Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
37Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
APICULTURA

APICULTURA

Ratings: (0)|Views: 1,281|Likes:
Published by martin eden
bees...
bees...

More info:

Published by: martin eden on May 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

 
STUPARITUL
.....Încă din timpurile străvechi, albinele au avut un rol important în evoluţia vieţii pepământ. Ca si agenţi polenizatori au contribuit la dezvoltarea florei, la răspândirea plantelor ce acopereau ecosistemele zonale si continentale. Marea răspândire pe care o cunosc înprezent rasele de albine denotă o capacitate de adaptare a acestor insecte la cele maivariate condiţii de relief, climă si vegetaţie. În comparaţie cu alte specii, albina, datorităparticularităţilor ei biologice, prezintă un foarte puternic caracter conservator, în sensul căintervenţia omului în viata si activitatea ei nu se poate face decât în acord cu instinctelespeciei, puternic consolidate genetic. Albinele dintr-o familie formează o unitate socialăbine definită si organizată instinctual după reguli riguroase caracteristice si altor insectesociale, cum ar fi furnicile. De aceea, albina singură, în afara familiei, nu poate trăi, fiindabsolut dependentă de viata în interiorul coloniei........Pe parcursul subcapitolelor următoare voi abordasistematica albinei melifere,localizarea albinelor în lumea insectelor,biologia albinei, elementele anatomo-fiziologicece caracterizează această insectă; de asemenea voi face referire laalbină şi familia dealbine, privită ca o unitate socială bine definită..Albinele în lumea insectelor .....Insectele constituie un grup zoologic imens pe care naturaliştii îl apreciază la mai multde un milion de specii, din care în jur de opt sute de mii sunt descrise, inventariate,clasificate şi conservate în colecţii, ca aceea a Muzeului naţional de istorie naturală dinParis......Este deci, de departe grupul zoologic cel mai numeros, atâta timp cât numărul total despecii animale vii, cunoscute până acum, de la protozoare până la mamifere este evaluat laun milion. Nu este însă un grup de ordin superior, ca încrengătura. Insectele alcătuiescmult mai modest numai o clasă, ceea ce înseamnă că reprezintă în arborele genealogic alanimalelor o ramură secundară. Sunt vecine, în încrengătura artropodelor, cu crustaceii,miriapodele şi arahnidele. Se poate deci afirma că este vorba de un ansamblu foarteomogen, ca şi când natura a pus la punct un prototip, pe care apoi l-a reprodus în sute demii de exemplare modificând de fiecare dată numai câteva detalii, păstrând cu grijă acelaşiplan general. Caracterele generale ale insectelor .....Schema generală de organizare a insectelor este aceea pe care o găsim la toateartropodele, animale caracterizate prin tegumente chitinoase, corp alcătuit din segmentearticulate (de unde şi numele de artropode), dezvoltarea comportând năpârliri, ochicompuşi, inimă cu ostiole şi musculatură striată.
1
 
.....Dar, pe lângă aceste caracteristici, foarte generale, găsim la insecte câtevaparticularităţi obligatorii care le disting de vecinii lor crustaceii sau arahnidele. Ele aucorpul compus din trei părţi :capul format din şase sau şapte segmente sudate ;toracele format din trei segmente ;abdomenul format din unsprezece segmente ; În plus, au trei perechi de picioare, ceea ce le distinge, de la prima vedere, de păienjeni(care au patru), două perechi de aripi (de cele mai multe ori), o singura pereche de antene,Iar dezvoltarea lor comportă metamorfoze......Cu excepţia mediului marin unde sunt foarte puţine la număr, insectele se întâlnesc întoate mediile terestre, acvatice şi aeriene. Alimentaţia le este foarte variată, iar piesele lor bucale prezintă fără greş o adaptare riguroasă la respectivele regimuri alimentare. Glandelesalivare sunt bine dezvoltate şi pot prezenta specializări (secreţie de mătase, de exemplu).Enzimele digestive sunt corespunzătoare alimentaţie lor......La insecte excreţia se face prin organe speciale numite tuburile lui Malpighi, al căror număr este variabil de la un grup la altul şi care joacă rolul rinichilor de la vertebrate......Sistemul nervos cuprinde o parte centrală, creierul şi un lanţ nervos ventral divizat însegmente corespunzând segmentelor corpului. Organele de simţ sunt foarte binedezvoltate şi pot prezenta o înaltă specializare......Au un sistem circulator care cuprinde : inima contractilă şi un vas, aorta. În interiorulcavităţii generale, organele sunt scăldate într-un lichid numit hemolimfă. Oxigenul din aer este adus la ţesuturi printr-un sistem respirator constituit din saci aerieni şi de trahee carese ramifică la extrem......Reproducţia prezintă variante numeroase, dar de regulă sexele sunt separate şi existăun dimorfism sexual important adică aspectul exterior al masculilor diferă de al femelelor.Fecundarea este internă. Fenomenele de partenogeneză sunt frecvente, mai ales lahimenoptere şi hemiptere, fenomen descoperit încă din secolul al XVIII-lea. Deşi existanumeroase cazuri de viviparitate, de exemplu, puricii, insectele sunt, în general, ovipare. Clasificarea insectelor .....Înmulţirea exagerată a speciilor la insecte, atrage după sine inevitabil, o clasificarefoarte complexă, care este de altfel în permanenţi schimbare. Cu toate acestea, la nivelulmarilor diviziuni sistematice se poate ajunge la o clasificare care nu se mai schimbă mult.Clasa insectelor este împărţită în douăsprezece supraordine divizate în ordine, acestea larândul lor în familii, apoi în subfamilii, în genuri şi, în final, în specii......Ordinele constituie de fapt marile unităţi sistematice cu care sa lucrează curent. Ele potfi foarte omogene astfel încât noţiunea de dipteră sau lepidopteră este aproape instictiv înţeleasă de necunoscător care o traducă prin cuvântul muscă sau fluture.
2
 
.....Caracterele de care se ţine cont pentru a clasifica insectele sunt cele ale pieselor bucale, ale aripilor şi ale segmentaţiei, dar şi a unor organe foarte specializate cum suntpiesele genitale..... Organigrama ce reprezintă schematic clasa insectelor şi ordinele acestei clase, pe liniaalbinei.
3

Activity (37)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
radvansorin liked this
aicacs liked this
Octavian Chitanu liked this
Apetrei Gheorghe liked this
Apetrei Gheorghe liked this
paraschiv54 liked this
Raris Alexandra liked this
caracicula liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->