjelentek. Így a levéltetvek az szibarackfán, acseresznyén a Blumeriella. Termést ennek ellenére hoztak ezek a fák is. Ezutánállásváltoztatás miatt el kellett hagynom ezt a kertet.1986-ban olvastam Bill Mollison, és David Holmgren könyvét a permakultúráról. F mondanivalója az, hogy ha az ember továbbra is ilyen mértékben folytatja a Földtartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élvilágot, és önmagát.Megoldásként a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebbérvényesítését javasolja az ember élhelyén, és szükségletei megtermelése során.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Prth Andi liked this
Borsos Beáta liked this
Stefánia Bédy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->