Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Chistul Glandelor Bartholin - Bartholinita

Chistul Glandelor Bartholin - Bartholinita

Ratings:
(0)
|Views: 101|Likes:
Published by galcoi_catalin

More info:

Published by: galcoi_catalin on Jun 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2011

pdf

text

original

 
Chistul glandelor Bartholin -Bartholinita
Generalitati
Glandele Bartholin sunt doua organe de marimea unui bob de mazare care sunt localizate subpielea zonei genitale la femei. Ele se afla de fiecare parte a faldurilor de piele (labii), careinconjoara vaginul si uretra. In mod normal, nu se pot vedea sau simti aceste glande.Glandele Bartholin produc o cantitate mica de fluid care umidifica zona genitala externa sauvulva. Acest fluid provine din doua tubusoare care sunt localizate in vecinatatea deschideriivaginului. Acestea se numesc ductele Bartholin.Chistul glandelor Bartholin este realizat prin blocajul ductelor si prin acumularea fluidului inglanda. Chistul glandelor Bartholin poate varia in marime de la o margica pana la marimea uneiportocale. De obicei, au o crestere inceata. O glanda Bartholin infectata sau un duct infectat senumeste abces al glandelor Bartholin.In mod neobisnuit, ambele glande Bartholin pot fi afectate in acelasi timp.Chisturile glandelor Bartholin sunt de obicei nedureroase, mici si nu necesita tratament. Trebuiesa va ganditi la tratament doar daca chistul este simptomatic. Tratamentul este important cand seinstaleaza infectia.
Cauze
O infectie genitala, inflamatia sau mucusul ingrosat poate bloca ductul glandelor. In acestmoment, fluidul se acumuleaza in interior si creeaza chistul glandelor Bartholin. Stimulareasexuala declanseaza producerea unei cantitati mai mari de fluid, ceea ce produce crestereachistului.
Simptome
Daca chistul glandelor Bartholin nu este infectat, cel mai comun simptom este un nodulnedureros in zona vulvara. Puteti observa roseata sau o umflatura in zona vulvei.Daca chistul glandelor Bartholin se infecteaza, formeaza abcese care pot creste in dimensiuni in2-4 zile si este de obicei foarte dureros. Daca durerea extrema limiteaza activitatile, pana simersul sau statul in sezut, atunci probabil ca glanda este infectata. Unele abcese pot fistuliza (sepot deschide) si se pot vindeca de la sine dupa 3 sau 4 zile.Un chist al glandelor Bartholin mic e de cele mai multe ori asimptomatic. Totusi, un chist maresau infectat poate avea simptome.Simptomele pot include:- un nodul nedureros in aria vulvara (e posibil, desi improbabil, ca ambele glande sa se inflamezein acelasi timp)- roseata sau inflamatie in zona vulvara: un chist al glandelor Bartholin se poate inflama de la
 
0.64 cm pana la 7.62 cm- disconfort la mers, sezut sau la raporturile sexuale.Puteti descoperi chistul singure sau specialistul il poate observa in cadrul unui examen fizic.
Abcesul glandelor Bartholin
Simptomele pot include:- durere crescanda care limiteaza activitatile sau care apare la mers, sezut sau la raporturisexuale- febra si frisoane- inflamatia zonei vulvare pe o perioada de 2-4 zile- scurgeri din chist: acestea pot apare la 4-5 zile dupa aparitia inflamatiei.Un abces care se fistulizeaza (se deschide) de la sine, ar trebui sa fie cercetat de un specialistpentru a evita complicatiile.Complicatiile unui chist abcedat sunt rare, dar pot include gangrena, fasceita necrozanta, socultoxic si sepsisul.
Investigatii
Puteti sa nu stiti ca aveti un chist al glandelor Bartholin, pentru ca acesta nu are simptome.Dumneavoastra sau specialistul puteti observa chistul daca este destul de mare pentru a deveniinconfortabil, creeaza un nodul sau il puteti vedea sau simti sub piele, atunci cand este infectat.Daca aveti mai mult de 40 de ani, specialistul va examina cu mai mare atentie nodulul pentru ase asigura ca nu este canceros. Desi cancerul este rar, riscul unei femei de a dezvolta cancer creste cu varsta.Abcesul glandelor Bartholin este diagnosticat pe baza semnelor de infectie, cum ar fi febra,inflamatia sau durerea in zona glandelor Bartholin. Medicul specialist poate face culturi din fluidulextras din abces. Rezultatele culturilor bacteriene pot arata ce fel de bacterie v-a cauzat infectia,ceea ce va ajuta la alegerea tratamentului antibiotic. Mai mult de 60 de tipuri de bacterii au fostidentificate in chisturile infectate ale glandelor Bartholin, inclusiv gonoreea si chlamydia.
Consult de specialitate
Majoritatea chisturilor glandelor Bartholin nu au nevoie de tratament sau dispar de la sine. Totusi,daca aveti un chist care va creeaza probleme sau care poate fi infectat, consultati un specialistpentru tratament.
Medici specialisti recomandati
Puteti consulta pentru tratamentul unui chist al glandelor Bartholin:- medicul specialist ginecolog- medicul de familie.
Tratament
Un chist al glandelor Bartholin care e destul de mare pentru a cauza simptome este de obiceidrenat. Pentru a impiedica inchiderea chistului urmata de colectarea lui din nou, se face o micaincizie care se tine deschisa pentru cateva saptamani. In momentul in care zona e vindecata,deschiderea (incizia) ramane. Aceasta va impiedica reaparitia chistului.Acasa, puteti lua medicamente care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen (Advil,
2
 
Motrin) daca e necesar. Pentru a mentine vindecarea, se recomanda bai locale caldute sau baide sezut. Nu faceti sex in timp ce un chist al glandelor Bartholin se vindeca.Un chist infectat este drenat si tratat cu antibiotice. Drenarea elimina o mare parte din durereaprodusa de abces.Pentru un abces al glandelor Bartholin care recidiveaza (revine) de mai multe ori, ductul glandular poate fi indepartat chirurgical.
Tratament pentru chistul glandelor Bartholin neinfectat
Cand un chist al glandelor Bartholin apare, dar nu exista sipmtome sau simptomele sunt usoaretratamentul include:- expectativa vigilenta: simptomele sunt tinute sub observatie fara tratament (unele chisturi nu seagraveaza niciodata)- baile de sezut: acestea pot ajuta vindecarea si scadea disconfortul- medicatia fara prescriptie medicala, ca ibuprofen (Motrin, Advil) sau acetaminophen(Paracetamol) pentru a scadea disconfortul.Un chist al glandelor Bartholin poate fi prezent pentru ani sau luni fara sa aiba simptome.Daca raporturile sexuale va produc dureri, consultati un specialist.
Tratament pentru abcesul glandelor Bartholin fistulizat
Un abces al glandelor Bartholin care a fistulizat (s-a deschis), se poate vindeca de la sine. Inacest caz, medicul specialist va poate sugera bai de sezut, antialgice ce nu necesita prescriptiemedicala si expectativa vigilenta. Puteti sa nu aveti nevoie de antibiotice daca chistul s-a rupt.
Tratament pentru chistul glandelor Bartholin simptomatic
Daca chistul glandelor Bartholin este dureros, mare sau infectat, acesta va avea nevoie dedrenaj. Daca e prezent un abces, va fi nevoie de antibioterapie inainte de aceasta procedura.Drenajul chistului neurmat de masuri care sa impiedice inchiderea acestuia va cresteprobabilitatea de a recidiva.Pentru a preveni inchiderea si recidiva chistului, acesta este tinut deschis pentru catevasaptamani cu:- un mic tub de drenaj cu un balonas la unul din capete: balonasul e umflat in interiorul chistuluipentru a mentine tubusorul in pozitie; in momentul in care glanda se vindeca tubul si balonasulsunt indepartate, dar deschizatura ramane (aceasta e cea mai comuna metoda de tratament aunui abces de glanda Bartholin)- copci care impiedica peretele chistului sa reformeze un sac inchis; recidiva chistului apare doar la 10% pana la 15% in urma acestei interventii- mai putin frecvent, peretele chistului este curatat cu carbon dioxid laser ori nitrat de argintpentru a preveni recidiva.Tratamentul chistului glandelor Bartholin poate fi efectuat sub anestezie locala in cabinetulmedicului curant.Totusi, un chist dureros este mai probabil sa fie indepartat chirurgical sub anestezie generala.Pentru chisturile glandelor Bartholin sau abcesele cu evolutie severa, care nu se retrag subtratament, intreaga glanda si ductul pot fi indepartate chirurgical. Aceasta interventie mai ecunoscuta si sub numele de excizie. Deoarece excizia e o procedura chirurgicala care poateduce la pierdere de sange si la complicatii, este efectuata intr-o sala de operatie. Excizia efolosita doar in cazul esecului repetat al celorlalte metode de tratament.
Tratament in timpul sarcinii
Daca sunteti insarcinata si aveti un chist al glandelor Bartholin, tratamentul va depinde de cat desevera este simptomatologia sau daca aveti sau nu o infectie.Pe cat posibil, drenajul chistului este intarziat pana la nasterea copilului. Aceasta deoarece zona
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->