Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
EXERCIŢII sI MIJLOACE SPECIFICE CULTURISMULUI

EXERCIŢII sI MIJLOACE SPECIFICE CULTURISMULUI

Ratings: (0)|Views: 74|Likes:
Published by Tiberiu Szabo

More info:

Published by: Tiberiu Szabo on Jun 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2013

pdf

text

original

 
EXERCIII sI MIJLOACE SPECIFICE CULTURISMULUI, PENTRU PREVENIREA sICORECTAREA PRINCIPALELOR DEFICIENE FIZICEDe la început trebuie sa ne delimitam strict domeniul de actiune, si anumeca:
 EXERCIIILE DE CULTURISM AJUT DOAR ÎN FAZA PROFILACTIC sI CORECTIV  A DEFICIENELOR FIZICE !
celelalte 2 faze pe care le poate recunoaste o deficienta,ortopedica si chirurgicala intra sub jurisdictia si competenta medicilor ortopezi si chirurgi.Exercitiile fizice considerate specifice culturismului sunt exercitii care actioneazasegmentar si strict localizat asupra grupelor sau muschiului interesat. Din aceasta cauza, chiar daca aceste exercitii se fac cu sau fara sarcina de lucru, ele devin excelente mijloace în lupta cu odeficienta fizica. În general exercitile au o tehnica simpla, sau oricum usor de deprins,astfel vom înterbuinta termenii:
exercitiu de baza
si
exercitiu suplimentar 
. Exercitiul de baza esteexercitiul care are o tehnica simpla, la care se foloseste o greutate de lucru mare, si care are cadirectie de miscare una din directiile functionale în articulatia în care se executa miscarea.Exercitiul suplimentar are o tehnica mai elaborata, de multe ori se executa la instalatii si masinispecifice (helcometre, Smith-machine, scripeti, etc.), lucrul segmentar se executa extrem deizolat, iar directiile de miscare nu coincid de fiecare data cu cele functionale. De cele mai multeori, atunci când se structureaza un program de lucru pentru o grupa musculara, se va avea învedere ca pentru o grupa mare musculara (ex. musculatura coapselor)sa se esaloneze 2 exercitiide baza si 2 suplimentare, iar pentru o grupa musculara mica (ex. biceps brahial) 1 exercitiu de baza si 2 suplimentare. Cu siguranta cifrele de mai sus sunt doar orientative, ele putând varia înfunctie de etapa în care se afla sportivul (competitionala, necompetitionala), nivelul de performanta atins (dezvoltare musculara) sau gradul deficientei fizice pentru careia i seadreseaza.Din punctul de vedere al executiei exercitiilor trebuie spus ca acestea se vor executa lanivelul maximului de amplitudine functionala conform opiniei ca
miscarea incompleta dezvoltamuschiul incomplet 
. De asemenea se vor evita pe cât posibil momentele inertiale, balansarile sauorice altfel de manevrare in afara de contractia musculara strict în muschiul care lucreaza.O mentiune speciala o facem in ce priveste scopurile practicarii exercitiilor fizice deculturism si anume ca
 scopul este lucrul muscular segmentar, respectiv hipertofia musculara sinu ambitia de a ridica anumite greutati indiferent de valoarea acestora.
Facem aceastamentiune deoarece de multe ori practicantii acestor exercitii confunda situatiile trans 929f56jformând antrenamentul de culturism în antrenament de haltere; si doar cu totul întâmplator obiectul de lucru este oarecum acelasi (bara de haltere).Desigur, în abordarea antrenamentelor cu greutati se vor avea în vedere si particularitatilede vârsta si sex ale fiecarui practicant. Astfel,
ante-pubertarii
vor lucra în special cu propriagreutate (genuflexiuni, flotari, tractiuni, flexii ale toracelui pe coapsa din decubit dorsal, extensiiale coloanei din decubit ventral, etc.) iar daca se vor folosi si greutati acestea nu vor depasi 30%din greutatea corporala; intensitatile si volumele de lucru vor fi medii si sub medii, si se vaacorda atentie deosebita perioadei de refacere.
 Pubertarii
vor introduce treptat în pregatiregreutatile fara a depasi intensitatile medii sau usor peste medie. Se vor pastra totusi si exercitii cugreutatea corporala, mai ales tractiunile la bara fixa si flotarile la paralele.
 Post-pubertarii
se vor 
 
antrena dupa toate regulile unui program de antrenament specific cu 3-4 sedinte saptamânale,mai ales daca au un stagiu de pregatire de min. 1-1,5 ani. Sarcinile de lucru vor creste treptat,totusi nedepasindu-se 70-75% din intensitatea maxima.Ca o caracteristica de baza a acestor perioade, mentionam cerintele energetice si plastice pentru întretinera proceselor de crestere si dezvoltare pe care le recunosc exponentii respectivelor vârste. Astfel ratia alimentara zilnica va fi suplimentata astfel încât ea sa acopere pe lânganecesitatile antrenamentului si pe cele expuse mai sus.Pentru corectarea deficientelor fizice, se va avea în vedere ca lucrul efectiv sa se faca pâna la aparitia durerii, singura durere acceptata va fi cea specifica febrei musculare. Nu se vaomite nici mentinerea unei pozitii corective în timpul lucrului, chiar si pentru zonele neimplicateîn efort, iar ca o continuare a travaliului din antrenament, recomandam, controlarea tinuteicorpului pe tota activitatea cotidiana în sensul atitudinii corective.4.1.
DEFICIENELE COLOANEI
 
VERTEBRALE
:4.1.1.
CIFOZA
reprezinta o deviatie în plan sagital (antero-posterior) a coloanei vertebrale,având convexitatea curburii îndreptata posterior. Aceasta poate fi:
cifoza tipica
± se întinde pelungimea curburii fiziologice a coloanei vertebrale;
cifoza atipica
± este mai lunga decât curburafiziologica sau este situata la un nivel.
a) Cifoza functionala
±prezinta tulburari ale functiilor segmentelor implicate.De cele mai multe ori se poate corecta exclusiv prin mijloce kinetice.Din acest tip de cifoze fac parte:
 
atitudinea cifotica apare la cei înalti, slabi, hipotoni, umeri adusi, torace în flexie.Curbura este medie si se corecteaza la extensie;
 
cifoza habituala: de obicei, este urmare a unei atitudini cifotice necorectate;
 
cifoza profesionala apare la persoanele care îsi desfasoara activitatea zi de zi într-o pozitie favorabila aparitiei deviatiei coloanei vertebrale;
 
cifoza compensatorie apare dupa o lordoza primara sau prin compensarea unui toraceînfundat sau în urma unor defecte ale analizatorilor (miopii).
b
 ) Cifoza structurala
(sau patologica) - prezinta modificari structurale anatomice. De celemai multe ori se pot corecta prin tratament complex ortopedico-chirurgical si medical, anunta caurmeaza forme de cifoza structurala. Kinetoterapia intervenind ulterior.
 
cifoza congenitala este prezenta de la nastere. De obicei se prezinta sub forma scurta,neevolutiva si se compenseaza rapid cu lordoza la nivelul superior si inferior. Secorecteaza greu, cu corset si se cauta prevenirea compensarilor.
 
 
cifoza rahitica apare de timpuriu (3-4 ani) din cauza unei hipotonii musculare.
 
cifoza grava a adolescentilor este considerata o tulburare de crestere.
 
cifoza reumatica apare în urma unei poliartrite reumatoide (reumatism deformant). Estelunga si dureroasa.
 
cifoza paralitica apare în urma unei paralizii la nivelul coloanei vertebrale (cauza cea maifrecventa, poliomielita);
 
cifoza traumatica poate avea repercursiuni deosebite asupra maduvei spinarii.Exercitiile specifice asigura corectarea atitudinilor cifotice si a formelor usoare ale cifozelor.Pentru corectare se tonifica musculatura spatelui în conditii de scurtare, prin exercitii fizicecare sa actioneze concentric si în interiorul segmentului de contractie, iar musculatura anterioaraa toracelui în conditii de lungire, prin exercitii excentrice si în afara segmentului de contractie.4.1.2.
LORDOZA
reprezinta o deviatie sau deformatie în plan sagital (antero- posterior) a coloanei vertebrale, cu convexitatea curburii îndreptata anterior.Dupa modul de producere se deosebesc
lordoze functionale
si
lordoze structurale.
 
Lordozele functionale -
 prezinta tulburari ale functiilor segmentelor implicate. Din acest tipde lordoze fac parte:- atitudinea lordotica apare la cei grasi si scunzi, datorita insuficientei tonusului pereteluiabdominal;- lordoza habituala ± continuare a atitudinii lordotice netratate;- lordoza profesionala apare la profesiuni în care predomina mersul cu bratele ridicate siextensie a coloanei vertebrale;- lordoza compensatorie ± compenseaza o cifoza toracala.Se corecteaza sau hipercorecteaza la adoptarea unor pozitii sau miscari test; de cele maimulte ori se pot corecta exclusiv prin mijloace kinetice.
Lordozele structurale ± 
 prezinta modificari structurale anatomice
:
 - lordoze congenitale determinate de o malformatie în regiunea de trecere sacro-lombara;- lordoza rahitica apare împreuna cu celelalte semne de rahitism datorita hipotonieiabdominale.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->