Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Познавате ли добре хората

Познавате ли добре хората

Ratings: (0)|Views: 60|Likes:
Published by Velin Nikolov

More info:

Published by: Velin Nikolov on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2011

pdf

text

original

 
Познавате ли добре хората, с които общувате?
Колко хора познавате наистина добре? Можете ли винаги да познаете, какво те мислят, чувстват, и каквоще направят в следващия момент от време? Обикновенно толкова добре можете да познавате многомалко хора, повечето от тях са най-близките Ви хора. Всички останали Вие възприемате и разбирате седна или друга доза заблуда. По същия начин, често грешно, Ви възприемат и околните.Някои хора имат голямо доверие в преценката си, като смятат, че могат да се полагат на своитесубективни усещания за човека, наричайки това интуиция, богат жизнен опит или професионален усет.Често, обаче, начинът да се оценява един или друг човек въз основата на тези неточни критерии, давапогрешна представа. Това, което хората наричат интуиция и личен опит, често се явява самоиндивидуален стереотип във възприемането на хора и събития. Психолозите смятат, че всеки човек вижда света „през своите очила”, т.е. се заблуждава в една или друга степен.Изследванията показват, че всеки втори човек не може да познае точно, с какво се занимава човека,когото вижда за първи път, и не може след това по памет да опише външността му. Всеки четвърти, неможе да си спомни цвета на косата и очите на събеседника си. Всеки пети не помни, колко висок е билсъбеседника му. И само 10 на сто от хората успяват достатъчно добре да опишат външността иповедението на новите си познати.Какво ни пречи да разбираме добре хората? На нашето възприятие пречат следните ни психологическисубективни особености:
Стереотипност
Непознатото плаши човека. Ние не се чувстваме комфортно, ако до нас се намира нещо, което непознаваме, защото не знаем, какво поведение можем да очакваме от него. Природата е заложила в насинстинкт за самосъхранение, който ни кара веднага подсъзнателно да преценяме опасността наситуацията, в която се намираме. Затова, срещайки непознат човек, ние веднага го сравняваме с някоивече ни познати „образци” и избираме от тях този, който ни се струва най-подходящ за конкретния човек –„посрещаме по облеклото”. Точно затова е важен нашият имидж (образ, стил), нашето поведение иначинът на говорене. Те позволяват на хората да ни оценяват, избирайки най-благоприятния за нас„образец”, за нашата оценка.
Трайност на първото впечатление
Наистина, първото впечатление, което е направил човекът, е много важно за последващото ни отношениекъм него. На практика, впечатлението, което сме създали през първите няколко минути от запознанството,много малко се променя при по-нататъшното ни общуване. Тази психологическа особеност на човешкотовъзприятие отразява известния закон на бизнеса – „Ние никога няма да имаме възможност да направимпървото впечатление”.Съществува само един начин да променим или леко да коригираме първото впечатление, което сменаправили върху някой човек – да продължаваме да общуваме с него продължително време,демонстрирйки качества различни от тези, които сме показали при първата среща.
Усреднена оценка
Стремежът да не забелязваме многообразието и индивидуалните различия на хората, ни кара често даоценяваме хората по усреднена скала – „обикновен човек”, „нищо специално” и т.н.
Предварителна нагласа
Изражението на обективната оценка на човека под влиянието на предварителна информация за него.Например, добро или неудачно мотивационно писмо или задочна характеристика от познат,предопределят отношението към кандидата за работа, което трудно може да бъде променено при личнасреща. В бизнеса мнението на клиентите или рекламните материали могат да създадат определеноотношение у потенциялния клиент доста преди той да се обърне лично във фирмата.
Проекция
Това е очакването, че другите хора ще притежават нашите мисли, чувства, желания, цели и ценности.Както се вика, „всеки съди по себе си”. Глупавият човек често се оплаква, че покрай него виреят само

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->