Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
115Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Politika Ekonomike

Politika Ekonomike

Ratings: (0)|Views: 15,214|Likes:
Published by Rinor Duraku
65 pyetje dhe Pergjigje nga POLITIKA EKONOMIKE
Fakulteti Juridik, Universiteti i Prishtines
65 pyetje dhe Pergjigje nga POLITIKA EKONOMIKE
Fakulteti Juridik, Universiteti i Prishtines

More info:

Published by: Rinor Duraku on Jun 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2015

pdf

text

original

 
 
1
 
65 Pyetje dhe Përgjigje ngaPOLITIKA EKONOMIKE
1.Cili eshte dallimi mes doktrines liberale dhe asaj kenjziane.?
 
 
Dallimi ne mes te ketyre doktrinave eshte se ajo Liberale mbeshtetet ne nje sistem Ekonomik ku shtetinuk nderhyn dhe se Konkurrenca eshte Plotesisht e lire, kurse aj Kenjiane apo (intervencioniste)parasheh se nderhyrja e shtetit ne Ekonomi eshte e domosdoshme dhe se vetem me doren e shtetit mund te arijme sukses ne lufte kunder Krizes dhe recesionit.
2.CIlat jan problemet qe sod me se shumti e mundojn shoqrin bashkohore.?
 
 
Problemet me te medha qe e Mundojne shoqerine bashkohore jane: Inflacioni, Papunesia, Shpenzimet per Armatim, Deficiti Buxhetor, Varferia dhe Pabarazia, Ndotja e Rrethit-Ambientit, RregullativaShteterore e Biznesit.
3.Cilat janë komponentet e ekonomis se aplikushme.?
 
 
Bartesit Qellimet Instrumentet Rrethi - Ambienti
4.Si ndahet begatia e prodhuar.?
 
 
Fonde KryesoreFonde Xhiruese
5.Komponentet e ekonomis se aplikushmejanë.?
 
6.Çka janëdoganat .?
 
 
Doganat paraqesin nje lloj tatimi qe I paguhet shtetit , me te cilin ngarkohet malli me prejardhje tevendit apo te jashtem I cili kalon kufirin shtetror, pa marre parasysh se a behet fjale per mall teInportuar, transportuar apo Tranzit.
8.Definicioni I qellimeve ne ekonomin e aplikushme.?
 
 
Me qellimet ne Ekonomine e Aplikueshme nenkuptojme nje gjendje te ardhshme e cila deshirohet tearrihet, e cila ndryshon nga e tanishmja, dhe e cila nuk realizohet (sendertohet) vetvetiu nga proceset endryshme qe ngjajne, por arrihen me akcion te dobishem dhe te perbashket te te gjith subjekteveVendimmarrese.
9.Cilat janë organet shtetrore si bartse te ekonomisë se aplikushmë.?
 
Kuvendi Organi me I larte ligjvenesQeveria organi ekzekutiv I kuvendit dheMinistrite dhe organet tjera administrative ne kuader te Qeverise.
10.Karakteristikat e doktrines liberale janë.?
 
Mosnderhyrja e Shtetit ne Ekonomi
 
Shteti sa me largeduart nga EkonomiaVeprimi I Konkurrences se lire ne EkonomiEkonomija Liberale ne Ekonomine e Lire, dora e papare – e padukshme.
 11.Cilat janë masat per stabilizimin e tregut.?
 
a)Masat Administrative, b)Masat Ekonomike
 
c)Masat me karakter afatshkurter, d)Masat me karakter afatgjat.
 
 
2
 
12.Nga cilt faktor varet struktura e tregut.
 
a)Vellimi dhe Struktura e prodhimit te ekonomiseb)Lartesia e te te ardhurave kombetare dhe shperndarja e tyrec)Pajisja teknike e tregut d)Faktori subjektive)Komunikacioni
13.Koncepti i shtetit dhe mirqenies-sociale.?
 
Shteti I Mireqenies Sociale, mund te percaktohet shteti qe kujdesette siguroje nje jetese te pershtatshmenormale per shtetasit, me synimin e arritjes te mireqenies se pergjithshme te tyre.
 14.Cili eshte qellimi I doganave mbrojtese.?
 
Qellimi i Doganave mbrojtese apo Ekonomike eshte mbrojtja dhe nxitimi i zhvillimit te ekonomiseKombetare.
 15.Cilat janë format per te shprehur vleren e fondeve prodhuese.?
 
Vlera Furnizuese,
 
Vlera e Tanishme (reale)Vlera e re dheVlera e Tregut.
 16.Cilat janë vetit e konvergjimit te kapitalizmit dhe socializmit bashkohorë.?
 
a) nenvizohen “ngjashmerite e ngritura te dyja sistemeve respektivisht vijat e perbashketa.
 
b) kapitalizmi pofiton gjithnje e me shume veti te socialimit, ndersa socialimi po fiton gjithnje e meshume veti te kapitalizmit bashkekohor.
 17.Kuptimi-definicioni i shoqerive aksionare.?
 
Shoqerite Aksionare paraqesin formen organiative te ndermarjeve te medha qe formohen mebashkimin e shume kapitaleve ne nje te perbashket qe quhet Kapitali Aksionar
 18.Cilat janë qellimet e ekonomisë se aplikushme.?
 
Shtimi- rritja ekonomike e prodhimit te te mirave material
 
Riprodhimi i popullsise i perciellur me nivel te larte te punesimit Afarizem efikas ekonomik Nivel stabil te qmimeveLiria ekonomikeNdarja e drejte e te ardhurave – fitimit Siguria Ekonomiko-SocialeBilancin racional te tregetise nderkombetare dhe te pagesaveEkologjia – rrethi i shendosh i punes banimit dhe pergjithesisht rrethit jetesor.
 19.Gjat seleksionimit te instrumenteve duhet te pasur parasyshë.?
 
Duhet pasur parasysh Dy anë:
 
o
 
Politiko-Sociale
o
 
Teknike
 20.Marre Globalisht egzistojne 2 koncepte kryesore te Privatizimit.
 
1) Modeli i privatizimit te shpejte nepermjet konceptit te “Shok Terapise” i njohur me emrin modeli“Big-Bang”
 
2)Model ii privatizimit gradual, i njohur me emrin modeli “step by step”
 21.Cilat janë masat qe harmonizojn raportin mes ofertes dhe kerkeses.?
 
Masat Administrative
22.Nepermjet kujtë pasqyren reale qdo vendë.?
 
 
3
 
23.Cilat janë karakteristikat e perbashkta te shtetit dhe mirqenies.?
 
a) Kryerjen e funksionit social per sigurimin e jeteses se pershtatshme te shteteve dhe minimiimin e tekeqijave apo vuajtjeve.
 
b) Sistemi i mjeteve Financiare te aprovuarac) Sherbimet sociale ne te gjitha nivelet e structures Sociale.
 24.Qka ka then ekonomisti amerikanë pX.M Bjuken per kushtetuten.?
 
Kushtetuta eshte ligj themelor jo i shtetit si system imarredhenieve te pushtetit, por, i shoqerise civile ibazuar ne principet e pajtimit te vullnetshem te marredhenieve reciproke ne mes njereve.
 25.Modelin amerikan te sistemit te ekonomisë e karakterizonë.?
 
Aktivitetet Ndermarrese(menagjuese) te permbajtur
 
Nuk e shtron qeshtjen e baraise SocialeBazohet ne produktivitet te larte, dhe orientohet ne arritjen e suksesit personal.
 26.Cilat janë detyrat e fondit monetar nderkombtar.?
 
a) Stabilizimii i valutes Nacionale
 
b) Heqja e kufizimeve devizore ne pagesa nderkombetarec) Krijimi imarredhenieve ne mes te valutave te disa shteteve.
 27.Cilat dimenzione duhet pasur parasysh gjat seleksionimit te qellimeve.?
 
a) Materialo – Prodhuese
 
b) Ekonomiko – Socialec) Politiko - Sociale
 28.Paraqitja e doktrinave ekonomike qe pasqyrojnë rolin e shtetit dhe nderhyrjen shtetit ne ekonomi ne kuptimin modern eshte e lidhur më.?
 
Doktrina intervencioniste – Doktrinen Kenjziane.
 29.Ndarja e ekonomis kombtare sipas parimit funksional.?
 
a)Sektori i prodhimtarise
 
b)Te hyrat dhe te dalat e Popullsisec)Te hyrat dhe te dalat e lemenjeve Joprodhuesed)Konsumi personal dhe i perbashket e)Sektori i Investimevef)Sektori i marredhenieve me boten.
30.Cilat janë komponentet e konsumit final.?
 
a)Konsumi personal
 
b)Konsumi shteterorec)Investimet 
31.Ne kuader te sistemit devizor dhe te funksionimit te ti,dispozitat ligjore jan ato te me te cilat rregullohen qeshtjet.?32.Qysh ndahen doganat sipas menyres se veprimit.?
 
a)Doganat diferenciale
 
b)Doganat preferenciale
 33.Qysh klasifikohen bartsit e ekonomis se aplikushme.?
 
a)Organet shteterore, organet politico-juridike, organizatat politike
 
b)Organiatat nderkombetarec)Trupat operative - ndermarrjet 
 

Activity (115)

You've already reviewed this. Edit your review.
FlorimKadriu liked this
Arlind Krasniqi added this note
qysh mi downlodu qito skripta bre a munet dikush mem kallxu ?
RinnorVeselaj added this note
pun e mire
DoruntinëMorina liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Kastriot Kolgeci liked this
Ilir Shaqiri liked this
Musli Haqifi liked this
Valbona Vranovci added this note
flm shume per keto shenime

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->