Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
165Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Enigma Otiliei _ Roman Realist Balzacian

Enigma Otiliei _ Roman Realist Balzacian

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 22,701|Likes:
Published by ancuta_stoian

More info:

Published by: ancuta_stoian on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2015

pdf

text

original

 
 
ENIGMA OTILIEI
Roman realist balzacian.
In perioada interbelica, romanul romanesc a cunoscut o evolutie spectaculoasa, racordandu se siintegrandu se valorilor universale
.
Aria tematica s a largit considerabil, formulele epice traditionalecoexistand cu solutii artistice moderne.In acest context, romanul lui George Calinescu, ilustreaza stralucit formula romanului realist, de facturabalzaciana, (care radiografiaza societatea si caracterele umane) imbogatit insa considerabil cu elementeestetice clasice, romantice si moderniste, oferind asadar un roman de sinteza estetica.Enigma Otiliei, publicata in 1938 este un roman de inspiratie sociala, insumand dosare de existenta aleunor tipologii umane determinate in primul rand de circumstantele sociale, apoi de datul psihologic side faptul ereditar, dar si un roman cu problematica urbana, roman de dragoste si bildungsroman(surprizand etapele devenirii celor 2 adolescenti: Felix si Otilia).
Tema
fundamentala (balzaciana) este ceea a existentei societatii burgheze bucurestene, in primul sfert alsecolului trecut, dezvoltata in cateva subteme: a mostenirii, a paternitatii, a iubirii. Se poate identifica si osubtema a parvenirii, in masura in care toate personajele cu exceptia lui Pascalopol, nazuiesc sa patrundaintr o sfera sociala superioaraprin bogatie, casatorie sau afirmatie profesionala.
Titlu.
Daca titlul initial Parintii Otiliei sublinia tema paternitatii, titlul sub care a fost publicata cartea,pune in evidenta eternul mister feminin dar si misterul unei varste: aceasta criza a tineretii lui Felix, puspt a intaia oara in fata cu absurditatea sufletului unei fete , aceasta este enigma afirma scriitorul insusi.
Relatia incipit final.
Dupa model balzacian, romanul incepe prin fixarea coordonatelor temporale sispatiale ale actiunii, utilizandu se tema acumularii detaliilor. Actiunea este plasata intr un spatiugeografic correspondent real: Bucuresti si intr un timp istoric précis: intr o seara de la inceputul lui iulie1909, cu putin la inceputul orelor 10, un tanar de vre o 18 ani, imbracat in uniforma de licean, intra instrada Antim.Portretul initial al eroului (se recunoaste usor maniera balzaciana de a face cunoscute personajele incade la intrarea in scena), se alcatuieste din detalii vestimentare, din elemente semnificative de fizonomiece impun imaginea unui adolescent insufletit de o mare vointa.Se identifica in incipit o relativizare a omniscientei narrative deoarece lui Felix ii este transferat rolul deinstanta narativa, acesta devenind observator si personaj reflector in raport cu lumea necunoscuta pecare o I a treptat sub stapanire. Odata cu Felix Sima, cititorul descopera pe rand strada, casa, fatada,interiorul  detalii arhitectonice, dezvaluie contrastul dintre aparenta (pretioase decoruri gotice,amestecate cu ornamente arhitectuale clasice, sugerand pretentiile de cultura ale localnicilor) si esentatotul e doar o copie banara, realizata cu materiale ieftine si urate, un fals ce dezvaluie prostul gust sizgarcenia.Finalul romanului, realizat tot prin perspectiva aceluiasi personaj reflector Felix Sima, confera timpulrezumand un cleceniu din existenta personajelor, in contrast cu ritmul destul de lent a naratiunii de panaatunci. Finalul are si funcctia unui epilog, oferind informatii despre cariera si casatoria fericita a lui Felix,despre revolutia lui Stanica Ratiu si depre despartirea Otiliei de Pascalopol. In decorul casei din stradaAntim, acum cu adevarat parasita, ecoul vorbelor lui Mos Costahe: aici nu sta nimeni, capata valoare deadevar tragic.
Perspectiva narativa.
Atitudinea scriitorului fata de lumea care o propune, este ceea a creatoruluidemiurg, care se proiecteaza in textca narrator omniscient, omnipresent care relateaza la persoana a3a,obiectiv, impersonal, neimplicat intr un stil neutru, urmarind relatia cauza-efect specifica realismuluibalzacian. Uneori se observa relativizarea omniscientei, naratorul mimand descoperirea unor relatii
 
odata cu cititorul, ca in incipit, prin transferul de instanta narativa sau din comportamentism, in cazulOtiliei.
S
tructura si compozitie
Romanl are o compozitie clasica: cele 20 de capitole fara titlu se succed cronologic. Se remarca oadevarata preocupare pt marcarea temporala intr un timp din ce in ce mai accelerat deoarece aproapetoate capitolele debuteaza cu o sintagma temporala :  intr o seara pe la inceputul lui iulie 1909, a doua zi, cu timpul, pe la inceputul lunii august, in martie.Structura romanului insumeaza 3 planuri.
Planul epic
principal urmareste destinul planului familiar,alcatuit din familiile inrudite: Giurgiuveanu, Tulea, Ratiu  el se ordoneaza in jurul istoriei mosteniriifiind dinamizat de un conflict economic: lupta nesatioasa pt avere. Tot in acest plan se dezvolta sisubtema paternitatii ce reliefeaza un conflict de ordin moral.
Cel de al doilea plan
urmarestea povestea de iubirie dintre Felix si Otilia, eroi surprinsi in devenire, inconfruntarea cu lumea si cu ei, romanul capatand astfel valenta de bildungsroman.
Planul cadru
contureaza monografic existenta burgheziei bucurestene la inceputul sec al 20 lea, subtema parvenirii fiind definitorie pt acest plan.
Personajele
Arta portretului uimeste prin procedee de compozitie diverse, cele mai multe personaje fiind construiterealist cu mijloace de caracterizare pronuntat balzaciene. Sunt caractere deplin si definitiv conturate,ipostazele si situatiile existentiale in care sunt surprinsi acesti eroi confirmand apartenenta lor la ocategorie tipologica ( chiar potretul fizic reflecta trasatura morala alaturi de descrierea vestimentatieisau a mediului).Astfel,
Costache Giurgiuveanu
personajul principal al romanului se situeaza in miezul istoriei mosteniriideoarece determina direct sau indirect destinele celorlalti eroi. Apartine tipologiei avarului fiind inrudit spiritual harpagon a lui Molliere ori Hagi Tudose a lui Delavrancea. Se distanteaza insa de zgarcitul clasicprin complexitate.Portretul fizic: fata spana, zambet stramb, vorbe balbaite asociat cu vestimentatia sa stranie ori cuinteriorul tixit de mobile vechi si desperecheate sugereaza nehotararea, lipsa de fermitate, teama de ceidin jur dar si zgarcenia absurda. Aparitia sa este insa ambiguizata modern, prin iubirea pe care o poartaOtiliei, sincera, dar limitata nereusind totusi sa isi depaseasca limitele ( o iubeste pe Otilia atat cat poateiubi un avar, visand mereu ca ii va construi o casa cu materiale din demolari sau ca o sa o infieze). Nu isipierde nici instinctual de conservare  precum avarii clasici  atunci cand se imbolnaveste are grija desatatea sa. Va sfarsi tragic din cauza violentei lipsite de scrupule ale lui Stanica.Parvenit dintr o familie numeroasa, fara resurse materiale,
S
tanica
este avocatul fara procese, un individlipsit de morala, adaptabil si profitor, dar inzestrat cu o remarcabila inteligenta speculative, mereu jovial,dezinvolt, volubil se incadreaza intr o dubla tipologie: ceea a aribist dar si a demagogului.
 Aglae Tulea
este prezenta feminine varsnica, intruchipand rautatea umana ferocitatea artagoasa,lacomia, invidia si incultura. Este  baba absoluta fara cusur in rau pe care niciuna dintre ipostazelefeminitatii nu o manizeaza deoarece este o sora odioasa, o sotie rea si o mama dominatoare ce vede incopii ei simple obiecte.
 Aurica si Olimpia
sunt si ele ipostaze ratate ale feminitatii. Aurica este o fata batrana, obsedata decasatorie, mostenind rautatea, ura si marginirea mamei sale. Olimpia e o prezenta placida, farapersonalitete, sotie insipida si mama iresponsabila.
Titi si
S
imion Tulea
sunt personaje realizata in maniera moderna, pt ca in cazul lor interesul sedeplaseaza spre boala, spre cazul clinic ( retardatul si senilul)
 
Leonida Pascalopol
este personajul reprezentativ pt tipologia nobilului autentic, mosier rafinat, cult,discret, sensibil si generos, are puterea si nobletea de a i reda Otiliei libertatea atunci cand intelege caalaturi de ei nu mai este fericita.
Felix
S
ima
este atat persoaj reflector, dar si actor in scenariul epic al romanului dominanta sa tipologicainscriindu l in tiparul tamarului surprins in procesul maturizarii dar si in tipologia ambitiosuluibalzacian.Portretul fizic si vestimentatia dezvaluie educatia, caracterul hotarat si ambitia celui decis sa devina ocelebritate medicala. Portretul sau este surprins in 2 ipostaze: ceea a strainului patruns intr o lumenecunoscuta si ceea a tanarului ce iubeste aldolescentin, dar care nu si pierde nici candoarea si niciputerea de a se consacra unui ideal invatand sa si domine suferinta si deziluzia. Ipostaza finalainfatiseaza un Felix Sima maturizat in urma experientei traite si care a inteles ca, intr o lume in care totuleste supus degradarii, dragostea a incetat sa mai fie un sentiment netulburat .Eroul este in final uninvingator, un fericit casatorit in chip stralucit, devenind o personalitate in lumea medicala Europeana.
Otilia Marculescu
este personajul cel mai modern al romanului, prezenta complexa si enigmatica cu unfarmec aparte, amestec de candoare si rafinament , de copilarie si maturitate, de capriciu si devotement.Biografia eroinei este singulara si enigmatica . este fiica vitrega a lui Mos Costache Giurgiuveanu care ardori sa o infieze dar amana implinirea aceste decizii din cauza avaritiei. Obisnuita cu luxul si rasfatata decand mama ei traia, o data ajusa sub tutela tatalui vitreg, incepe sa invete ce inseamna singuratatea sirautatea celor din jur. De aceea, dupa cum ii povesteste lui Felix, isi traieste cu bucurie viata fara a segandi vre un moment la viitor caci damele copilariei produse de zgarcenia lui Costache si de rautateaAglaei au maturizat o. fetei I se aminteste mereu ca I crescuta din mila si ca nu e demna de numeleGiurgiuveanu: degeaba il lingusesti pe Costache  ii spune Aglae de fata cu toata lumea- si te zbenguiesti,Costache nu te iubeste. Eu sa fiu si nu te as iubi daca nu ai fi copilul meu, din sangele meu. Asa dar cu unstatut incert, Otilia isi gaseste singura protectie in Leonida Pascalopol fata de care nutreste sentimenteamestecate.Mijloacele balzaciene contureaza cu o imagine contradictorie a fete, caci interiorul camerei sale dezvaluiepreocuparile artistice, naturaletea, cochetaria, spontainatatea, atractia spre nou. Dezordinea din camera,papusile de stofa si patul scund dau incaperii aerul de zapaceala specific unei adolescente ce abia adepasit anii copilariei.Portretul fizic surprinde tineretea, frumusetea, eleganta, delicatetea: fata parea sa aiba vre o 18,19 ani.Fata maslinie cu nasul mic si ochii foarte albastrii toate aceste detalii se potrivesc atitudinii copilaroasea fete ce contrasteaza insa puternic cu stapanirea desavarsita pe care o demonstreaza in relatia cuPascalopol.Procesul devenirii eroinei este urmarit nu din perspectiva naratorului omniscient, ci prin tehnicamoderna acum a comportamentismului caci pana in capitolul al 16, cititorul are acces la psihologiapersonajului doar prin faptele, gesturile si replicile sale fara a sti gandurile.Comportamentul fetei este contradictoriu si derutant, dar ascunde o intuitie remarcabila si multamaturitate deoarece sub aparenta frivoritatii, a cochetariei, a mirajului luxului se disimuleazaconvingerea ferma a eroinei ca intr o lume a barbatiilor o orfana fara zestre nu si poate gasi un locacceptabil decat prin lumina frumusetii, tineretii si a spiritului. Lucida si irationala, cunoscand bine atat defectele cat si calitatile ( sunt numeroase pasajele de autocaracterizare ) Otilia va lua decizia de al parasipe Felix si de ai deveni sotie lui Pascalopol cel care o protejase patern pana atunci.In realizarea personajului se remarca si tehnica moderna a relativizarii acestuia prin insumarea unorperspective multiple si divergente ( tehnica oglinzilor paralele). Se produce astfel o ambiguizare apersonajului ce contribuie la aura de mister, dar si la limitarea omniscientei. Astfel Otilia este vazutadiferit de fiecare personaj in parte fiind fetita cuminte care ii lumineaza batranetea pt mos Costache,tanara stralucitoare cu suflet capricios de artista pt Pascalopol ori fata admirabila pe care nu o intelege pt Felix. In acelasi timp pt Stanica, Otilia nu e decat femeia desteapta care stie sa se descurce in viata, in timpce pt Aglae si Aurica e stricata, dezmatata care suceste mintile barbatilor.

Activity (165)

You've already reviewed this. Edit your review.
DianaMaria liked this
Gabriela Tiu liked this
Carina liked this
Crrisstinaa Cotiga liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Ioana Oana liked this
Ionut Neicu liked this
Ionut Neicu liked this
Babus Fanica liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->