Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Как да реагирате на критиката

Как да реагирате на критиката

Ratings: (0)|Views: 6 |Likes:
Published by Velin Nikolov

More info:

Published by: Velin Nikolov on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/06/2013

pdf

text

original

 
Как да реагирате на критиката?
Никой не харесва, когато го критикуват и малко хора умеят да отговорят на критиката с достойнство ибезпристрастност. В най-лошия случай, отговаряме припряно и агресивно. В същото време, можем данаучим много полезни неща, ако имаме правилна реакция на критиката, отправена към нас.Преди да отговорите спонтанно на критичната забележка, помислете за следното:
1. Каква полезна информация мога да получа от отправената към мен критичназабележка?
Рядко се среща критика, в която да не съдържа поне малко зрънце истина. Ядосаната ни реакция вповечето случаи се държи на това, че веднага забелязваме това „зрънце”, но по някаква причина неискаме да приемем истината. Фактът, че нещо в действията Ви е направило впечатление на друг човек,трябва да Ви накара да се замислите: „Защо това прави негативно впечатление и как бих могъл да гопоправя (разбира се, ако смятате, че трябва да коригирате това, което е подложено на критика)?”
2. Отговаряйте на забележката, а не на тона с който тя е отправена
Критичния тон на речта по не вербален начин ни предава негативната нагласа на говорещия. В повечетослучаи, започваме да обръщаме много малко внимание върху вербалната информация (думите). Когаточуваме критичния тон на речта, възприемаме основно тона, а не думите. Трябва да „отделяте зърното отплявата”. Обръщайте внимание върху смисъла на критичната забележка, а не върху тона, с който тя еизречена.
3. Не подценявайте критиката
Обикновено ние ценим само похвалите. Хората, които ни казват ласкателни неща, винаги са ни приятни. Вмомента, когато чуваме критичната забележка, изобщо не харесваме човека, който я отправя. Но, когатополучаваме само позитивна информация за себе си, не можем да преценим обективно до къде сместигнали и какви успехи наистина имаме. Ако искате да се развивате като личности и професионалисти,трябва да свалите „розовите очила”. Има много малко хора, които наистина могат да Ви критикуватконструктивно. Ценете тези хора и търсете тяхното мнение, дори то да не е много приятно за Вас.
4. Не приемайте нещата прекалено лично
Това е най-често срещаният проблем, свързан с критиката. Не бива да приемате като лично оскърблениекритиката, насочена към определеното Ви действие. Например, фактът, че някой отправя забележка къмизпълнението на някаква служебна задача, не значи, че този човек приема като лоша цялостната Випрофесионална дейност.
5. Пропускайте не конструктивната критика
Понякога ни критикуват без да има основание за това. Основните причини за безоснователната критикаса: човекът не разполага с достатъчно информация или преднамерено иска да Ви засегне. В първиятслучай просто трябва да предоставите липсващата информация (добре е да го оставите за после – за даимате време да обмислите аргументите си). Вторият вариант просто можете да го игнорирате. И в дватаслучая много е важно да запазите спокойствие, а да не реагирате със спонтанни оправдания.
6. Не отговаряйте веднага
Преценете, дали ще отговорите след няколко секунди, минути или часа. Но, избягвайте да отговаряте безда сте осъзнали същността на критиката и сте обмислили най-добрия си отговор. Със сигурност, повечетоизречени спонтанно отговори после ни карат да съжаляваме за тях.
7. Запазете спокоен тон
Дори събеседникът Ви да е много разгорещен и да говори на висок тон, трябва да запазите спокойствие.За да накарате човека да се успокои, започнете първото си изречение с почти негов тон и постепенно

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->