Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kányádi Sándor versek

Kányádi Sándor versek

Ratings:
(0)
|Views: 112|Likes:
Published by Ildikó Németh

More info:

Published by: Ildikó Németh on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2014

pdf

text

original

 
Róka-mondóka
Volt egy kicsi kakasom,elvitte a róka.Jércém is a tavaszon,elvitte a róka.Volt egy ludam, jó tojó,elvitte a róka.Récém, tóban tocsogó,elvitte a róka.Gácsérom és gúnárom,elvitte a róka.Semmim sincsen, tirárom,vigye el a róka!
Három székláb
Van egy kisszék,háromlábú,három lába:három bábu.Egyik: Billeg,másik: Ballag,harmadik meg:Billegballag.Így a kisszék meg nem állhat,szidja is ahárom lábat.Állj meg, Billeg! Nyughass, Ballag! Ne lipinkázz,Billegballag!De ők aztáncsak azért se,nem hallgatnak a kisszékre.Billeg ballag,Ballag billeg,s Billegballag ballag-billeg.Jár csak jár a három tébláb,ringatózóhárom székláb.Kedvébeeképpen járnak a kicsi szék gazdájának 
Somvirággal, kakukkfűvel
Somvirág, somvirág,aranysárga a világ.Kakukkfű, kakukkszó,kirándulni volna jó:fűzfasípot faragni,fűzfalóval lovazni,árkon-bokron átal,háton hátizsákkal,menni, mendegélni,este hazatérni:fűzfalovam kocogva,fűzfasípom tutogva,somvirággal, kakukkfűvel,kakukkszóval, tele szívvel.
Három kérdezgető
I.
- Miből van a pántlikád?- Hajnal pirosából.- Miből szőtték a ruhád?- Kék ég bársonyából.- Miből van a köténykéd?- Havasok havából.- Hát te magad miből vagy?- Mezők harmatából.
II.
- Te kis juhász, merre mész?- Merre nyájam legelész.- Hát a nyájad merre jár?- Ahol zöld füvet talál.- Hallod-e, te kis juhász,ha farkas jő, mit csinálsz?- Megmarkolom a botom,s a farkast megugratom.
III.
- Hallod-e, te kis kovács,mit kopog a kalapács?- Azt kopogja, kipre-kopp,csengős csikót patkolok.- Hallod-e, te kis kovács,mit dohog a kalapács?- Azt dohogja, dön-de-leg,ekevasat élezek,mert a tavasz kö-ze-leg.1/13
 
Elment Péter
Elment Péter tököt venni,elfelejtett pénzzel menni.Hogy a sült tök? Ennyi s ennyi.De nem volt mit elővenni.Elmaradt a sülttök-vétel,étlen maradt szegény Péter.
Aki fázik 
Aki fázik, vacogjon,fújja körmét, topogjon,földig érő kucsmába, burkolózzék bundába, bújjon be a dunyhába,üljön rá a kályhára -mindjárt megmelegszik.
A tavon
Szúnyog zirreg a tó fölött, bűvöli a béka.Alig várja, hogy elszálljonelé a zsombékra.- Szállj már alább, gyere, gyere,ne félj tőlem, szentem!Szúnyogot én már náladnálnagyobbat is nyeltem.Így biztatja a szúnyogotmeredt szemű béka,amikor a tóra vetüla gólya árnyéka.Ám a béka se lát, se hall:- Ne félj, szúnyog úrfi!Hamm, bekaplak, de hálábólmegtanítlak úszni.Ugrik is már, és a szúnyogmintha nem lett volna.De a gólya sem hiábaszállott le a tóra.Csőre villan, mint a penge,csattan, mint az ostor:nyakon csípi béka úrfit,s viszi szúnyogostól.
Sóhajtás
Kútnak lenni volna jóutas-itatónak,diófának vagy a fánfüttyentő rigónak.Rigófüttynek volna jó,lenni bár egy hangnak, jönni-menni volna jóakárcsak a harmat.
Szitakötő tánca
Zurrogó-zirregőszitakötő táncacsipkét ver a csengvecsobogó forrásra.Zirren kéken, zölden,sásról sásra táncol,úgy veri a csipkétönnön árnyékából.Reggeltől napestigegyvégtében járja,de csak alkonyatkor látszik a munkája.Akkor aztán pitypang,káka, békalencses a csobogó forrásminden egy szem kincse.Szitakötő szőttecsipke alatt csillog,s alábújik inniaz esthajnalcsillag.
Gágogó
Baktat, kocog a csacsi,diceg-döcög a kocsi.Árok martján a libaazt gágogja: taliga,kicsi kocsi, taliga,a csacsi nem paripa!De csak kocog a csacsi,diceg-döcög a kocsi,csak a kerék mondja, hogykityi-kotyi, kityi-koty,ha liba vagy, csak totyogj! 2/13
 
Kerekítő
Amott egy nagy kerek felhő,alatta egy kerek erdő,kerek erdőn kerek tisztás,közepében kicsi kis ház,abban lakik Kereki,ki az erdőt kerüli.
Kallózó
Kál hozott kelmétkalákában kallózták,kalimpokkal kalimpolták,kalapáccsal kalapálták,vályúban verték,teregették kertre,eső esse, verje,szálas eső szapulja,száraz szellő hadd fújja,verő nap aranyozza,teljék ki széle, hossza:kerekedjék Kálnak kalap,
Elnémult a kis patak 
Elnémult a kis patak,elakadt a hangja, jég födte be s a jegetöles hó takarja.Azt se tudnád, hol lehet,merre volt a medre, partja közét a nagy hószínültig befedte.De a füzek, az öreggirbe-gurba strázsák,az elnémult patakottélen is vigyázzák.Ösvény is fut rajta friss,naponta-vert ösvény,hogyha volna korcsolyám,magam is felkötném.Beállnék a gyermekek vidám seregébe,s tavaszt-hozó verseketkarcolnék a jégre.
Zsörtölődő
Elegünk van már,elegünk.Meddig kell még di-deregnünk?Mondják a kupás-cserepetmegülő fagyosverebek.Télen átal isnyaralófecskének lennivolna jó,csettegeti a porkahóalatt csőrölőkis rigó.Varjú körözget, billeget,letácsol rigóts verebet.Hogyha kedves atollatok,annyit ne sopán-kodjatok.Megértem én már eleget,ennél is zordabbteleket.De olyat eddigsohasem,hogy vége egyszer ne legyen.
Ballagi
 Nem messze van ide Kászon,útja végig fehér vászon, ballag rajta valaki, bizonyára Ballagi.Fején kucsma, lábán csizma,nyakában meg nagy tarisznya,kajla bajsza csupa dér:estére csak odaér.3/13

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->