Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
32Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Turisticke Agencije i Hotelijersko Poslovanje

Turisticke Agencije i Hotelijersko Poslovanje

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 6,270|Likes:
Published by Veljko Golubovic

More info:

Published by: Veljko Golubovic on May 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2014

pdf

text

original

 
Sadržaj
 Literatura
1.
 
Uvod 
Za efikasno funkcionisanje turističkog tržišta neophodni su posrednici među svimučesnicima, u poslovanju. Turističke agencije predstavljaju najrasprostranjeniji oblik  posredovanja između turističke tražnje i ponude. Turističke agencije su privredno preduzećekoje usluge trećih preduzeća, potrebnih za putovanje i boravak, posreduje turistima ili teusluge nudi u posebnim kombinacijama kao nove sopstvene usluge. Jedan od važnijih partnera turističke agencije jeste, upravo, hotelsko preduzeće (zajedno sa ugostiteljstvom)
1
 
koje pruža usluge smeštaja, ishrane i pića turistima, odnosno sve neophodne uluge kako bi sezadovoljila turistička potreba sa jedne strane i ostvarili pozitivni rezultati poslovanja sa druge.S toga, u narednom izlaganju, govorićemo o tome kako i na koji način turističkeagencije posluju sa hotelijerstvom, vrstama ugovora koje podrazumevaju niz obaveza obejuučesnika na turističkom tržištu, kao i pravila po kojima se one vode.
2
 
2.
TEHNOLOŠKA USLOVLJENOST I ZAJEDNIČKIEKONOMSKI INTERESI TURISTIČKIH AGENCIJA IHOTELIJERSTVA
Turističke agencije i hotelska preduzeća su najvažniji partneri u poslovanju naturističkom tržištu. Predmet njihove saradnje jesu osnovne vrste usluga koje nudi hotelijersko preduzeće: noćenje sa doručkom, polupansion (noćenje, doručak i jedan od glavnih obroka – ručak ili večera) i pun pansion (noćenje i sva tri obroka). Mogućno je da turistička agencijaželi da korisnicima svojih usluga obezbedi samo obrok u hotelu, pa stoga angažuje samorestoranske kapacitete hotela. Bitno je istaći da ugostiteljski kapaciteti, a u okviru njih ihotelski, predstavljaju nezamenljivi deo savremene usluge koju pruža turistička agencija. Tosvedoči o tehnološkoj isprepletanosti poslovanja ovih preduzeća, odnosno o upućenosti jednihna druge u okviru poslovanja.Upućenost ovih preduzeća na saradnju prositiče iz zajedničkih ekonomskih interesa.Oni podrazumevaju saradnju koja treba da bude korisna i, po mogućstvu, dugotrajna, a počivana međusobnom razumevanju i poverenju. Turističke agencije moraju u ovom poslovnomodnosu, da budu sigurne u kvalitet usluga koje pružaju hotelska preduzeća. To je osnova dakorisnici usluga turističkih agencija budu zadovoljni, iz čega i proizilazi i ekonosmki uspehturistke agencije na dugoročnoj osnovi. Ukoliko hotelsko preduzeće ne obezbediodgovarajuću uslugu kako je to garantovala turistička agencija, onda ona snosi posledice (biloda je nastupila kao posrednik u prodaji, bilo kao stvaralac sopstvenog aranžmana).Hotelsko preduzeće je zainteresovano za saradnju sa turističkim agencijama pre svegazbog boljeg korišćenja kapaciteta. U tom slučaju, postoji i raskorak između potreba hotelskog preduza i turistke agencije. Naime, turistke agencije žele saradnju posebno urazdobljima najvećeg usredsređenja turističkog prometa tj. kad je glavna sezona. S drugestrane, hotelska preduzeća u tom razdoblju i nemaju većih problema sa prodajom kapaciteta.Potrebno je stoga uravnotežiti ove dve tendencije i naći osnove za saradnju u celogodišnjem periodu, i to ukoliko je moguće, na dugoročnoj osnovi.Povezivanje ovih preduzeća iz zajedničkih ekonomskih interesa podrazumeva postojanje međusobnog poverenja posebno u odnosu na:
 prihvatanje rezervacija turističkih agencija od strane hotelskih preduzeća,izbegavanje dvostruke prodaje (tzv. prebukiranje)
3

Activity (32)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
vukbor liked this
Milena Minic liked this
Atifa Cavkic liked this
Tijana Daskovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->