Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
44Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Skrip Forum

Skrip Forum

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 13,410|Likes:
Published by Taufik Ahmad

More info:

Published by: Taufik Ahmad on May 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2015

pdf

text

original

 
(WATAK DALAM FORUM INI HANYA REKAAN)
SKRIP FORUM (MASALAH GEJALA SOSIAL DALAM KALANGAN REMAJA)
Pengacara(P): Mohd RuzainiAhli Panel 1(A1): Taufik IsyhamudinAhli Panel 2(A2): Mohd Hafiz
P
: Assalamualaikum dan selamat pagi. Masalah gejala sosial dalam kalanganremaja pada masa kini kian meruncing seperti yang dapat kita dapat lihatmelalui media massa kini terdapat banyak kes jenayah yang melibatkan pararemaja telah berlaku daripada sekadar memontang kelad hinggalahkesanggupan untuk membunuh insan lain dan hal ini telah membawa kepadapelbagai masalah samaada dari segi sosio masyarakat dan juga ekonominegara. Oleh itu, bersama kita pada pagi ini bagi membincangkan masalahgejala sosial dalam kalangan remaja ialah dua orang doktor terkemuka iaituDr.Hafiz dan Dr.Taufik. DR.hafiz merupakan pakar motivasi diri dan beliau juga merupakan penceramah motivasi diri dan telah berceramah hingga keluar negara manakala Dr.Taufik pula merupakan pakar psikologi daripadaHUKM dan beliau telah terlibat dalam pemulihan akhlak di Pusat PemulihanAkhlak, Cheras.
P
: Pada pandangan Dr.Taufik, Apakah penyebab masalah gejala sosial dalamkalangan remaja ini berlaku.
A1
: Pada pandangan saya, faktor utama kepada berlakunya masalah gejalasosial dalam kalangan remaja adalah disebabkan daripada pengaruh media.Media pada masa kini banyak memaparkan unsur lucah dan ganas yangmana telah membawa pengaruh negatif dalam diri remaja. Terdapat juagaceriata yang pada asalnya bertujuan untuk mendidik tentang keburukan danakibat daripada gejala negatif seperti Bohsia, KL menjerit, dan KL driftsebaliknya umpama keris makan tuan mendedahkan lagi remaja kepadaunsur negatif. Dalam dunia tanpa sempada mudah untuk para remajamendapatkan akses kepada bahan negatif contohnya melalui internet yangmana tidak terdapat sebarang penapisan yang boleh digunakan bagimengawal penyebaran unsur lucah dan keganasan dalam kalangan remaja.
P
: Pada pandangan Dr.Hafiz pula, Apakah mungkin lagi penyebab kepadaberlakunya masalah sosial dalam kalangan remaja?
A2
: Selain daripada pengaruh media yang dinyatakan oleh Dr.Taufik taditerdapat juga faktor rakan sebaya. Rakan sebaya merupakan individu yangpaling memahami diri remaja terbabit disebabkan daripada mereka berada
 
dalam lingkungan umur yang sama menjadikan remaja lebih mudah untukmempercayai dan mengikuti tingkah laku, aktiviti dan pengaruh negatif yangdibawa oleh rakan sebaya mereka. Contoh paling senang ialah merokok iaitumasalah disiplin yang banyak dan sukar untuk ditangani di sekolah-sekolah diMalaysia dan ramai daripada remaja yang terlibat dalam aktiviti merokokakibat daripada pengaruh dan ajakan rakan sebaya. Lantas menjerumuskanmereka dalam persekitaran yang negatif. Bercakap tentang pengaruhpersekitaran kita boleh bahagikan kepada dua iaitu masyarakat dan kawasankediaman. Bercakap tentang masyarakat ini saya merujuk kepadamasyarakat yang tidak mnghiraukan tentang kegiatan yang dilakukan olehpara remaja dan ini menyebabkan remaja lebih berani untuk melakukankegiatan yang tidak berfaedah tersebut seperti berdua-duaan, merokok,ponteng kelas dan bergaduh. Terdapat juga masyarakat yang sebaliknyamenggalakkan remaja untuk terlibat dengan aktiviti tak senonoh dan ini yangmerunsingkan kita sekarang. Bagi kawasan kediaman pula contohnya kelabmalam yang beroperasi tanpa had masa bahkan membenarkan lagi remajabawah umur memasuki premis mereka. Tempat terbabit merupakan sarngkepada pelacuran, dadah, dan kongsi gelap yang mana akan merosakkanremaja kita. Seterusnya, kurangnya didikan agama secara formal mahupuntidak formal kerana sesungguhnya setiap agama tidak mengajarkemungkaran dan dengan kurang didikan agama remaja akan kurang ambilpeduli tentang hal-hal kemungkaran.
P
: Dr.Taufik ada apa-apa yang ingin ditambah?
A1
: Penerangan yang dilakukan Dr.Hafiz tadi amat terperinci tetapi tidakdilupakan peranan ibu bapa yang kian hilang kurang memberikan perhatianakibat kesibukan bekerja turut merupakan faktor kepada masalah ini. Sistempendidikan Malaysia yang terlalu berorientasikan kepada peperiksaan telahmenyebabkan pengiktirfan pelajar dilihat lebih kepada akademik danbukannya daripada pembentukan sahsiah dan jati diri mereka. Lantasmemnyebabkan mereka yang mempunyai bakat lain berasa tersisih semasamengikuti program yang dilakukan di sekolah. Maka hilanglah peranansekolah dalam membentuk generasi muda kita.
P
: Dapat kita rumuskan daripada apa yang dikatakan oleh kedua-dua saudarakita penyebab kepada masalah gejala sosial dalam kalangan remaja adalahpengaruh daripada media yang terdiri daripada media cetak dan mediaelektronik telah mendedahkan remaja kepada unsur negatif dan akibatdaripada kurangnya kawalan terhadap sistem maklumat memudahkan lagiuntuk bahan-bahan berunsur negatif sampai kepada remaja. Selain itu,pengaruh daripada rakan sebaya ngatif terhadap diri remaja menjerumuskanlagi mereka dengan gejala sosial. Pengaruh persekitaran masyarakat dankawasan kediaman mereka telah mendorong mereka untuk terlibat dengan
 
gejala sosial dan hal ini amat sukar untuk dikawal. Kelemahan sistempendidikan negara yang lemah menyabakan keciciran perhatian terhadapremaja yang kurang menyerlah dalam akademik menjadikan mereka hilangsemangat untuk meneruskan hidup sebaliknya melibatkan diri dengan gejalasosial.
P
: Soalan seterusnya saya tujukan kepada Dr.Taufik. Pada pendapat doktor,Apakah kesan daripada masalah gejala sosial dalam kalangan remaja?
A1
: Pada pendapat sayalah, kesan yang pertama semestinya akhlak remajaakan rosak dan menjadikan mereka kurang ajar terhadap orang yang lebihtua dari mereka hinggakan ada yang menjadi anak derhaka melawan cakapibu bapa mereka. Remaja terbabit akan selalunya terlibat dengan kes jenayah seperti merogol, membunuh, kongsi gelap dan peras ugut. Hal ini,amat membimbangkan kerana akan hilanglah pelapis generasi muda kita.
P
: Bagaimana pula dengan Dr.Hafiz, Apakah pandapat doktor dalam kesanmasalah gejala sosial dalam kalangan remaja?
A2
: Pada pendapat saya, seperti yang dapat kita lihat pergaulan bebas sesamaremaja lelaki dan perempuan makin menjadi-jadi hinggakan ada yang sudahpun bersekedudukan. Akibat daripada itu terdapat banyak kes buang bayiyang telah terjadi ada yang dibuang di tong sampah, di masjid dan di tandaspun ada. Ini menunjukkan betapa rosaknya akhlak mereka sedangkanbinatang pun sayangkan anak. Tetapi ramai juga yang cuba menjadi ibutetapi gagal kerana kurangnya sokongan ahli keluarga.
P
: Begitu teruknya kesan daripada masalah sosial dalam kalangan remajatuan-tuan semua. Akhlak mereka rosak hingga sanggup menderhaka kepadaibu bapa dan akibat dari itu mereka terlibat pula dengan kes jenayah.Manakala mereka yang telah terlanjur pula sanggup membuang anak kecilyang tidak berdosa dalam tempat yang amatlah menyedihkan.
P
: Oleh itu Dr.Hafiz, bagaimanakah cara yang boleh kita lakukan bagimenyelesaikan masalah gejala sosial ini?
A2
: Kita perlulah meningkatkan pendidikan agama di Malaysia dari segi formalataupun tidak formal kerana agama dapat membantu membentuk sahsiahdiri remaja yang baik. Program seperti JQAF iaitu pembelajaran Al-Quran danfardhu ain perlu dipergiatkan lagi mahupun di sekolah ataupun di surau danmasjid. Penekanan terhadap pemakaian menutup aurat perlu lebihditekankan dan begitu juga batas pergaulan antara remaja lelaki danperempuan. Perlulah juga kita mengadakan ceramah keagamaan bagimembentuk sahsiah diri remaja mengelakkan mereka dari terlibat dengangejala sosial mahupun bila sudah meningkat dewasa. Selain itu, ibu bapa

Activity (44)

You've already reviewed this. Edit your review.
Miftahul Jannah reviewed this
menarik, saya suka :)
afiq liked this
Mohamed Hafiz liked this
JoanneGohXinYie liked this
Maisara Sara added this note
:)
NurulNadiahAli liked this
Maisara Sara liked this
adilakamaruzaman added this note
perfect!!!
adilakamaruzaman liked this
1 thousand reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->