Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Radno pravo

Radno pravo

Ratings:
(0)
|Views: 3,128|Likes:
Published by pedja184

More info:

Published by: pedja184 on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

 
1-rad i radni odnos(rad i osobine rada)2-pojam radnog prava3-pojam radnog odnosa4-izvori radnog prava5-nastanak i razvoj radnog zakonodavstva u rs6-ugovor o radu i vrste7-uslovi za zasnivanje radnog odnosa8-probni rad9-nocni rad10-rad kod kuce11-pripravnici(pripravnicki staz)12-volonterski rad13-preraspodjela radnog vremena14-privremeni i povremeni poslovi15-radno vrijeme(skraceno,nepuno i prekovremeni rad)16-odmori17-odsustvo18-zaposljavanje stranih drzavljana19-strucno osposobljavanje I usavrsavanje20-upucivanje radnika na rad u inostranstvo21-posebna zastita maloljetnika,invalida i materinstva22-zastita na radu23-strajk 24-inspekcijski nadzor 25-plate26-disciplinska odgovornost radnika27-privremeno udaljenje s posla28-radni spor 29-prekid ugovora o radu30-materijalna odgovornost radnika31-prekrsajna odgovornost32-krivicna odgovornost33-obavezno udaljenje radnika sa posla34-otkaz ugovora o radu(otpremnine)35-pojam nezaposlenog lica36-mirovanje prava37-radni odnosi zaposlenih u organima drzavne uprave38-uslovi za zaposljavanje radnih sluzbenika39-radno vrijeme (radnika i radnika u drzavnoj upravi)40-odbor za zalbe41-suspenzija drzavnih sluzbenika42-prestanak radnog odnosa43-radni odnosi u drzavnoj sluzbi bih44-radna mjesta u drzavnoj sluzbi45-uslovi za zaposljavanje radnika u drzavnoj sluzbi46-organi lokalne samouprave
 
 1-RAD I RADNI ODNOS-(RAD I OSOBINE RADA)
Rad predstavlja svrsishodnu društveno dopuštenu djelatnost i koja služi da zadovoljiljudske potrebe.Rad je neposredna veza za sredstva rada I njihov razvitakElementi(osobine) rada: 1,svrsishodnost rada; 2 društvena dopuštenost; 3 sredstva rada.
Svrsishodnost
- znači da je ljudski rad svjestan i da služi određenoj svrsi (zadovoljenjuljudskih potreba).
Društvena dopuštenost
je kategorija vezana za pravne norme.
Društveno koristan rad
 je onaj rad koji nije zabranjen pravnim normama.Dozvoljenostili zabranu odredjene vrste rada odredjuje drzava svojim pr.aktima
Sredstva rada
 je stvorio čovjek i ona predstavljaju osnovnu razliku između čovjeka idrugih živih bića. Svijest je glavna za ljudski rad! Negativna osobina rada:1.otuđenost rada od čovjeka - Marks;2.proizvodnja sredstava za masovno uništavanje (biološka, hemijska, atomska).
Radni odnosi
- su društveni odnosi koji se pojavljuju u toku procesa rada izmedju ljudi..To su društveni odnosi između radnika i poslodavca čije su granice određene ugovorom oradu. Uvijek moraju postojati dvije strane: poslodavac (država, kapitalista) iradnik.Osnovni elementi radnog odnosa su-1-postojanje radnika.2-postojanje poslodavca.3-zakljucen ugovor izmedju njih.Osnovne osobine radnih odnosa:dobrovoljnost i postojanje rada.U ro bovlasništvu i feudalnom društvu ne možemo govoriti o radnim odnosima, jer tu nije bilo dobrovoljnosti.Tek u buržoaskom društvu (kapitalizam) radni odnos dobija osobinudobrovoljnosti i postaje odnos u pravom smislu.U socijalizmu samo formalno radnik dobija centralno mjesto, ali je još uvijek u odnosu potčinjenosti.Radni odnos je u suštiniugovorni odnos koji se zasniva između radnika i poslodavca ugovorom o radu.
2.POJAM RADNOG PRAVA
Radno pravo je proizašlo iz građanskog prava. Razvojem radnih odnosa I intervencijomdrzave u radne odnose,dovele su do odvajanja radnog prava od gradjanskog..Tačka odvajanja jeste promjena oblika i suština ugovora o radu.Radno pravo se razvija kao samostalna grana prava od polovine 19. vijeka pa do danas.Radno pravo se moze def.kao grana prava koja obuhvata državne i autonomne propisekao i propise o radnim odnosima kod poslodavca.Osnovnu I polaznu tacku priodredjivanju radnog prava predstavljaju radni odnosi.Radno pravo ne obuhvata sveodnose rada vec samo neke od njih.Predmet radnog prava obuhvataju samo radniodnosi.Najkrace receno radon pravo izucava odnose rada-regulisane propisimaIma dvijevrste normi:-dio građanskih normi-obavezujuće norme. 
3.POJAM RADNOG ODNOSARadni odnosi
- su društveni odnosi koji se pojavljuju u toku procesa rada. To sudruštveni odnosi između radnika i poslodavca čije su granice određene ugovorom o radu.Uvijek moraju postojati dvije strane: poslodavac (država, kapitalista) i radnik.Osnovne osobine radnih odnosa:-dobrovoljnost I -postojanje rada.
Zasnivanje radnog odnosa
- ostvaruje se putem zaključivanja ugovora o radu. Ugovor oradu predstavlja početak radnog odnosa. Zasnivanje radnog odnosa zavisi od objektivnihi subjektivnih cinilaca.Objektivni su ekonomska razvijenost a odluka poslodavca da popuni odredjeno radno mjesto je subjektivni cinilac
 
1) Normativni (propisi);2) Organizacijski uslovi rada (uslovi potrebnosti radnih mjesta);3) Subjektivni uslovi (volja poslodavca da zaposli radnika).U dosadašnjem razvoju industrije prevladali su dva sistema:-sistem socijalizma –- socijalni momenat, bitno da se zaposli radnik, nisu se popunjavalasva radna mjesta.-tržišna privreda – radna mjesta prema potrebama, nema socijalnog momenta, vladajuzakoni tržišta.-kapitalizam. 
4.IZVORI RADNOG PRAVA
Izvori se dijele na:1.materijalne (npr. volja zakonodavca) i2.formalne (oni izvori koji su donešeni u određenoj formi, po tačno određenom postupku, od različitih subjekata).Osnovna podjela formalnih izvora jerazlikovanje izvora prema donosiocu kao i prema porijeklu.Prema porijeklu djelese na unutrasnje i medjunarodnog porijekla.S a stanovista radnog prava unutrasnjiizvori su ustav,zakon,podzakonski akti i ugovori.Medjunarodnog porjekla sukonvencije i preporuke medjunarodne organizacije rada i medjunarodnisporazumi.
 FORMALNI - Domaći izvori radnog prava
:
1) Ustav BiH -
u njemu nema odredbi koje se odnose na radno zakonodavstvo, pa kaotakav ne može biti izvor radnog prava. Nešto se samo malo govori o ljudskim pravima.Pozivanje na konvencije i međunarodne ugovore ne znače da ustav BiH može biti izvor radnog prava.
2) Ustav RS
Ustav RS reguliše radne odnose, zaštitu na radu i zapošljavanje u nacelimakoja su sadrzana u djelu koji govori o ljudskim pravima i slobodama.Pomenuta nacela su
1.
svako ima pravo na rad i slobodu rada
2.
da radnik za svoj rad mora dobijati platu
3.
radnici imaju pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor 
4.
 pravo na ograničeno radno vrijeme
5.
 pravo na zaštitu na radu
6.
omladina, žene i invalidi imaju posebnu zaštitu
7.
 pravo na sindikalno organizovanje
8.
 pri djelimičnoj sposobnosti radnika – rad saglasno mogućnostima
9.
 pravo na učestvovanje u upravljanju preduzećem.
10.
zaposleni imaju pravo na placeno odsustvo u skladu sa zakonom
11.
zajamcena sloboda sindikalnog organizovanja
12.
 pravo na strajk 
13.
zaposleni i clanovi njihove porodice pravo na socijalnu sigurnost,socosiguranje
3) Zakon -
kao izvor radnog prava pojavljuje se kao konkretizacija ustavnih načela, areguliše radne odnose: zasnivanje i prestanak radnog odnosa, prava i obaveze zaposlenihi poslodavaca.Zakoni su najčešće izvori radnog prava i predstavljaju skup zakona koji seodnose na radne odnose:

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nermino Karadža liked this
dacika123 liked this
urbanlegende liked this
Lidija Kos liked this
Ema Stevanovic liked this
Admir Djulancic liked this
Kristina Radumilo liked this
09122004 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->