Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dobrogea Si Delta Dunarii

Dobrogea Si Delta Dunarii

Ratings: (0)|Views: 45|Likes:
Published by fasolăi

More info:

Published by: fasolăi on Jun 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2012

pdf

text

original

 
REGIUNEA TURISTICA DOBROGEA SI DELTA DUNARII
Provincia turistica Dobrogea cuprinde intreg spatiul dintre Dunare si Marea Neagra undese gasesc, alaturi de peisaje naturale variate si numeroase obiective antropice in randul carora seimpun vestigiile istorice. Geografic sunt separate patru subunitati de podis: Dobrogea de Nord,Podisul Casimcei, Podisul Dobrogei de Sud, litoralul dobrogean al Marii Negre), la care seadauga Delta Dunarii, toate impunandu-se prin caracteristici turistice specifice la care se adaugaechipamente adecvate pentru o multitudine de forme de turism.
Potentialul turistic
Geologic
,
Podisul Dobrogei se prezinta ca un mozaic petrografic care se impune in peisaj printr-o varietate de forme.
 Relieful 
are caracteristici distincte. Formele carstice raman cele mai spectaculoasereliefuri din cadrul podisului. Formele frecvent intalnite sunt: martori ruiniformi, chei , lapiezuri,doline si pesteri. Cele mai cunoscute pesteri care se afla sub regim de protejare sunt pe vaileMangalia ( Limanu), Movile ( langa mangalia), si pe valea Casimcea ( Liliecilor, La Adam,Cheia).
Clima
este favorabila activitatii turistice pe toata durata anului, dar cu un accent peintervalul mai-octombrie. Caracteristicile climatice sunt influentate si de existente Marii Negre sia baltilor Dunarii.
 Apele curgatoare
, cu exceptia Dunarii sunt scurte, au debite scazute; se adauga izvoareletermale de la Mangalia si Harsova.
 Lacurile
sunt numeroase si au un potential turistic ridicat. Se remarca mai intai lagunaRazelm ( cel mai mare complex lacustru din tara , fiind format din lacurile : Razelm, Golovita,Smeica si Sinoe care totalizeaza o suprafata de 73 000 ha; separate de grinduri si insule precumPopina, Gradistea, Bisericuta si Istria). Complexul Razelm reprezinta o importante baza piscicolasi de vanatoare. Lacul Siutghiol la vest de statiunea Mamaia este renumit nu numai ca baza de pescuit ci si pentru practicarea sporturilor nautice, existenta unor baze de agrement.Pe latura dunareana sunt numeroase lacuri, de tip liman fluviátil sau balta pe malurilecarora au fost realizate amenajari pentru agrement. Pe litoral sunt mai multe limane fluvio-maritime ce-au suferit cele mai multe transformari (Techirghiol, Tasaul, Tatlageac).Cele mai
importante rezervatii 
din Dobrogea sunt : Valea Fagilor ( rezervatie forestiera), pestera Limanu, pestera La Movile, rezervatia cinegetica “Ion Corvin”, rezervatia GuraDobrogei, rezervatia naturala peisagistica Masivul Cheia, punctul fosilifer de la Cernavoda,Lacul Sarat de la Murighiol, rezervatia paleontologica Agighiol. La acestea se adauga RezervatiaBiosferei Delta Dunarii (57621 ha) si Parcul National Muntii Macinului (11345 ha).
 Potentialul antropic
In lungul Dunarii, in mai multe localitati s-au gasit urmele unor asezari din perioada geto-dacica, romana sau din primul mileniu. Se impun atentiei urmele cetatilor grecesti de la Histria( sec VII), Tomis - Constanta, Callatis – Mangalia si Arganum ( sec VI-V), cetatea bizantina dela Enisala ( sec X –XI). La acestea se mai adauga numeroase obiective istorice, de ordineconomic, cultural din orasele Constanta, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Babadag etc.Importante sunt elementele etnofolclorice ( atat romanesti dar si turco-tatare saulipovenesti), asezarile omenesti cu specific deltaic ( cu case mici din stuf) etc.41
 
Zone si centre turistice
 Zona Delta Dunarii 
Ocupa o suprafata de 254 000 ha, fiind cuprinsa intre prima bifurcatie a Dunarii ( laPatlageanca), bratele Dunarii si tarmul Marii Negre. Delta propriu –zisa impreuna cu Complexullagunar Razim si lunca Dunarii formeaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, o regiune protejata,in care activitatile antropice sunt strict controlate.Peisajul natural cu valoare turistica este dominat de lacurile si lumea vegetala si animalace caracterizeaza aceste unitati acvaticePrincipalele arii turistice accéptate in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt: Letea;Chilia- Pardina; Mila 36-23; Matita Bogdaproste; Gorgona-Uzlina; Rosu-Puiu; Razim-Dranov,cu complexul turistic Murighiol si camping la Portita; Grindul Lupilor-Chituc; litoralul cu plajele de la Sulina, Sf Gheorghe, Chituc si portita. Sunt stabilite de asemenea 7 trasee turistice pentru circulatia fluviala.Potentialul antropic este reprezentat prin obiectivele aflate in orasele Tulcea, Sulina si insatele din Delta sau din lungul bratului Sf Gheorghe.
Localitatile rurale cu importanta turistica in Delta sunt
: Chilia Veche, Letea( agroturism , centru piscicol si de vanatoare), CA Rosetti , iar in lungul bratului Sf Gheorghe :Mahmudia, Murighiol ( rezervatie naturala – lacurile Saraturile I, II, III cu namoluri sapropelice;Maliuc, Crisan ( centru de informare si cercetare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) siCaraorman (sat tradicional pescaresc, rezervatie forestiera).
 Zona litoralului 
Se compune din doua sectoare distincte: litoralul situat la Nord de Capul Midia cucaracter de campie, plaji, grinduri, si cuvete lacustre si litoralul inalt cu faleza intre 2 si 15 m.
Sectorul nordic
se remarca prin tarmuri joase, plaja neamenajata, cu un grad mare destabilitate si o granulatie fina a nisipului; cu rare asezari omenesti si grad de utilizare pentruturism nesemnificativ. Intre bratul Sf Gheorghe si Capul Midia se gasesc numeroase cordoanelitorale intre care se impune prin dimensiuni si insemnatate pentru turism Complexul lagunar Razim format din mai multe lacuri (Razim, Zmeica, Sinoe, Golovita) la care se adauga limanulBabadag. Aici exista areale favorabile pentru pescuit sportiv, agrement nautic si vanatoaresportiva.
Sectorul sudic
cuprins intre Capul Midia si Vama Veche, este un tarm inalt, de tip faleza,cu plaje deschise, protejate de sistemul digurilor, amenajate in scop turistic. Aici a fost construitasalba statiunilor de odihna, recreere, si/sau tratament, care incepe cu Navodari si se termina cuVama Veche. Dintre formele speciale de tratament realizate prin aportul factorilor naturali ( apamarii, aerul, plaja) mentionam helioterapia, psamoterapia si thalasoterapia.
Climatul litoralului
se afla sub influenta marii care se simte pana la aproape 20-25 kmspre vest de linia de tarm. Aici, numarul mediu al zilelor senine este de 170, iar al celor cutemperaturi de cca 25 ° atinge 60.
Alti factori naturali
care favorizeaza dezvoltarea activitatii turistice sunt: apelemineralizate asociate cu namolul terapeutic. Apele de adancime mineralizate si mezotermale sunt42
 
valorificate la Mangalia, Venus, Neptun; apele sarate si namolul din lacul Techirghiol suntutilizate mai ales la Eforie si Techirghiol;
Potentialul antropic
al litoralului este la fel de important ca si cel dat de cadrul naturalfiind legat de obiective istorice, cultural-artistice, arhitectonice; este concentrat in orase dar si inunele statiuni.In lungul tarmului se gasesc numeroase amenajari pentru buna desfasurare a activitatiituristice.Municipiul Constanta este principalul port romanesc la Marea Neagra. Cele maiimportante obiective turistice sunt: faleza, Cazinoul, Catedrala Ortodoxa, Termele Romane,Portul turistic Tomis, Muzeul Marinei Romane, Apeductele, Plaja Modern cu o lungime de 600m, etc.
Din Constanta catre sud sunt
:Agigea ( statiune de cercetari marine, rezervatie naturala, ecluza si punctul terminus alCanalului Dunare-Marea Neagra).Eforie cuprinde statiunile Eforie Nord si eforie Sud.Techirghiol ( statiune balneara )Tuzla ( tabara de copii )Costinesti ( statiune climaterica destinata tineretului, plaja)Olimp-NeptunJupiter (statiunea valorifica un lac artificial Tismanacare se gaseste situat in centrulstatiunii)Cap AuroraVenusSaturnMunicipiul Mangalia oras port, statiune balneoclimaterica cu sanatoriu balnear 2 Mai ( asezare rurala, plaja)Vama veche
De la Constanta catre nord se gasesc:
Mamaia NavodariHistria ( ruinele cetatii grecesti si muzeul de arheologie)Litoralul prezinta pe langa statiuni de agrement si unele statiuni in care se pot facemultiple tratamente medicale ( Mangalia, Eforie Sud, Eforie nord, Techirghiol). Pentru balneoterapie se adauga apa sarata si namolul sapropelic din lacul Techirghiol ca si unele izvoareminerale mezotermale folosite la Mangalia si Venus.Sejurul pe litoral este indicat pentru tratamentu cailor respiratorii, dermatologic,reumatismal, endocrinologic; tratamentul se realizeaza printr-un complex de factori: cura desoare, baia de nisip, cura climatica, talasoterapia, cura de namol.
 Axa turistica Constanta – Cernavoda
S-a impus datorita cailor de comunicatie directe dintre litoral si Bucuresti dar si acanalului Dunare - Agigea si mai multor localitati cu rezonanta istorica si economica. Intreacestea sunt : Cernavoda, Medgidia, Basarabi.Cernavoda ( oras, port insemnat din sec XX, port la Dunare si Canalul Dunare-Marea –  Neagra, centrala atomo-electrica etc)MedgidiaBasarabi ( centru viticol insemnat – Murfatlar)43

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->