Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Стисни ми ръката

Стисни ми ръката

Ratings: (0)|Views: 31 |Likes:
Published by Velin Nikolov

More info:

Published by: Velin Nikolov on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2011

pdf

text

original

 
Стисни ми ръката, приятелю мой...
Ръкуването е съвременна форма на древния ритуал, който се е съхранил в повечето европейски държави.Съвременния човек запазва ръкостискането като поздрав при среща, при запознанство и при сбогуване.Всеки от нас се ръкува, но замисляли ли сте се някога, колко информация получавате или предавате приедно обикновено ръкостискане? Случвало ли ви се е да усетите, че някой Ви е по-близък само след едноникакво ръкуване, а друг става изведнъж неприятен? Обърнете Вашето внимание, как Вие и другите серъкувате и ще направите една стъпка напред към разбирането на реалните мисли и усещанията нахората.
 Доминиране, подчиняване или равенство във взаимоотношенията
Доминиращото отношение се показва, като подавате дланта си обърната надолу при ръкостискането. Не енеобходимо дланта Ви да бъде обърната директно към пода. Достатъчно е тя да сочи надолу поотношение на дланта на другия човек. По този начин Вие “казвате”, че желаете да “контролирате”срещата.Обратното на доминиращото ръкостискане е да подадете ръката си с длан обърната нагоре. Това е най-ефективно, когато искате да предадете контрола на друг човек и да му позволите да разбере, че тойвладее и контролира положението.Внимавайте, понякога хората, които страдат от ставни заболявания или тези, които пазят ръцете сипоради професията си – хирурзи, художници и др., могат да ползват отпуснато, “подчинено” ръкостисканеи да Ви заблудят.Представете си, че и двамата ръкуващите се искат да запазят доминиращо положение. И дваматанепроизволно се опитват да завъртят дланта на другия и увличат се в едно яко ръкостискане, при коетоположението на ръцете остава вертикално. Трябва да различавате този тип “мъжко ръкостискане” и едноравнопоставено ръкостискане. Ако първото е неприятно и неприемливо между партньори, то второтоможе да бъде удачен вариант за Вас в определени ситуации, когато искате да подчертаете равенствотоси с портньора.
Ръкуването с двете ръце
Ръкуването от този тип понякога се нарича още “ръкостискането на политика”. Този, който започваръкостискането подава едновременно и двете си ръце, за да създаде впечатление, че е честен иоткровен, че може да му се има доверие. Лошото е, обаче, че когато този стил на ръкостискането сеизползва при човек, с когото току-що се запознавате, се получава обратният ефект. Другият, койтополучава това внимание, става подозрителен и предпазлив.Ръкуването с прихващане на рамото на събеседника с другата ръка, придава по-силно чувство. Аръкуването с прихващане на китката на ръката е допустимо само при роднини или близки и интимниприятели, тъй като се навлиза в личното пространство на индивида.
Кой подава ръка пръв?
Най-предпазливо е да оставите домакина да Ви поздрави пръв. Той ще Ви покаже, дали сте наистинадобре дошли. Като “домакин” приемайте всяко лице, което е “у дома си” в дадена ситуация. В служебнияетикет пръв подава ръка този, който има по-високо иерархично положение. Извън работата е прието жената да подава ръка на мъжа, по-възрастния на по-младия. При запознанство – този, който сепредставя на този, с когото се запознава.
Как да прекъснем неприятното ръкостискане
Има ситуации, когато ръкостискането не е особено приятно и искаме да го прекъснем по-скоро. Например, жените често страдат от “мъжките ръкостискания”, когато ръката им е като стисната в менгеме, а бижутатасе отпечатват по пръстите й. Или партньорът Ви има потни ръце. Има един ефикасен начин за прекъсване – просто се доближете още до партньора. С това си действие нахлувате в личното му пространство ипораждате дискомфорт. Реакцията е мигновенна – отдърпването и отслабването на ръкостискането.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->