Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cinjenice iz Astronomije

Cinjenice iz Astronomije

Ratings: (0)|Views: 8 |Likes:
Published by Inshallah

More info:

Published by: Inshallah on Jun 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2012

pdf

text

original

 
Činjenice iz Astronomije
Allah (swt) nam je jasno kazao da je Njegova Knjiga, Kur’an, objavljena kao opominjač i podsjetnik čitavom svijetu. Allah (swt) kaže:
 Kur’an je doista svijetu cijelome opomena! - i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!
(Prevod značenja Kur’ana 38:87-88)Dakle, Kur’an je podsjetnik čitavom ljudskom rodu sve do Sudnjeg Dana. On sadržiinformacije koje je čovjek saznavao kroz historiju ali i one koje čovjek saznaje i u današnjevrijeme. S obzirom da je svaki kur’anski ajet objavljen iz Allahovog znanja, Allah (swt) jerekao:
 Allah svjedoči da je istina ono što ti objavljuje, objavljuje ono što On jedini zna…
(Prevod značenja Kur’ana 4:166)Svi ajeti u sebi sadrže božansko znanje, a ljudski rod je taj koje se vremenom razvija iunapređuje. Dolazeći do viših stepena razumijevanja prirodnih nauka, čovječanstvo uspijevadokučiti značenje Allahovih riječi u određenim ajetima. Dakle, kroz spoznaju da je određeniajet objavljen od strane Allaha (swt), te uz konstantan proces progresa i razvoja ljudskog roda,čovjek će uspjeti doći do novih otkrića koji će mu omogućiti da razumije neki novi ajet, itd. Na ovaj način, čovječanstvo će nastaviti saznavati značenja sve više i više kur’anskih ajeta.Ovo je jedna od čudnovatih karakteristika Kurana.Profesor Armstrong je poznati nanik koji radi za NASA-u (puni naziv
 National  Aeronautics and Space Administration
) tj. američku državnu agenciju za istraživanje svemira.Susreli smo se s njim i postavili mu brojna pitanja koja se odnose na kur’anske ajete kojigovore o astronomiji tj. oblasti njegove uže specijalnosti. Pitali smo ga o željezu i kako dolazido njegovog nastanka. On nam je za uzvrat pojasnio kako na Zemlji dolazi do formiranja svihhemijskih elemenata. Kazao nam je da su naučnici tek nedavno otkrili relevantne činjenice po pitanju procesa formiranja tih elemenata. Također nam je rekao da energija ranog sunčevogsistema nije bila dovoljno velika da bi došlo do formiranja željeza.
 
Slika 16.1Izračunavajući energiju koja je neophodna za nastanak jednog atoma željeza, otkriveno je da je ta energija četiri puta veća od energije čitavog sunčevog sistema. Drugim riječima, energijačitave planete Zemlje, ili pak Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da bi došlo do formiranja jednog novog atoma željeza. Čak ni energija čitaov sunčevog sistemaza to ne bi bila dovoljna. Iz tog razloga, rekao nam je profesor Armstrong, naučnici vjeruju da je željezo vanzemaljski element koje je nekako dospio na našu planetu tj. da nije na njojoformljen. Potom smo mi citirali kur’anski ajet koji kaže:
…spustili smo gvožđe - u njemu je sila žestoka i koristi za ljude…
(Prevod značenja Kur’ana 57:25)Potom smo profesora Armstronga upitali o nebesima i da li u njima ima kakvih otvora ili pukotina. On je opovrgnuo naše tvrdnje i kazao da je ono o čemu mi govorimo granaastronomije koja se zove “Integrirani Kosmos” što je u stvari naučna oblast u kojoj sunaučnici tek nedavno počeli dolaziti do određenih otrkića. Na primjer, ukoliko bismo pustilineko tijelo da u svemiru pređe određeni put u bilo kojem pravcu, a zatim ga pustili da pređeisto toliko dug put u nekom drugom pravcu, vidjeli bismo da je težina* tog tijela ista bezobzira kojim putem se tijelo kretalo. Ovo je slučaj zbog činjenice da tijelo ima svoj vlastitiekvilibrium (ravnotežu) te je pritisak na njega isti sa svih strana. Bez ovog ekvilibriuma, čitavsvemir bi se raspao. Ja sam se (kaže šejh Az-Zindani) odnah prijsetio kur’anskog ajeta kojikaže:
 A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nemanereda!
(Prevod značenja Kur’ana 50:6) Nakon ovoga smo sa profesorom Armstrongom razgovarali o pokušajima naučnika da dokučegranice svemira te smo ga upitali da li je po ovom pitanju bilo kakvih uspjeha. Njegovodgovor je bio da naučnici trenutno vode ljutu bitku u nastojanju da dođu to ivice univerzumate da se neprekidno radi na izradi opreme sa većim mogućnostima. Ova oprema se koristi zaistraživanje svemira, međutim, sve što se uspijeva otkriti su nove zvijezde koje se nalaze uokviru naše galaksije, a kraj svemira još nije ni na vidiku. Allah (swt) u Kur’anu kaže:
Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane…
(Prevod značenja Kur’ana 67:5)
 
Sve ove zvijezde su zbilja ukrasi za nama najbliže nebo. Profesor Armstrong je također dodaoda naučnici nisu uspjeli dosegnuti do kraja svemira. Naglasio je da zbog ovoga trenutno postoje nastojanja da se u svemiru (recimo na satelitima op.p) postave dodatni teleskopi kako bi naučnici mogli proučavati svemir bez da im prašina i ostale zapreke iz atmosfere budu na putu. Optički teleskopi nisu u stanju doseći do željenih daljina te stoga bivaju zamijenjeniteleskopima koji koriste radio talase i koji omogućavaju posmatranje svemira na većimudaljenostima. Međutim, rekao je profesor Amstrong, naučnici i dalje ostaju ograničeni. Mismo ga potom podsjetili na ovaj ajet:
… pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak, zatim ponovo više puta pogledaj, pogled ćeti se vratiti klonuo i umoran.
(Prevod značenja Kur’ana 67:3-4)Svaki puta kada je profesor Armstrong spomenuo neku naučnu činjenicu, mi smo mu donosilirelevantan kur’anski ajet sa kojim bi se on složio. Potom smo mu kazali: “Vi ste uspjeli vidjetii otkriti istinu o prirodi, odnosno, astronomiji i to koristeći se modernom opremom, raketamai svemirskim brodovima koje je sve čovjek izumio. Također ste vidjeli da su iste te činjenicespomenute i u Kur’anu prije 14 stoljeća. Šta je stoga vaše mišljenje o njima? Njegov odgovor je glasio: “To je jako teško pitanje koje evo sam sebi postavljam od kakosmo ovdje započeli ovu našu diskusiju. Impresioniran sam činjenicom da se stari zapisi takoizvanredno slažu sa modernom astronomijom i njenim skorim otkrićima. Ja nisam dovoljnodobar stručnjak iz oblasti historije čovječanstva da sam u potpunosti i sa sigurnću predpostavim okolnosti koje su vladale prije 1400 godina. Međutim, svakako želim istaći da je ovo što smo vidjeli u najmanju ruku impozantno, s tim da može a i da ne mora postojatinaučno (tj. historijsko) objašnjenje. Mora da postoji nešto što je iznad našeg običnog ljudskograzumijevanja što bi pojasnilo (kur’anske) navode koje smo vidjeli. Međutim, nemamnamjeru niti smatram da sam u poziciji da dajem odgovor na ovo pitanje. Već sam kazao punotoga ali bez eksplicitnog izjavljivanja onoga što, vjerujem, vi želite da kažem. Moj posao kaonaučnika je ipak da ostanem nepristrasan (tj. neizjašnjen) po određenim pitanjima. Stogasmatram da je najbolje da se ovdje zaustavim ne dajući vam kompletan odgovor kojeg vi,moguće je, očekujete.I zaista, jako je teško zamisliti da su ove informacije koje su prije 1400 godina poslanikuMuhammedu (saws) objavljenje u Allahvoj Knjizi potekle iz ljudskog izvora. Dakle, mora postojati neki dodatni izvor znanja, a Allah (swt) je Onaj koji poznaje tajne nebesa i zemlje.Kao što smo vidjeli kroz ove sastanke sa raznim naučnicima, na pragu smo nove ere.Ovo novo doba koje je pred nama je doba u kojem istinska religija i istinska nauka imajumnogo toga zajedničkog te prihvataju jedna drugu. Stoga, između njih ne može postojatikontradikcija niti među njima može stojati bilo kakva prepreka. Ovo je zaključak do kojeg sumuslimanski naučnici stizali kroz protekle vijekove: ne postoji mogućnost da provjerena idokazana naučna činjenica može protivriječiti božijoj objavi koja je sasvim jasna. Kada sekaže da smo trenutno u dobu istraživanja svemira to je tačno: nalazimo se u eri u kojoj senaučne činjenice i religija slažu. Međutim, to je slučaj samo između dokazanih naučnihspoznaja i din-i-Islama kojeg je Allah (swt) sačuvao od svih krivotvorenja i izmjena.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->