Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Защо не ме обича моят шеф

Защо не ме обича моят шеф

Ratings: (0)|Views: 150|Likes:
Published by Velin Nikolov

More info:

Published by: Velin Nikolov on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2011

pdf

text

original

 
Защо, не ме обича моят шеф?
Трудно е да обичаш началника си. Това е факт. Той те кара да отиваш навреме на работа, да пишешскучни отчети и пет или шест дни в седмицата да показваш трудовия си ентусиазъм. А като се замислитеза периодичните „строявания”... Да, не се случва често подчинените искрено да пожелават на шефоветеси много здраве и щастие. Обаче, и самите началници също не винаги се отличават с мили чувства къмсвоите подчинени. Най – възмутителното е, че те често имат право.Психолозите отдавна са се досетили, че началниците също са хора и могат да изпитват антипатия къмсвоите подчинени. Докато те са изучавали този „феномен”, журналистите от списанието Money CNN сарешили да не чакат отговорите на психолозите и са разпитали стотина шефове, като са ги помолили даотговорят на въпроса: ”С какво може да бъде предизвикано Вашето недоволство?”. Да видим, коипостъпки на подчинените предизвикват най-често недоволна гримаса у началниците.
Болнаво служителче
Близо една трета от служителите си признават, че поне веднъж са се правили на болни и са си вадилиболничен, за да си починат малко. Съществуват и такива хора, които при едно леко кихане бързат да сиизвадят болничен, за да полегнат вкъщи. В допълнение към собствената си болнавост, някои служителиимат и доста болнави роднини, за които бързат да уведомят шефа си – нали тази рода трябва да се водина изследвания, да се вози в санаториуми и т.н.Никой не спори – чудесно е да проявявате милосърдие към близките си и да се грижите за своето здраве.Но, когато Ви се налага да излизате в болничен всеки месец, трябва да сте сигурни, че Вашия началник няма да го приеме, като нежелание от Ваша страна да работите. Мислите ли, че това го радва?
Извън времето
Времето е отделна тема за обсъждане. Хроничното закъсняване за работа, късното връщане от обеднатапочивка и най-редовното изпускане на крайните срокове, могат да събудят звяра във всеки началник.Вашето циркулиране „извън времето” навежда шефа Ви на мисълта, че той държи в екипа синеорганизиран сътрудник.Разбира се, че шефът е наясно, че забавените реакции са част от характера на човека и няма лесноотърваване от тях. И разбира се, че шефът е принуден да търпи такова поведение, но ... само докато несе появи, някой по-организиран кандидат за Вашето работно място.
Подривен елемент
В природата не съществуват ръководители, които да понасят екипа им непрекъснато да има вътрешнисътресения. Най-голямото „не понасяне” се пада на човека, който играе ролята на „подривен елемент” вколектива. При това, не е задължително този „елемент” да напада колегите си пряко или косвено (с думи),достатъчно е колегите му да не приемат добре дори неговото присъствие в офиса.Възможно е „подривният елемент” да бъде много добър специалист, но професионализма му, никога нямада бъде наистина ценен за екипа, ако той има конфликтен характер.Можем ли да обвиняваме началника, който иска да се отърве от конфликтен човек в екипа си?
Аз съм против
В списъка на неприятните за шефа хора влизат и спораджиите. Едно е да изложиш пред началника ситочно и аргументирано, защо не си съгласен с неговото мнение, а съвсем друго е да изливаш върхуглавата му врели – некипели само, защото не ти се преправя някой отчет.Ако си позволявате да се имате за извора на истината и да подхвърляте на шефа си: „Вие просто неразбирате, някои неща!”, бъдете сигурни, че той ще го приеме лично и ще се засегне.
 Досадници

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->