Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Тайните на паметта

Тайните на паметта

Ratings: (0)|Views: 43 |Likes:
Published by Velin Nikolov

More info:

Published by: Velin Nikolov on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2011

pdf

text

original

 
Тайните на паметта: Как да не забравяме най-важното
Всеки ден може да се случи да забравим къде сме оставили ключа, в колко часа е срещата ни, кога давземем детето и т.н. Тези житейски ситуации ни напомнят упорито, че паметта ни не е съвършена.Умението на човека да запомня е предизвикало интерес още в Древна Гърция, където е била почитанаМнемозина – богинята на паметта. В античната философия паметта се е тълкувала като дар, доближаващчовека до света на Божественото – Платон я е смятал за основна способност на душата.Към паметта трябва да се отнасяме внимателно, съветват специалистите днес. Тя може да бъде кактокапризна, така и услужлива в отговорен момент.
Закони на паметта:
1.
Паметта не трябва да се тренира както се тренират например мускулите. Безсмисленото “зазубряне” наматериала не води до изграждане на навика да се учи по-лесно и по-бързо.Системните умствени упражнения могат да позволят да вникнем по-дълбоко в същността на фактите, по-лесно да се ориентираме. Те способстват за появата на навици за рационално запомняне и припомняне.Дори в зряла и по-напреднала възраст може да се постигне подобряване на паметта, ако се използватразумно нейните субективни заканомерности.
2.
Необходимо е да се получи дълбоко, точно и ясно впечатление за това, което трябва да се запомни.
3.
Тъй като впечатленията са пряко свързани с въображението, то всички начини, позволяващи да серазвива фантазията и образното мислене, могат да се окажат полезни и за запомнянето.
4.
Сравнително обикновените събития в живота, които правят особено силно впечатление, могат да сезапомнят веднага и да изпъкват в съзнанието много ясно и отчетливо дори след много години. По-сложнии по-малко интересни събития човек може да преживее десетки пъти, но те не се запечатват в паметта задълго време.
5.
При концентриране на вниманието върху събитие, преживяно еднократно, по-късно в необходиматапоследователност могат да се възпроизведат по памет неговите основни моменти.
6.
Липсата на достатъчно внимание при възприемането на информация не може да бъде компенсирана сувеличаване броя на нейното повтаряне.
7.
Това, от което човек много се интересува, се запомня без какъвто и да е труд. Тази закономерностособено отчетливо се проявява през по-зрелите години.
8.
Редките, странните и необичайните впечатления се запомнят по-добре, отколкото обичайните и честоповтарящите се.
9.
Съсредоточеността върху изучавания материал в съчетание с избирателната способност позволяват начовека да концентрира своето внимание, т.е. да настрои паметта си към възприемане на потенциалнополезна информация.
10.
За най-доброто запомняне на материала се препоръчва неговото повтаряне малко преди лягане.Информацията е по-добре да отлежи в паметта и да не се смесва с другите впечатления, които през денясе натрупват и всъщност пречат на запомнянето.
11.
За ситуациите, оставили в нашата памет ярка емоционална следа, мислим повече, отколкото заемоционално неутралните ситуации. Положителните емоции като правило способстват за припомнянето,а отрицателните го възпрепятстват.
12.
Ако в момента на запомнянето, човек се намира в повишено или понижено настроение, то изкуственотовъзстановяване на съответното му емоционално състояние помага за припомнянето.
13.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->