Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
417Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fisa de Lectura Maitreyi

Fisa de Lectura Maitreyi

Ratings:

4.43

(7)
|Views: 33,475|Likes:
Published by Flory Badea
all you need to know about "Maitreyi" by Mircea Eliade
all you need to know about "Maitreyi" by Mircea Eliade

More info:

Published by: Flory Badea on Jun 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2015

pdf

text

original

 
Fisa de lectura1. Numele romanului: Maitreyi2 .Numele autorului: Mircea Eliade3. Aparitie: 19334. Gen,specie: epic, roman5. Structura operei : contine 15 capitole6. Informatii despre continutul operei:* tema: traditiile din india, dragostea imposibila;* locul si timpul desfasurarii actiunii: in India(Calcutta) si Singapore* personaje: Allan, Maitreyi, domnul si doamna Sen,Chabu, Harold,Khokha etc.* limbajul operei literare: apar cuvinte din alta limba (in general anglicanisme si cuvintedin bengaleza), iar limbajul este adaptat timpului in care se petrece actiunea;7. Rezumatul operei:Cap I.Naratorul incearca sa isi aminteasca ziua in care el a cunoscut-o pe Maitreyi.El locuiesteimpreuna cu Harold, un tanar care cunostea familiile din Calcutta. Allan este la inceputulcarierei sale in India.Fiind singurul alb de pe santier era stapan. Il intalneste pe Lucian Metz,un reporter care se interesa pentru urmatorul sau articol.El ii propune acestuia sa ia cina acasala seful sau, unde are ocazia sa o cunoasca mai bine pe Maitreyi,fiica acestuia.Cap II.Pe santier, Allan este anuntat ca au nevoie de el in Assam, unde ar avea un salariu mai bine platit. Harold afla de promovarea lui si tine neaparat sa sarbatoreasca. Inginerul il intalneste pe Allan intr-o ipostaza jenanta dar nu comenteaza nimic, la urmatoarea intalnire amintindu-ica el si sotia lui il adora foarte tare.Cap III.Allan merge in Assam unde se concentreaza asupra muncii sale.Dupa un timp in care staacolo, el se imbolnaveste de malarie. Dupa cateva zile in care a stat la spital inconstient, setrezeste. Prietenii sunt incantati de insanatosirea lui organizandu-i o petrecere.Inginerul ilinvita sa locuiasca in casa lui.Cap IV.Mutandu-se in casa inginerului, Allan incepe sa o cunoasca mai bine pe Maitreyi.Discutiilecu ea i se par copilaroase.Simte pentru ea o atractie ce nu o poate descrie. Felul in care tatalMaitreyiei vorbeste despre ea il face sa devina gelos si putin ironic, in privinta talentului feteide a scrie poezii filozofice.Cap V.Allan incepe sa ii dea lectii de franceza Maitreyiei in timp ce ea il invata bengaleza. La unadin lectii fata i-a daruit o floare, de care a intrebat a doua zi. Incurcat, Allan ii spune ca a presat-o, dar fata isi da seama ca o minte caci floarea lasata de ea avea un fir din parul ei.Cap VI.Allan se simte tot mai atras de Maitreyi.Varul fetei, Mantu se insoara, iar la cateva zile spunefemeilor din casa ca Allan nu vrea sa se casatoreasca. Familia devine mai rece cu el. Dupa ovreme se restabileste armonia in casa inginerului. Allan se intreaba daca o iubeste peMaitreyi.
 
Cap VII.In sufltul lui Allan au loc schimbari. Intr-o zi se intelege cu Maitreyi, iar in urmatoarea secearta. Ispita o vede acum ca pe o posibila viitoare sotie. Unii slujitori afla despre relatia lor mai apropiata si asta o face pe Maitreyi sa se detaseze.Cap VIII.Sarcina pe care si-a asumat-o alaturi de Maitreyi de a face catalogul cu titlurile tuturor cartilor il face sa petreaca foarte mult timp cu ea. Tanarul reuseste sa puna stapanire oe ea,fata cedand si lasandu-se sarutata. Ii cere lui Allan sa nu o mai atinga rugandu-se in numeledivinitatii.Cap IX.Relatia celor doi devine mai serioasa dar Maitreyi doreste sa tina totul secret. Allan incearcasa o convinga ca si parintii ei tin la el, dar ea ii spune ca deagostea lor pentru el e cu totul alta.Cap X.Maitreyi incepe sa ii povesteasca lui Allan despre iubirile ei. Datorita dragostei fetei Allanincepe sa vada viata cu totul altfel si e decis sa se converteasca. Domnul Sen se imbolnaveste.Harold ii face o vizita prietenului sau pentru a-i cere un imprumut.Cap XIAre loc logodna celor doi, dupa ce Allan isi pimeste inelul ce simboliza casatoria cuMaitreyi. Are loc prima lor noapte de dragoste.Chabu se simte tot mai rau, asa ca mama eicheama un unchi sa vina sa-i descante.Khokha afla de relatia celor doi. Allan devine gelos peorice barbat care intra in camera Maitreyiei, inclusiv pe sofer.Cap XII.Aventura celor doi e surprinsa de Chabu care in mod inconstient ii spune totul mameisale.Maitreyi este inchisa in camera doamnei Sen, iar domnul Sen ii cere lui Allan sa plecesub pretextul ca el va face operatie, iar familia sa se va muta. Ii da o scrisoare strictconfidentiala in care ii spune ca nu mai are ce cauta in casa lui.Cap XIII.Fara prezenta Maitreyiei, Allan se simte ca o epava. Dupa ce ii sunt aduse lucrurile de ladoamna Ribeiro se duce la banca sa ridice niste bani dupa care merge vreo patru zile fara sa segandeasca la altceva.La intoarcerea sa afla ca Maiteyi a spus parintilor de noptile petrecute cuel, acum fiind batuta si inchisa in camera. Chabu a incercat sa se sinucida. La o saptamana a parasit orasul, zi in care a murit si Chabu.Cap XIV.Allan se retrage intr-un bungalou din Himalaya, unde incearca sa se departeze de lume. Intoate actiunile sale o vede, o aude pe Maitreyi , amintirea ei fiind inca vie.Primeste o scrisoarede la Khokha in care Maitreyi ii trimitea cateva randuri scrise. In timp ce el o dorea pe ea asacum a avut-o si pana atunci, ea il asemana pe el unui zeu, unui soare.Allan o cunoaste JeniaIsaac, o femeie care nu stia foarte bine limba bengaleza si avea foarte mare nevoie de el. Cutoate ca la inceput Allan era plictisit de ea, devine tot mai interesat de perceptia ei asupravietii. Se hotaraste sa se intoarca. 

Activity (417)

You've already reviewed this. Edit your review.
SebiTorac liked this
Duceac Catalina liked this
Naomii Catana liked this
Carla Tudose liked this
Floryn Fedorovici added this note
ii ft bun :D
Faiery liked this
Vlad Drinda liked this
Allexutz Ow liked this
Dumitru Mandres liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->