Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Berwuduk Sebelum Tidur Elak Gangguan Syaitan

Berwuduk Sebelum Tidur Elak Gangguan Syaitan

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 2,224|Likes:
Published by nurkasihsirna

More info:

Published by: nurkasihsirna on Sep 15, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

 
Posted by: ahmadzaki on: 06 Sep, 2008Berdasarkan hadis; dari Barra’ Bin ‘Azib bahawasanya Rasulullah bersabda:
“Apabila kamu hendak ke tempat tidur, maka berwuduklah seperti wuduk kamu untuk menghadiri solat…”(Riwayat Imam Bukhari danImam Muslim)
.Ia adalah saranan berwuduk ketika hendak tidur. Jika seseorang sudahmempunyai wuduk, maka tidak perlulah mengangkat wuduk lain, keranamaksud saranan itu sudah tercapai iaitu orang Islam perlu tidur dalam keadaansuci dikhuatiri maut menjemput pada ketika itu. Bersuci juga dapat menjauhkandiri daripada gangguan syaitan dan mententeramkan diri daripada perasaantakut ketika tidur.Oleh itu, antara perkara diajar Islam sebelum tidur ialah:
1.
Mengambil wuduk 
2.
Membaca zikir yang diajarkan Rasulullah SAW kepadaSaiditina Fatimah dan Saidina Ali ketika hendak tidurhendaklah bertasbih (Subhanallah) sebanyak 33 kali, bertahmid ( Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir ( Allahu Akbar) 34 kali..
3.
Membaca ayat Qursi kemudian menyapu muka sertamelurutkan tangan ke arah kaki sekadar capaian tangan dandiulang tiga kali.
4.
Membaca Surah Al-Fatihah, surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas 
5.
Bermuhasabah di atas dosa-dosa harian yang dilakukansepanjang hari lalu memohon ampun kepada Allah dan berazam melakukan perkara lebih baik pada keesokan harinya.
6.
Berdoa kepada Allah dengan berserah diri kepada-Nyaantaranya doa yang bermaksud: “Ya Allah dengan menyebutnama-Mu aku mati dan hidup”.
 
7.
Mengucap dua Kalimah Syahadah kerana dikhuatiri malam ituadalah tidur terakhir bagi kita. Moga-moga kalimah toyyibah itumenjadi kalimah terakhir dilafaz dalam perjalanan menemui Allah SWT.
Umat Islam juga diajar bagaimana menangani persoalan mimpiseperti diriwayatkan Abdullah bin Abu Qotadah bahawasanya Rasulullah bersabda:
“Mimpi yang baik daripada Allah, sedangkan mimpi yang
 
 buruk daripada syaitan, maka apabila salah seorang di antara kamu bermimpi buruk hendaklah ia meludah ke arah kiri dan mohonlahperlindungan kepada Allah dari keburukannya, sesungguhnya hal itutidak akan memudaratkannya”.(Riwayat Bukhari Muslim)
 Apabila bermimpi sesuatu perkara yang baik hendaklah memuji Allah danmenceritakannya kepada orang yang menyukai, tetapi jika sebaliknya hendaklahmemohon perlindungan kepada Allah, kemudian meludah ke arah kiri tiga kali, berpindah tempat, solat dua rakaat dan jangan menceritakan kepada seorangpun supaya tidak timbul andaian dan pandangan yang bukan-bukan yang bolehmenimbulkan ketakutan atau keluh kesah.
 Sumber :http://www.bharian.com.my
 
«
on:
August 09, 2007, 06:16:46 AM »
Gangguan sihir dengan perantara makhluk ghaib dapat menyerangsesiapa sahaja. Bila usaha medikal tidak dapat menemukan gejalaklinikal yang kita atau kerabat kita deritai, ada baiknya andaberkikhtiar, baik untuk diri sendiri ataupun menolong orang laindengan kaedah berikut ini.
Untuk diri sendiri.
1. Biasakan menjaga wudhu, setiap ada hal yang membatalkan wudhusegera ulangi kembali berwudhu. Gangguan makhluk ghaib enggankepada sesuatu yang suci.2. Habiskan waktu lapang dengan berdzikir, mengingat-ingat AllahSWT. Sesuaikan kaedah zikir dengan suasana hati kita. Bila sedangsenang, maka berzikir Hamdallah (Alhamdulillah). Bila hati sedangsedih/kecewa atau yang sejenisnya, maka berzikirlah Istighfar(Astaghfirullah). Bila hati sedang tenteram maka berzikirlah"Lailahaillallah". Semua zikiran dibaca sekuatnya, sampai ada kegiatanlain. Dengan sentiasa mengingat Allah, maka sulit bagi gangguanghaib untuk dapat menembus kita.3. Hindari mengerjakan hal-hal yang dapat menjurus kepada maksiat,
 
seperti membuka halaman cabul dalam internet dan sejenisnya.Kerana, dari situlah pengaruh kekuatan yang terbesar, semakin kitamengerjakan dosa dan menjauh dari Allah SWT. Semakin mudahmereka menguasai diri kita dengan pengaruhnya.4. Jangan menunda solat wajib. Bila mendengar panggilan azan,segera solat dan usahakan untuk solat berjemaah dimasjid. Solatadalah cara kita untuk berkomunikasi dengan Allah SWT. Doa diwaktusolat adalah salah satu doa yang makbul dan Insya Allah segeradiijabah oleh Allah SWT. Mintalah perlindunganNya dari segalagangguan ghaib mahupun perbuatan zalim yang nyata.5. Bila gangguan muncul dan dapat anda rasakan, bacalah Ayat Kursisebanyak-banyaknya. Bila dirasa gangguan tidak berhenti atauberkurang, ganti dengan membaca ayat 115-116 Surah AlMukminun
Untuk orang lain.
Bila ada orang lain yang kita yakini terkena gangguan sihir darimakhluk ghaib, maka lakukan perkara yang berikut:1. Diri kita, sipenyembuh harus dalam keadaan suci dari segalamacam hadas.2. Solat sunat hajat 2 rakaat, dengan niat Taqallah (meningkatkaniman dan taqwa kita kepada Allah SWT.) dan memohon pertolongankepada Allah agar sipesakit dapat segera sembuh dari segala jenisgangguan.3. Selesai solat, lengkapi diri kita dengan membaca zikir Allah Allah...sekurangnya 5 minit, hingga kita dapat merasakan keberadaan AllahSWT dekat dengan kita.4. Sediakan air segelas, dan zikirkan dengan ayat Kursi sekurangnya33x, tiupkan ke air setiap habis bacaan.5. Gunakan air tersebut untuk membasuh wajah sipesakit.6. Bisikkan ayat 115-116 Surah Al Mukminun ketelinga pesakit di kiridan kanan bergantian, hingga pesakit sedar.Insya Allah, dengan segala niat baik kita. Kaedah tersebut dapat

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
sitiartikah liked this
Ahmad Qodri liked this
gelamai liked this
shikin07 liked this
phi_mgs liked this
Tuan Anisdina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->