Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sinan Hasani(i Permisuar

Sinan Hasani(i Permisuar

Ratings: (0)|Views: 107|Likes:
Published by Fjala e Lire

More info:

Published by: Fjala e Lire on Jun 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

 
 Halit Xhemë Elshani
PASARDHËS I FAIK KONICËS NË BRUKSEL
 
LAJTHITJËT E
“BABALLAR
Ë
VE” T
Ë KOMBIT NË BRUKSEL E VUEN IBRAHIMRUGOVËN NË TË NJATAT VALË MË SINAN HASANIN?
PASARDHËS I FAIK KONICËS NË BRUKSEL ËSHTË PA DYSHIM IDRIZ BASHA I NOVOSEJT!Sinan Hasani në librin e vet ;
“Kosovo,istina i zablude”
,e botuar nga Qendra për Informacion dhePublikime në Zagreb më 1986, përkatësisht
nga Biblioteka:”
Fuqitë e fshehta
”,
e dorëzuar Akademisë seShkencave dhe Arteve të Kosovës më 17.03.1986 ,e cila më ra në dorë këto ditë dhe vendosa të bëjë njëshkrim dhe një analogji të shekullit të kaluar. Ajo benë fjalë gjoja për veprimtarinë subversive tëemigracionit dhe ishte në shërbim të shërbimit inteligjent përkatësisht në funksion të shërbimit të fshehtëe Sinani shef i atij shërbimi famë keq!? Pra në këtë libër në mes tjerash Sinan Hasani shkruan përveprimtarinë armiqësore të:
siç thotë ai kinse psikiatër dr Idriz Basha
i Novosejt më prejardhje ngaShqipëria i cili kishte jetua një kohë si emigrant në Kosovë dhe kishte vazhdua gjimnazin real në kl. meProf. dr. Fahri Sejdiu, të cilin e kujton me nostalgji sepse as një herë nuk e pa ma dhe i cili nuk e vizitojkurrë Kosovën për shkaqe të botëkuptimit dhe kualifikimit armiqësor qe i benë aso kohe Sinan Hasani nëlibrin e vet:
“Kosova,e v
ërteta dhe lajthitjet (mashtrimet
)”
. Po si ka mund të jetë ai adoleshent fashist nëish Jugosllavi qe e ka strehua!?. Profesor Sejdiu sa herë takohem më të me porosit dhe i dërgon librat eveta si shenjë respekti qe ka për të për shokun e klasës.
 
 
1.Kopertina e librit dhe faqja 227 në të cilën shkruan për dr.Idriz Basha i Novosej
Idrizi si i ri ikën me familje nga Shqipëria në Kosovë dhe vazhdon shkollën në Gjimnazin real nëPrishtinë, pastaj kalon një kohë në strehimoren e njohur në Gerovë të Republikës së Kroacisë.
NgaGerova në mënyrë të organizuar nga Mbretëria Belge më ndërmjetësimin e kishës katolikeemigron në Belgjikë. Aty i vazhdon studimet në mjekësi. Veprimtari, publicisti, psikoanalistiIdriz Basha i Novosejt është i pari dhe i rralli nga emigracioni i vjetër shqiptar që është marrë mëçështjen e pa zgjidhur kombëtare,më ndarjen e pa drejt të kombit shqiptar. Ky veprimtar e kambajt të gjallë çështjen atdhetare më shkrime dhe më kontakte më njerëzit vendimmarrës më mendikim në Evropë dhe më gjerë. Fillimisht si zë i vetëm, pas të madhit Faik Konicës pastaj ju kabashkangjitur heroi i diplomacisë shqiptare z. Enver Hadri dhe më pastaj Riza Budakova. Kampasur fatin të takoja ,të njihem dhe të shkruaj për të madhin Idriz Basha. Në Bruksel më plot tëdrejtë mund të thuhet se: pas 100 vjetëve pasardhës i Faik Konicës është pikërisht Idriz Basha.Për çudi as një vlerësim nuk iu është dhënë nga kosovarët, nga institucionet dhe Shteti i Kosovës,për të cilin investojë tërë qenien e vet intelektuale. Sot është në gjendje të rëndë shëndetësore dhei kujton me krenari te përziera me mallëngjim ato përpjekje sublime për të sensibilizua çështjen epa zgjidhur kombëtare. Nga shoqata Miqtë e TMK-ës me seli në Bruksel ka marrë njëMirënjohje para tri viteve.
2.Enver Hadri para Parlamentit Evropian Riza Budakova, Kimete Xhelal Bej Mitrovica-Basha, Halit Elshani: Brukseli çelula e lëvizjes mbarëkombëtare e Enver Hadrit.
Kjo ka një gjenezë,një histori qe duhet përkujtuar më ngulm, personifikimi si fashist si armik ngashërbimet
sekrete “
Fuqitë e fshehta
Jugosllave dhe nga shkrimi për të qe ia benë aso kohe Edhii zhugaft i Kosovës
akademik
Sinan Hasani në librin e vet të lartshënuar .Është skandaloze dhe jo reale. Ai as në Kosovë as në Mbretërinë e Belgjikës nuk ka pasur fashizëm përkatësisht nukkanë qenë këto shtete fashiste,andaj nga ai kualifikim aq i rwndw po aq edhe shantazhues. Ai nëfaqen 233 shkruan për librin e Idriz Bashës:
 Monografia apo Libri i Bardhë - Kosova- përpjekjet
 
 tona
 
duke mos ja ditur mirë titullin, të cilën Idrizi e ka shkrua në cilësinë e kryetarittë Lidhjes Nacionaliste Shqiptare në Belgjikë,e quan emigrant fashist nga Shqipëria kur dihet se
 
Shqipëria fashizmin e ka luftua e para dhe është çlirua nder shtetet e para Ballkanike pandihmën e jashtme. Sinanin e mundonte më shumë se Idriz Basha e shkruante në cilësinë ekryetarit Botëror të Shqiptarëve nga Kosova e cila gjë e kishte mllefosur shumë i kishteshqetësuar edhe të ashtuquajturit
Baballarë të
kombit”
,duke i cilësua at si jo kompetent dhe sikryetar i Legalitetit më seli në Bruksel. Tani ai bie në sy nga shteti
 – 
shërbimet sekrete Jugosllavei cili në Belgjikë ka pasur një shtrirje të gjerë, nga emigracioni nga vinte sepse kosovarët i quanintë kuq dhe nga kosovarët kolaboracionistët qe gjoja merreshin më çështjen e shqiptarëve. Kytrinom i ka ndjekur gjatë tërë veprimtarisë se tyre i cili ka rezultuar më vrasje të njohura. IdrizBasha përkujton
:”
Pas kthimit të varrimit të Vehbi Ibrahimit, isha në veturë me Enverin dhe iabëra një pyetje: Kush e ka rendin tani, me u vra nga shkau!? Ti apo unë! Jo Idriz unë e kamrendin përfundoi
Enveri” dhe
siç dihet ashtu edhe ndodhi. Enveri ka pasur njohuri apo më mirëmë thënë parandjeu. Sinani në libër vazhdon: E ka botua pamfletin anti jugosllav
”Kosovo
-1981-
1982” me hart
ën e Shqipërisë Etnike (Shqipërisë së madhe). Kjo libër apo me mirë të themi kyinformator është në të vërtet përmbledhje, korrespondenca e letrave qe ua ka dërgua çarqevevendimmarrëse (dhe përgjigjeve qe kishte marr Idrizi nga ta, (vërejtja ime). Të gjitha këtofunksione e pengojnë dhe i përmend më pietet,a nuk përmend se: Dr. Idrizi ka shkruar dy libra,aty të lartë shënuar dhe atë
:
 Esat
 Pasha dhe Shqipnija”.
 
Këto dy libra pata fatin
t’ 
i shoh miku i shqiptarëve Senatori Villy Kuijpers në Herent të Belgjikës më
 
rastin
e
një vizite qe i bëramë 18.03. 2011.Ishte kënaqësi dhe nder të takohesh me një mik i cili kishte përjetue sulm në zemër nga lemeria qe kishte parë nga përndjekja e këlyshëve të Sllobodan Millosheviqit. Më qërast ia kishin marr pasaportën belge dhe ai i kishte dhanë 500 DM për një pasaportë jugosllave për të muajt me u kthye. Për këtë gjendje ai beri një raport dhe e alarmoi jo vetëm Belgjikën por edhe Evropën.
 3.Villy Kuijpers me Halit Elshanin,dy librat e Idriz Bashës,Villy,shoqeja,nipi me flamurin shqiptar.
Këto dy libra Idrizi ia kishte dergue mikut shqiptar pë
r t’u njoftue edhe p
ër gjendjën e popullit tëvet, pë
r t’i p
ërkthye nga frengjishtja në flamanisht dhe pë
r t’i botu
a, sepse ai vet nuk kishtemundësi materiale pë
r t’i p
ërkthyer dhe botuar. Në të parën, kronologjia e tij në fillim ka njëporosi të shkruar me dorë, parathënien, një përmbledhje nga Kimete Mitrovica-Basha si: letra,

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->