Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
HALIL HAXHOSAJ FAQOSJA-2

HALIL HAXHOSAJ FAQOSJA-2

Ratings: (0)|Views: 211|Likes:
Published by Fjala e Lire

More info:

Published by: Fjala e Lire on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/23/2012

pdf

text

original

 
 
HALIL HAXHOSAJ
KUR U MËSOVA MEDRITËN
 
UNITED STATES OF AMERICA
 
 
HALIL HAXHOSAJ
 
2
 
Poezi
The opinions expressed in this manuscript are solely the opinions of theauthor and do not represent the opinions or thoughts of the publisher.The author represents and warrants that s/he either owns or has thelegal right to publish all material in this book.
KUR U MËSOVA ME DRITËN 
 
” 
 
All Rights Reserved. Halil HaxhosajCopyright © 2011
Redaktor i botimit
: Jeton KELMENDI
 
Parathenia:
Fatmir Terziu
Interior and Exterior design: LULUBallina:
Lida Sherafatmand
 
This book may not be reproduced, transmitted, or stored in whole or inpart by any means, including graphic, electronic, or mechanical withoutthe express written consent of the publisher except in the case of brief quotations embodied in critical articles and reviews.ISBN:
978-1-4477-6206-5
PRINTED IN THE UNITED STATES OF AMERICA
 
KUR U MËSOVA ME DRITËN
 
3
DISKURSI PËRSHKRUES I POEZISË
Nga Fatmir Terziu
Teksa merr në dorë një nga dhjetëra vëllimet poetike
të poetit shqiptar, Halil Haxhosaj, pikërisht vëllimin: “
Fjalë e plagë 
” (2007), të bie në sy udhëtimi im
agjinar që përshkruhet mes një itinerari jetik. E gjitha nën një pushtet
figurativ që plotësohet me „
 shenjat e flokëve’ 
, që luajnë rolin
e simbolikës së „
tridhjetë e gjashtë rrathëve
‟ si simbole tëviteve mbi „
kurrizin e shpinën
‟ e poetit. Është pikërisht poezia e këtij vëllimi “
 Shenja në flokë 
” që gërsheton gjuhën
me mesazhin dhe jep një panoramë sa vizive dhe kompleksetë njeriut që krijon me një mjeshtëri të ngjyer bukur ekëndshëm sa në muzën popullore e traditën e pasur gjuhësore, aq edhe në bashkëkohoren, imediaten dhe atë qëtërthorazi komunikon pastër me lexuesin. Është një poezitipike, ku profesionalizmi i një poeti të tillë, mund tëkonsiderohet me vlera të larta në tërë lëmin poetike shqiptareqë krijohet dhe vazhdon të lëvrohet në trevat shqiptare.
 Shenja në flokë 
” është një model ku mjafton të shihet
struktura e vargut të lirë, të shihet e vendoset pa diskutim anae quajtur njohëse për poezinë në këto stade të unifikuara me
një fjalë të përzgjedhur: “Pastaj erdhi dikush/Me gërshërë në
dorë/Dhe ma mori një shenjë në flokë/Piskama ime/Tkurri pranverën në bulim/Gurrat në gurgullimë/Më mori
 përdore/Dhe më shpuri dikund/M‟i vari tridhjetë e gjashtë
rrath/Në qafë në gjoks në shpinë/Ec më tha/Edhe psegulçima të thella/Më dilnin nga duhamat/Avuj të nxehtë nga
djersët”. E ndërsa kjo poezi e ndërvarur simbolikisht nga
 shenjat e flokëve’ 
tejkalon normativën e lidhur me moshën e
njeriut, poezia “
Fund për vargje s’paska
” është një lidhje
mes dëshirës dhe talentit që mbetet jashtë kësaj dialektike të jetës së njeriut që lidhet edhe me moshën e tij mes një procesi evolues të krijuesit dhe vetë kërkesave të poezisë që
lëvron ai: “Vargjet për vetvete/S‟paskan të sosur/Gjithmonë
mbetet/Diçka peng/Nga stili/Nga figurshmëria /Nga

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->