Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Analiza Fizico-chimica a Uleiului

Analiza Fizico-chimica a Uleiului

Ratings: (0)|Views: 2,087|Likes:
Published by gaitanaru_m

More info:

Published by: gaitanaru_m on Jun 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/07/2013

pdf

text

original

 
 ANALIZA FIZICO-CHIMICA A ULEIULUI 
1.Caracteristici generale
Calitatea uleiurilor vegetale se stabileste pe baza efectuarii unor analize delaborator. Metodele de analiza utilizate pentru uleiuri sunt de mai multe feluri si anume:-metode fizice;-metode chimice;a. Analiza fizica are drept scop cercetarea proprietatilor fizice ale uleiului sistabilirea anumitor indici calitativi ca: densitatea relativa, viscozitatea,indice derefracţie,etc. b. Analiza chimica urmareste stabilirea compozitiei chimice a uleiului, bazata peanumite proprietati chimice a componentilor determinati.Analiza chimica poate fi
calitativa
, cand se identifica numai substantelecomponente, si
cantitativa
, cand se stabileste si proportia in care acestea se gasesc inuleiul analizat.A ) Determinarea punctului de topire prin alunecare. Punctul de topire dedetermina la uleiurile solidificate prin hidrogenare si la grasimile solide.B) Determinararea vascozitatii. Vascozitatea exprimata in grade Engler ( ºE ),reprezinta raportul dintre timpul de scurgere a unui anumit volum de ulei si timpul descurgere a aceluiasi volum de apa distilata la 20ºC. Vascozitatea uleiurilorse determinacu vascozimetrul Engler.C ) Determinarea indicelui de saponificare : Indicele de saponificare reprezintacantitatea de hidroxid de potasiu, in mg, necesara pentru saponificarea unui gram de probD) Determinarea densitatii : Densitatea sau masa unitatii de volum este o proprietate caracteristica pentru lichide ca : ulei, lapte,etc. In practica densitatea sedetermina prin metode comparative in raport cu masa specifica a apei si se folosestenotiunea de densitate relativa.Densitatea relativa reprezinta raportul intre masa unui volum de substanta si masaaceluiasi volum de apa distilata, la aceeasi temperatura. Densitatea relativa se determinafrecvent cu ajutorul areometrului, cu picnometrul, cu balanta Mohr-Westphal.
 
E ) Determinarea indiceluide refractie : Consta in determinarea continutului desubstanta uscata a uleiului.Metoda se bazeaza pe proprietatea substantelor transparente de a devia raza delumina, care le strabate.Indicele de refractie variaza in functie de urmatorii factori : concentratia solutiei,lungimea razei de lumina, temperatura la care se face determinarea.Pentru determinarea indicelui de refractie se poate folosi:-refractometrul Zeiss, pentru produse alimentare,-refractometrul Wellny Zeiss.
2.Examenul fizicochimic aluleiului 
2.1.Determinarea indicelui de saponificare
Indicele de saponificare reprezinta cantitatea de hidroxid de potasiu, in mg,necesara pentru saponificarea unui gram de proba.Acest indice caracterizeaza masa moleculara medie a acizilor ce intra incompozitia uleiurilor si grasimilor.
Aparatura :
-Balon de saponificare (rezistent la alcalii) cu capacitatea de 250 ...300cm3.-Refrigerent de aer, avand o lungime de minimum 650mm.
Reactivi :-
Acid clorhidric 0,5 n.-Hidroxid de potasiu, solutie alcoolica: sedizolva circa 35...40 g hidoxid de potasiu (cu un continut cat mai mic de carbonat) intr-un litru de alcool etilic 95%,mentinand temperatura sub 15 ºC, in tot timpul dizolvarii. Solutia trebuie sa fie clara siincolora in caz contrar se filtreaza, respectiv se purifica alcoolul etilic.-Fenolftaleina, solutie alcoolica 1 %.
Modulde lucru:
Setopeste proba (in cazul in care nu este lichida la temperatura camerei), la otemperatura cu cel mult 15 ºC peste punctul ei de topire, se deshidrateaza cu sulfat desodiu anhidru si se filtreaza prin hartie de filtru, pentru indepartarea impuritatilor si aurmelor de apa.Intr-un balon de saponificare, se cantareste cu o precizie de 0,0002 g o cantitatede proba astfel aleasa incat consumul de reactiv la titrare sa reprezinte 45...55% dinconsumul probei martor. Ingeneral se cantaresc circa 2 g din proba. Se adauga cu biureta 25cm solutie alcoolica de hidroxid de potasiu.
 
Se monteaza un refrigerent de aer, si se fierbe cu reflux pana la completasaponificare. Pentru majoritatea uleiurilor vegetale, o durata de saponificare de o oraeste suficienta. In timpul saponificarii trebuie supravegheat ca vaporii sa nu ajunga la partea superioara a refrigerentului, pentru a evita eventualele pierderi de componentivolatili.Dupa saponificare, inainte de completa racire a probei, se spala refrigerentul cu putina apa distilata si dupa indepartarea refrigerentului, se titreaza proba cu acidclorhidric 0,5 n in prezenta de fenolftaleina, pana la disparitia culorii rosii.Indicele de saponificare
    
 g  KOH mg m I 
1
05,28
în care:
V -
volumul acidului clorhidric 0,5 n folosit la titrarea probei martor, în cm
3
,
V -
volumul acidului clorhidric 0,5 n folosit la titrarea probei de analizat, în cm
3
,
m -
masa probei luate pentru determinare, în g,28,05-cantitatea de hidroxid de potasiu, în mg, corespunzătoare la 1 cm
3
acidclorhidric 0,5 n.Diferenţa între două determinări nu trebuie să depăşească 0,3.
2.2.Determinarea indicelui de refractie
Consta in determinarea continutului de substanta uscata a uleiului.Metoda se bazeaza peproprietatea substantelor transparente de a devia raza delumina, care le strabate.Indicele de refractie variaza in functie de urmatorii factori : concentratia solutiei,lungimea razei de lumina, temperatura la care se face determinarea.Pentru determinarea indicelui de refractie se poate folosi:-refractometrul Zeiss, pentru produse alimentare,-refractometrul Wellny Zeiss.1.Descrierea aparatului :Refractometrul Abbe-Zeiss (fig.) se compune din:

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Andreea Dedeea liked this
Valeria Vali liked this
Robert Marica liked this
Szabo Ilona liked this
Nina Garstea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->